Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για Αττική Οδό – Ποιες τράπεζες συμμετέχουν

You are currently viewing Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για Αττική Οδό – Ποιες τράπεζες συμμετέχουν
O Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο δάνειο-μαμούθ θα συμμετάσχουν ισόποσα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι Αttica Bank και Optima Bank, με μικρότερη συμμετοχή

Έκλεισε η συμφωνία τραπεζών – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη χορήγηση προς τη δεύτερη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή του τιμήματος παραχώρησης εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

Στο δάνειο-μαμούθ θα συμμετάσχουν ισόποσα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank- με 675 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται να ενταχθούν επίσης οι Attica Bank και Optima Bank με συμμετοχή που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ έκαστη. Σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, το περιθώριο (spread) έχει συμπιεστεί ελαφρώς κάτω από τις 200 μονάδες βάσης δεδομένης της μεγάλης διαρκείας του δανείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω δανειακή χρηματοδότηση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς λόγω του ύψους της θα βελτιώσει σημαντικά τον δείκτη νέων εκταμιεύσεων συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης το 2024.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ηγέτιδα δύναμη στους αυτοκινητοδρόμους και όχι μόνον

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την πρόσφατη ανακήρυξή της σε προσωρινό ανάδοχο του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ προϋπολογισμού κοντά στα 2 δισ. ευρώ, και εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης της Εγνατίας Οδού (παραχώρηση χρήσης και εκμετάλευσης της Εγμαντίας και τριών κάθετων οδικών αξόνων της), έχει εξελιχθεί σε ηγέτη των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα.

Ελέγχει επίσης κατά 100% τις συμβάσεις των οδικών παραχωρήσεων Νέα Οδός (Ιόνια Οδός και Αθηνών – Λαμίας, με αρχή την περιοχή του Ανισόπεδου Κόμβου Μεταμόρφωσης έως την περιοχή της Σκάρφειας – μετά τα Καμένα Βούρλα – και το συνδετήριο κλάδο του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα) και Κεντρική Οδός (Ε 65), ενώ έχει επίσης μερίδιο 17% στην Ολυμπία Οδό. Ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία και σε άλλες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, όπως το μεγάλο έργο στο αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη, το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (π.χ. Πελοπόννησο), η υποπαραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ στην Καβάλα, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (ανάπτυξη υποδομών υπερύψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband, ψηφιακός μετασχηματισμός, τηλεματική, και ενιαίο αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου για τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης κ.ά.), παρουσία σε σταθμούς αυτοκινήτων κ.ά.