Χρηματοδοτική συμμετοχή και μικρός αριθμός ενδιαφερομένων οδήγησαν σε παράταση τον διαγωνισμό για τις φυλακές Κορυδαλλού – 13 Οκτωβρίου, η νέα προθεσμία

You are currently viewing Χρηματοδοτική συμμετοχή και μικρός αριθμός ενδιαφερομένων οδήγησαν σε παράταση τον διαγωνισμό για τις φυλακές Κορυδαλλού – 13 Οκτωβρίου, η νέα προθεσμία

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποχή από διαγωνισμούς των ΣΔΙΤ κοινωνικού χαρακτήρα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα προσοδοφόρα

Η ανάγκη για χρηματοδοτική συμμετοχή εκ μέρους της αναθέτουσας Αρχής και οι πληροφορίες για πολύ μικρό αριθμό ενδιαφερομένων, οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε παράταση τον διαγωνισμό για την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού σε έκταση του Ασποπύργου, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και εκπονεί τον σχετικό διαγωνισμό, νέα προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο, ορίστηκε η 13η Οκτωβρίου, έναντι της αρχικά προγραμματισμένης για τις 4 Σεπτεμβρίου.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες, για το συγκεκριμένο έργο που είναι αμιγώς κοινωνικού και μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, είχε διαφανεί εξαρχής η ανάγκη συμβολής στη χρηματοδότησή του και από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είναι η αναθέτουσα αρχή. Πλην όμως, η συμμετοχή αυτή, που θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έγινε δυνατόν να οριστικοποιηθεί, ενώ παράλληλα τα μηνύματα από την αγορά δεν μετέφεραν θετικές προοπτικές για το θέμα της συμμετοχής.

Καλύτερη προετοιμασία

Σημειώνεται ότι, το ακριβές ποσό των πληρωμών διαθεσιμότητας θα καθοριστεί κατά τη β’ φάση του διαγωνισμού και θα γνωστοποιηθεί στους υποψηφίους μέσω της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών σε κάθε περίπτωση όμως, η συμμετοχή της Αναθέτουσας Αρχής θα πρέπει να εξασφαλιστεί από την αρχή. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκ. ευρώ.

Όπως είχε εξαρχής εκτιμηθεί, το έργο με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 670 εκατ. ευρώ και 30ετή παραχώρηση, έπρεπε να καταστεί πιο ελκυστικό για να προσελκύσει και επαρκή ανταγωνισμό. Το τελευταίο διάστημα με εξαίρεση πολύ ανταποδοτικά έργα με ΣΔΙΤ ή παραχωρήσεις όπως η Αττική Οδός, παρατηρείται αποχή από αρκετούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ των πέντε μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, αφενός γιατί έχουν πλέον συγκεντρώσει πληθώρα έργων προς εκτέλεση και αφετέρου γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις εγγυητικές και τα ιδιαίτερα δαπανηρά έξοδα που προϋποθέτουν οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ.

Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ, που έτσι κι αλλιώς δίνει αυτές τις μέρες μεγάλη έμφαση στον εξελισσόμενο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, αποφάσισε να δώσει παράταση, ώστε να υπάρξει καλύτερη δυνατότητα προετοιμασίας για όλες τις πλευρές.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»