Ορέστης Καβαλάκης: Σε ποσοστό του ΑΕΠ οι πληρωμές διαθεσιμότητας

You are currently viewing Ορέστης Καβαλάκης: Σε ποσοστό του ΑΕΠ οι πληρωμές διαθεσιμότητας

O κ. Ορέστης Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, παρουσιάζοντας τον αναλυτικό χάρτη των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η Ελλάδα κατετάγη: 2η ανάμεσα σε 81 χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της ετήσιας έκθεσης για τις διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες στις συμβάσεις ΣΔΙΤ που καταρτίζει το Global Infrastructure Hub και 2η παγκοσμίως ανάμεσα σε 140 χώρες στον τομέα των «Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ», σύμφωνα με την Έκθεση ΣΔΙΤ 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πληρωμές διαθεσιμότητας σε ποσοστό του ΑΕΠ

Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα ποιο είναι το κριτήριο ώστε και το όριο πληρωμών διαθεσιμότητας για τόσο πολλά έργα να είναι επαρκές, αλλά ταυτόχρονα να είναι σίγουρο ότι και η Πολιτεία θα μπορεί να ανταποκριθεί, ο κ. Καβαλάκης ανέφερε ότι οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα αποτελούν πλέον ένα ποσοστό του ΑΕΠ και όχι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα: Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά «Έχουμε πάει στη λογική και το έχουμε κρίνει κιόλας και με απόφαση υπουργικής επιτροπής, το ποσό των πληρωμών διαθεσιμότητας να είναι ένα ποσοστό του ΑΕΠ με βάση το ΑΕΠ του προηγούμενου χρόνου. Οπότε, κοιτάμε το όριο και με βάση αυτό πορευόμαστε».

Θα μπουν και νέοι παίκτες στα έργα ΣΔΙΤ

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τον ανταγωνισμό, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ απάντησε ως εξής : «Εμείς είμαστε σαφώς υπέρ του ανταγωνισμού. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες και νέους παίκτες να μπουν στα έργα. Αυτό που πρέπει να σας πω , είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μία συγκεκριμένη δυναμική, τόσο σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, από τον οποίο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συμπαράσταση και τη συνδρομή που έχουμε στα έργα ΣΔΙΤ, όσο και τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Βλέπετε όμως ότι από σήμερα το pipe-line των έργων δημιουργεί νέες συνθήκες. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να μπουν και νέοι παίκτες στις ΣΔΙΤ , αλλιώς δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα».

συνεδριακή αίθουσα γεμάτη κόσμο ενώ στο βήμα μιλάει ο κ. Ορέστης Καβαλάκης

Ο χάρτης των νέων έργων ΣΔΙΤ

Στην παρούσα φάση, η χώρα μας έχει συμβασιοποιήσει έργα ΣΔΙΤ αξίας 822 εκ. ευρώ και έχει εγκρίνει συνολικά έργα αξίας 4,3δις. ευρώ. Σε φάση δημοσπράτησης ή προετοιμασίας βρίσκονται:

Στον τομέα Υποδομών Δημόσιας Διοίκησης και Απονομής Δικαιοσύνης έξι (6) έργα αξίας 580εκ. ευρώ. Πρόκειται για τα τρία (3) έργα Δικαστικών Μεγάρων στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης,Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και για τα τρία (3) έργα Υποδομών Δημόσιας Διοίκησης. Αυτά περιλαμβάνουν: Το έργο 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, το κτίριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών και τα κτίρια Ακαδημίας Αθηνών.

Στον τομέα υποδομών εκπαίδευσης, σε φάση δημοπράτησης ή προετοιμασίας βρίσκονται οκτώ έργα αξίας 696εκ. ευρώ. Πρόκειται, για τα τρία (3 ) έργα υποδομών φοιτητικών εστιών στις Περιφέρειες Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας καθώς επίσης για τέσσερα (4) έργα σχολικών υποδομών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας (ΖΕΠ) και Νοτίου Αιγαίου.

Στα υπό δημοπράτηση ή σε φάση προετοιμασίας έργα στους τομείς Ύδρευσης – Άρδευσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων, περιλαμβάνονται ενέα (9) έργα ύψους 1,13δις.ευρώ. Αυτά είναι: Πέντε (5) έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο (Σαντορίνη, Ρόδος) και τέσσερα (4) έργα υποδομών ύδρευσης / άρδευσης και συγκεκριμένα, ένα φράγμα και τρία έργα ύδρευσης.

Στα έργα οδικών υποδομών και οδοφωτισμού περιλαμβάνονται πέντε (5) έργα ύψους 924,5εκ. ευρώ. Πρόκειται για τρία (3) έργα οδικών υποδομών στις Περιφέρειες Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και για δύο (2) έργα οδοφωτισμού στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.


Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Καβαλάκη σε βίντεο στην ΣΔΙΤ-TV.

Διαβάστε περισσότερα για το 4ο ΣΔΙΤ FORUM εδώ.