Ποιο είναι το έργο που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους φοιτητές
Τον Νοέμβριο θα αναδειχθεί τελικά ο προτιμητέος επενδυτής των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Παν/ου Θράκης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, καθώς οι πρυτανικές αρχές παρέτειναν την καταληκτική ημερομηνία αποσφράγισης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στις 20 Νοεμβρίου (αντί της 15ης Οκτωβρίου). που δημοπρατήθηκε ως ΣΔΙΤ.
Ο προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί ανάμεσα στους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Ιntrakat και την κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – ΑΤΕΣΕ, που έχουν υποβάλει οικονομική προσφορά. Αρχικά στον διαγωνισμό είχε συμμετάσχει και η ΤΕΚΑΛ, εταιρεία εργοληπτικού πτυχίου 6ης τάξης, αλλά τελικά αποσύρθηκε. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 133,05 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και αφορά στη στέγαση 700 φοιτητών σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή αλλά και σε πανεπιστημιακές κατοικίες, χώρους φιλοξενίας, εστιατόρια, βιβλιοθήκης και ενός κέντρου Αριστείας στην πόλη της Ξάνθης. Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες.
Η διαδικασία ανάθεσης γίνεται με 2 φάσεις: Την Α’ φάση και Β`Ι φάση που ολοκληρώθηκε με τον ανταγωνιστικό διάλογο. Τελικό στάδιο είναι το Β.ΙΙ όπου έχουν πλέον υποβληθεί οι οικονομικές προσφορές και αναμένεται η αποσφράγιση και η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου. Η δημιουργία υψηλού επιπέδου κτιριακών δομών έρευνας και εκπαίδευσης θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση της μίσθωσης χώρων, θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών, θα εξασφαλίσει πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Θράκης.
Τι έχει πει ο Φώτης Μάρης για τη σημασία του έργου
Στη συνολικότερη σημασία του έργου είχε αναφερθεί ο κ. Φώτιος Μάρης, Πρύτανης Δημοκρίτειου Παν/ου Θράκης στο 4ο ΣΔΙΤ Forum, όταν ξεκινούσε η διαγωνιστική διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι ενώ μέχρι πρότινος τα πανεπιστήμια είχαν ως αποστολή την έρευνα και την ανάπτυξη, πλέον προστέθηκε σε αυτήν και η συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών και εργαλείων. Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρης, «τα περιφερειακά πανεπιστήμια συμβάλλουν πράγματι και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους και αυτό χρειάζεται συνέργεια με τους δήμους, τις περιφέρειες και άλλους φορείς. Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να είμαστε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε μια κοινωνία πολυπολιτισμική. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο μπορούν όλοι να εκφράζονται και να ενσωματωθούν. Και ασφαλώς θέλουμε και μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους φοιτητές μας. Κι αυτό θα το πετύχουμε χρησιμοποιώντας ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο όπως οι ΣΔΙΤ, που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα πολύπλοκα έργα και απαντώντας σε σύνθετα προβλήματα».
Τα επιμέρους έργα στις τρεις πόλεις
Το έργο ΣΔΙΤ του Δημοκρίτειου εγκρίθηκε στις αρχές του 2020 και περιλαμβάνει την μελέτη των κτιριακών υποδομών και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου, την κατασκευή, την συντήρηση και τεχνική διαχείριση, την ασφάλιση των εγκαταστάσεων, τη φύλαξη και την χρηματοδότηση του έργου με ίδια ή δανεικά κεφάλαια. Το έργο εκτείνεται σε τρεις πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και στην Ξάνθη και περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων κτιρίων φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών, ξενώνα φιλοξενίας, πανεπιστημιακών κατοικιών, κεντρικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου-πολυλειτουργικής εγκατάστασης εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, ενώ για την Ξάνθη προβλέπονταν η υλοποίηση ερευνητικού κέντρου αριστείας.
Τα παρακάτω έργα θα υλοποιηθούν ανά πόλη:
Αλεξανδρούπολη: Τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών (12.194,34 τ.μ. για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (3.776,75 τ.μ. για 1500 άτομα) και πανεπιστημιακές κατοικίες (12 χώροι τουλάχιστον 4 ατόμων, 1.440,00 τ.μ.).
Κομοτηνή: Δύο κτίρια φοιτητικών εστιών (9.667,36 τ.μ. εσωτερική επιφάνεια και 3.551,8 τ.μ. υπαίθριοι χώροι για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας (660 τ.μ. για 28 άτομα), πανεπιστημιακές κατοικίες (24 κατοικίες με τμήματα των 4 κατοικιών, 2.880 τ.μ.). Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης / Αναγνωστήριο – Πολύ λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων (1 κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, 6.000 τ.μ., 17.000 τ.μ. συνολικό εμβαδόν χώρων).
Ξάνθη: Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας (ένα κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ., και 5.000 τ.μ. υπαίθριοι χώροι).Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.