Χανιά: Oκτώ σχολεία με ΣΔΙΤ και μια δημοτική αγορά, ατενίζουν με δέος τις εκλογές

You are currently viewing Χανιά: Oκτώ σχολεία με ΣΔΙΤ και μια δημοτική αγορά, ατενίζουν με δέος τις εκλογές

Φόβοι για εκ νέου καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, λόγω εκλογών

Oκτώ σχολεία στα Χανιά με δαπάνη 55 εκ ευρώ, που πρόκειται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, όπως επίσης και η δημοτική αγορά, ατενίζουν με …δέος τις επικείμενες εκλογές. Ο λόγος είναι ότι σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των συγκεκριμένων έργων, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε κωλυσιεργίες που προέκυψαν μετά τις εκλογές του 2019.

Εύλογα λοιπόν, εκφράζονται φόβοι ότι κάτι το αντίστοιχο ενδέχεται να συμβεί και τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω αλλαγής, τότε, της κυβέρνησης προκειμένου και μόνον να συσταθεί μια αρμόδια επιτροπή που θα προχωρούσε την υπόθεση, απαιτήθηκαν 10 μήνες (ΣΣ χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων του Υπουργείου Υποδομών, πλην όμως είχε λήξει η θητεία του λόγω κυβερνητικής αλλαγής)! Σημειωτέτον επί θητείας του πρώην δημάρχου Αναστάσιου Βάμβουκα, είχε ήδη ξεκινήσει η Α΄ φάση του διαγωνισμού, με τέσσερεις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να καταθέτουν φακέλους στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος την άνοιξη 2029.

Από τότε μέχρι σήμερα, το πρώτο έργο στην Κρήτη που θα κατασκευαστεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, περιμένει στην ουρά, παρά την επείγουσα σημασία του για τις ελλειμματικές σχολικές υποδομές των Χανίων. Αλλά και γενικότερα, τα συγκεκριμένα έργα, για τα οποία ο Δήμος Χανίων, δίνει τεράστιους αγώνες από το 2016 , αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες.

Οδεύουμε στη φάση οικονομικών προσφορών

Πάντως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, δήλωσε πρόσφατα την αισιοδοξία του για την πορεία των έργων και διαβεβαίωσε ότι Οκτώβριο ή Νοέμβριο (την περίοδο δηλαδή των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση) θα έχει προκύψει ο ανάδοχος: Θα έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο να πάρει το δάνειο που προβλέπεται από τράπεζα της επιλογής του και στη συνέχεια θα έχει δυο χρόνια περιθώριο για να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο..

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, δήλωσε την αισιοδοξία του για τα Oκτώ σχολεία με ΣΔΙΤ και την δημοτική αγορά.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου, «Είμαστε πλέον στη β’ φάση του διαγωνισμού. Έχουμε πάρει καταλληλότητες σε όλα τα οικόπεδα από την αρμόδια επιτροπή και τα κτηριολογικό προγράμματα από το υπουργείο παιδείας. ΄Έχουμε πάει με αναδόχους στα οικόπεδα, έχουμε κάνει ανταγωνιστικό διάλογο και έχουν καταθέσει παρατηρήσεις οι οποίες έχουν απαντηθεί από την υπηρεσία.

Μια ακόμα παράμετρο για την υλοποίηση του έργου ενόψει της υποβολής οικον ομικών προσφορών, έβαλε σε δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων Μπάμπης Λουτσέτης (Πηγή: “Χανιώτικα νέα”). Εκτίμησή του είναι ότι μέσα στην οικονομική κρίση, οι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν είχαν άλλες επενδυτικές δραστηριότητες και βρήκαν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε τέτοια έργα. Σήμερα όμως είναι αμφίβολο αν γι΄αυτές τις μεγάλες εταιρείες, είναι θελκτικές τέτοιες επενδύσεις.

Ζωτικής κοινωνικής και εκπαιδευτικής σημασίας

Σε κάθε περίπτωση, το έργο των σχολείων στα Χανιά είναι ζωτικής κοινωνικής και εκπαιδευτικής σημασίας. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, τα σχολεία που αφορούσε το έργο ήταν τα εξής: 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου στα Καθιανά, 4ο Γυμνάσιο Χανίων στα Λιβάδια, 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας στον Κλαδισό, 2ο Δημοτικό Νέας Κυδωνίας στην Παρηγοριά, 18ο Δημοτικό Χανίων στη Λίμνη Τσόντου, 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων στο ΣΟΔΥ, Δημοτικό Χωραφακίων, Νηπιαγωγείο Περιβολίων.

Λόγω ενός προβλήματος που υπήρχε με το οικόπεδο στον Κλαδισό, η σημερινή δημοτική Αρχή επέλεξε νέο οικόπεδο στην Παρηγοριά, όπου τελικά θα γίνουν 2 νηπιαγωγεία. Όσον αφορά το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, για αυτό θα γίνει νέα προκήρυξη εκτός ΣΔΙΤ. Σημειώνεται ότι, στο έργο των σχολείων, προβλέπεται και η ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας το οποίο θα ενοποιηθεί με τον Δημοτικό Κήπο.