Γιώργος Πατούλης: Σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου περνούν τα δύο έργα ΣΔΙΤ της Αττικής

You are currently viewing Γιώργος Πατούλης: Σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου περνούν τα δύο έργα ΣΔΙΤ της Αττικής

Ξεκινά η Β’ φάση των διαγωνισμών για τα ΣΔΙΤ Κεντρικού Τομέα και Πειραιά

Tις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η έναρξη των σχετικών διαδικασιών της Β΄ φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου για τα δύο έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, ανακοίνωσε από το βήμα του 4ου ΣΔΙΤForum, o Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για την επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και έτσι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η έναρξη των σχετικών διαδικασιών της Β΄ φάσης και για τα δύο έργα: Τόσο αυτό του Κεντρικού Τομέα, όσο και του Πειραιά. Τα δύο έργα έχουν ήδη έχουν δημοπρατηθεί και έχουν κατατεθεί οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των υποψηφίων αναδόχων.

Ένταξη των ΣΔΙΤ στο συνολικό σχεδιασμό με προτεραιότητα την ανακύκλωση

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις ΣΔΙΤ, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό εργαλείο υλοποίησης σύνθετων και περίπλοκων έργων, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τον κλασσικό τρόπο των δημοσίων έργων, Για να προσθέσει ότι στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στον ΕΔΣΝΑ, χωρίς κανενός είδους δογματισμό, αναζητήθηκε ο βέλτιστος τρόπος να ενταχθούν οι ΣΔΙΤ στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της διοίκησης που έχει τρεις συγκεκριμένους άξονες:

• Πρώτον, δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.
• Δεύτερον, προχωρά η Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή. Με την ευκαιρία, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου έτους θα προχωρήσει η δημοπράτηση 10 αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων με συνολικό Π/Υ της τάξης των 100 εκ. ευρώ.
• Τρίτον, δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές επεξεργασίας για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια ο τερματισμός της ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Μέσα στο 2022 θα υλοποιηθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Γραμματικού

ο κ. Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο του 4ο ΣΔΙΤ FORUM
ο κ. Γιώργος Πατούλης

Αναφερόμενος συνολικότερα στην έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Αττικής στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στο ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και στην μονάδα του Γραμματικού, που θα υλοποιηθεί όπως επιβεβαίωσε μέσα στο 2022: «Προχωρήσαμε άμεσα στη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο. Ο ανάδοχος έχει ήδη εγκατασταθεί και οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει» τόνισε και πρόσθεσε:

«Δημοπρατήσαμε επίσης τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού, εκπληρώνοντας τη νομική αλλά και πραγματική μας υποχρέωση για ολοκληρωμένη διαχείριση. Μπορώ σήμερα να σας ενημερώσω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για το Γραμματικό και ότι εντός του 2022, θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και καθυστερήσεις από τη μεριά των εργολάβων».

«Συνολικά λοιπόν σαν διοίκηση έχουμε ήδη δρομολογήσει: 2 έργα Π/Υ 130 εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές επεξεργασίας με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων και άλλα 2 έργα Π/Υ 640 εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές επεξεργασίας με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Κι όλα αυτά έχουν γίνει σε δύο χρόνια, όχι σε είκοσι, γιατί είκοσι έτη έχει μείνει η Αττική χωρίς νέα μονάδα επεξεργασίας». Για να προσθέσει ότι στα πλαίσια του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι σε εξέλιξη μελέτες για την προετοιμασία τουλάχιστον ενός ακόμα μεγάλου έργου επεξεργασίας προκειμένου να καλυφθούν καθυστερήσεις 20 χρόνων στις υποδομές.

Ενεργειακή αξιοποίηση και προτυποποίηση δευτερογενούς καυσίμου

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε τέλος την βεβαιότητα ότι εντός της επόμενης τριετίας, το τοπίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής θα έχει βελτιωθεί ριζικά, προσθέτοντας πάντως μία ακόμα παράμετρο για να δοθεί ολοκληρωμένη και συνεκτική λύση. «Είναι απαραίτητο, τόνισε «να δοθούν λύσεις, από το ΥΠΕΝ, σε δυο εκκρεμή θέματα: Πρώτον στο θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων επεξεργασίας και δεύτερον, στα ζητήματα προτυποποίησης και διαχείρισης του δευτερογενούς καυσίμου».

Καίρια θέματα που ζητούν απαντήσεις

Σημειώνεται, ότι τα παραπάνω, αποτελούν καίρια θέματα σε σχέση με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, καθώς στο νέο κείμενο του ΠΕΣΔΑ προβλέπονται χαμηλά ποσοστά ταφής, κάτω του 10% μέχρι το 2030, σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων ΑΣΑ και των δευτερογενών (απορριμματογενών) καυσίμων.Τέλος, στο ίδιο κείμενο του ΠΕΣΔΑ αναφέρεται η διασφάλιση της ασφαλούς υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας με κατάλληλη διαστασιολόγηση των μονάδων.

Στην ίδια θεματική Ενότητα στην οποία τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής («Περιβαλλοντικά Έργα ΣΔΙΤ»), τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τον Μ. Γραφάκο, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Γ. Χατζημάρκο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, τον Μ. Γεράνη, Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αντώνη Σιγάλα Δήμαρχο Θήρας και τον Ν. Χιωτάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ.


Παρακολουθήστε το βίντεο της ομιλίας του κ. Πατούλη εδώ, στην ΣΔΙΤ-TV.

Βρείτε εδώ περισσότερα δημοσιεύματα για το 4ο ΣΔΙΤ FORUM.