Σε τρεις μήνες οι πρώτες προσφορές για τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρεια Λάρισας και Ορφανών Καρδίτσας με ΣΔΙΤ – Απο το 2013 είχε γίνει η μελέτη

You are currently viewing Σε τρεις μήνες οι πρώτες προσφορές για τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρεια Λάρισας και Ορφανών Καρδίτσας με ΣΔΙΤ – Απο το 2013 είχε γίνει η μελέτη

Σε τρεις μήνες οι πρώτες προσφορές για τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρεια Λάρισας και Ορφανών Καρδίτσας με ΣΔΙΤ- Απο το 2013 είχε γίνει η μελέτη

Σε τρεις μήνες αναμένονται οι πρώτες προσφορές των διαγωνιζόμενων εταιρειών για τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρεια Λάρισας και Ορφανών Καρδίτσας με ΣΔΙΤ: Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, σε συνάντηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των εταιρειών και τους προέδρους των ΤΟΕΒ Τιτανίου και Ενιππέα κκ. Β. Γιαννάκο και Τ. Δραχμάνη αντίστοιχα, ο σχετικός διαγωνισμός, περνά στη Β` φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Δεδομένου του αυστηρού χρονοδιαγράμματος του έργου, ο ανταγωνιστικός διάλογος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες, ώστε την άνοιξη να κατατεθούν οι πρώτες προσφορές. Τα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα στην Υπέρεια Λάρισας και στα Ορφανά Καρδίτσας εντάσσονται στο ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αποτελεί το πρώτο μεγάλο ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων από την 10ετία του ‘50, και το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και για την κατασκευή νέων.

Το έργο “Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας” έχει αρχικό προϋπολογισμό 88 εκ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται ότι θα φτάσει τα 133 εκ ευρώ. Η συνολική του διάρκεια του έχει υπολογιστεί σε 300 μήνες. Περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων, ενώ αναμένεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 3.700 αγρότες.

Αγώνας να μην χαθούν χρήματα – Από το 2013 είχε γίνει η μελέτη του έργου

Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ας σημειωθεί είχε κάνει την μελέτη του έργου απο το 2013 (!) σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ Τιτανίου και Ενιπέα.

Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 16 Ιουνίου 2023 με τη συμμετοχή 4 σχημάτων. Σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετείχαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΘΑΛΗΣ – ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σημειωτέον ότι το 30% του κόστους θα καλυφθεί από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που λειτουργεί υπέρ της επιτάχυνσης της συμβασιοποίησης του έργου ώστε να μη χαθούν πολύτιμα κονδύλια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υδωρ 2.0», στη Θεσσαλία έχουν επίσης δρομολογηθεί τα δίκτυα Ταυρωπού, ενώ συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα, ύψους 1,63 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν τη διαχείριση για τα επόμενα 25 χρόνια. Από αυτά τα έργα θα αρδεύονται 1,3 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης.