Έργα Θεσσαλίας: Το Υπουργείο Υποδομών προωθεί την ενεργοποίηση και των μικρότερων εταιρειών

You are currently viewing Έργα Θεσσαλίας: Το Υπουργείο Υποδομών προωθεί την ενεργοποίηση και των μικρότερων εταιρειών

Με επιστολή της στον Χρήστο Σταϊκούρα, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να να εξαιρεθεί οποιοδήποτε τμήμα του τεχνικού κόσμου

Στην ενεργοποίηση και των μικρότερων εργοληπτικών εταιρειών στα έργα Θεσσαλίας, προσανατολίζεται το Υπουργείο Υποδομών, σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων τόσο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Πέρα όμως απο τα έργα της Θεσσαλίας, το Υπουργείο, με παρότρυνση μάλιστα του ίδιου του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, προσανατολίζεται πλέον στην μεγαλύτερη αξιοποίηση των μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών στην πληθώρα των κατασκευαστικών έργων που θα γίνουν.

Δεν υπάρχει περιθώριο να εξαιρεθεί οποιοδήποτε τμήμα του τεχνικού κόσμου

Ειδικότερα: Μετά τις συνεχείς και έντονες αντιδράσεις των μικρότερων εταιρειών για τον “αποκλεισμό” τους ουσιαστικά απο τα κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας, αλλά και περιοχών της Φθιώτιδας και του Έβρου, που επλήγησαν από τις θεομηνίες, το Υπουργείο Υποδομών φαίνεται να αναθεωρεί σταδιακά τη στάση του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν στους σχετικούς διαγωνισμούς και μικρότερες τεχνικές εταιρείες, ανάλογα με το αντικείμενο.

Σε σχετική της εξάλλου επιστολή προς τον κ. Σταϊκούρα, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), επισημαίνει ότι ” δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να εξαιρεθεί οποιοδήποτε τμήμα του τεχνικού κόσμου απο ένα εγχείρημα τεράστιο και εθνικής σημασίας όπως τα έργα αποκατάστασης, ο προϋπολογισμός των οποίων εκτιμάται τουλάχιστον σε 1,5 δισ. ευρώ απο τα οποία μόνο τα έργα αποκατάστασης στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές ανέρχονται περίπου στα 1,3 δισ.ευρώ. Όπως επίσης αναφέρεται στην επιστολή, οι μικρότερες εταιρείες, έχουν ήδη συμβάλει με εξοπλισμό και προσωπικό στις προσπάθειες πρόληψης και πρώτης αντιμετώπισης των καταστροφών, που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές και οι ακραίες κακοκαιρίες”.

Έγκαιρη εξόφληση και κατάργηση της προϋπόθεσης τήρησης των ορίων ανεκτέλεστου μέρους συμβάσεων δημοσίων έργων

Τι μπορεί όμως να κάνουν στην πράξη το Υπουργείο Υποδομών αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνουν την δραστηριοποίηση των μικρότερων εταιρειών του κλάδου;

Οι μικρότερες εταιρείες ζητούν απο το Υπουργείο Υποδομών την κατάργηση της προϋπόθεσης τήρησης των ορίων ανεκτέλεστου μέρους συμβάσεων δημοσίων έργων για τις ημεδαπές εργοληπτικές επιχειρήσεις αλλά και την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, όταν το Δημόσιο δεν έχει εξοφλήσει οφειλές προς τις τεχνικές εταιρείες για έργα που έχουν εκτελέσει.

Αντίστοιχα λοιπόν, απο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,οι μικρότερες εταιρείες έχουν κατ΄επανάληψη αιτηθεί μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), το …αυτονόητο: Να εξοφλούνται με βάση τις ενδιάμεσες πιστοποιήσεις και με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ήδη περαιωθεί και παραληφθεί.