Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Παν/ου Κρήτης: Εντός του 2022 η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το έργο των φοιτητικών κατοικιών

You are currently viewing Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Παν/ου Κρήτης: Εντός του 2022 η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το έργο των φοιτητικών κατοικιών

Εφικτή χαρακτήρισε ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το πολύ σημαντικό έργο φοιτητικών κατοικιών και λοιπών υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στο 4o ΣΔΙΤ Forum.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην Τρίτη ενότητα με θέμα «Νέα Κτιριακά Έργα με ΣΔΙΤ», ο κ. Σπανουδάκης παρουσίασε το συγκεκριμένο έργο όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με ειδική αναφορά στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εξήγησε τις κατεπείγουσες ανάγκες που καλύπτει και έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επί του πρακτέου.

Πώς προέκυψε η κατεπείγουσα ανάγκη για φοιτητικές κατοικίες

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως τόνισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών, είναι ένα Πανεπιστήμιο μόλις 45 ετών, που ωστόσο αριθμεί 16 ακαδημαϊκά τμήματα, περίπου 22 χιλ. φοιτητές και 480 καθηγητές. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο Ρέθυμνο που είναι η έδρα του και στο Ηράκλειο. Πλην όμως η απίστευτη τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η Κρήτη τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, να συρρέουν στα αστικά κέντρα προκειμένου να εργαστούν τους θερινούς μήνες.

Συγχρόνως η μεγάλη αύξηση του αριθμού εισερχομένων φοιτητών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη ανάπτυξη των υποδομών. Αντίθετα, στα χρόνια της κρίσης, η οικοδομή σταμάτησε εντελώς. Όταν πλέον εμφανίστηκε στην αγορά και η μορφή ενοικίασης ακινήτων γνωστή ως airbnb, τα ακίνητα προς μακροπρόθεσμη ενοικίαση, ειδικά στο Ρέθυμνο, εξαφανίστηκαν εντελώς. Η αναγκαιότητα του έργου ήταν όχι μόνον προφανής, αλλά και κατεπείγουσα.

Κοινωνικό το έργο με συμβολή από την ΕΤΕπ

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος ήρθε αρωγός για το Πανεπιστήμιο Κρήτης το μεγάλο αυτό έργο ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστούν εκατοντάδες δωμάτια για τους φοιτητές του. Όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, το έργο σχεδιάστηκε εξαρχής ώστε να είναι κοινωφελές. Δηλαδή, ο ανάδοχος του έργου, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, θα πληρώνεται με ρήτρα διαθεσιμότητας από το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες όπως η συντήρηση, η καθαριότητα, η φύλαξη και η ασφάλιση.

Από τη δική του πλευρά, το Πανεπιστήμιο θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου καθώς και τα έξοδα για την ενέργεια, την ύδρευση και την αποχέτευση. Αναφερόμενος εξάλλου ιδιαίτερα στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – ΕΤΕπ στο έργο, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, διαπίστωσε την καλή συνεργασία και συμπόρευση.

Κωνσταντίνος Σπανουδάκης - μακέτα με φοιτητικές εστίες
Μακέτα φοιτητικών εστιών που πρόκειται να
κατασκευαστούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οικιστικά συγκροτήματα πολλαπλού σκοπού

Σε ότι αφορά την επιλογή του κτιριολογικού προγράμματος η βασική ιδέα ήταν ότι «δεν κατασκευάζουμε υποδομές φιλοξενίας με τη στενή έννοια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης. «Αλλά κατασκευάζουμε οικιστικά συγκροτήματα όπου μπορούν, πέραν των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, να αναπτύσσονται ταυτόχρονα πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες όπως επίσης και αναψυχής. Τελικά, μιλάμε για δύο μικρές πόλεις μέσα στις μεγαλύτερες πόλεις, προσαρμοσμένες επακριβώς στις ανάγκες των νέων ανθρώπων».

Οι τρεις ενότητες του έργου

Το έργο έχει τρεις διακριτές ενότητες: Τις εστίες στο Ρέθυμνο, το μεγάλο αμφιθέατρο επίσης στο Ρέθυμνο και τις εστίες στο Ηράκλειο. Συνολικά η δομημένη επιφάνεια που θα κατασκευαστεί ανέρχεται σε 112 χιλιάδες τμ.

Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο θα κατασκευαστούν 1.810 κατοικίες, με 2.710 κλίνες και λοιπές εγκαταστάσεις περιβάλλοντος χώρου που περιλαμβάνουν καταστήματα, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ με συνολική δομημένη επιφάνεια 65.099 τμ.. Επίσης στο Ρέθυμνο, θα κατασκευαστεί ένα πολιτιστικό μέγαρο-αμφιθέατρο δυναμικότητας 800 θέσεων, με όλες τις σύγχρονες σύνοδες υποδομές. Τέλος, στο Ηράκλειο θα κατασκευαστούν 1.026 κατοικίες, με 2.136 κλίνες.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, το έργο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2019. Τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Τον Μάιο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει και η φάση της δεσμευτικής προσφοράς. Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου μέσα στο 2022 είναι εφικτή. Οι προεπιλεγείσες εταιρείες που θα περάσουν στην τελική φάση είναι πέντε (από επτά αρχικά).

Καθολική υποστήριξη από τοπική κοινωνία – Περιφέρεια

Αναφερόμενος εξάλλου στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης προς ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο που αλλάζει τους οικιστικούς συσχετισμούς σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Σπανουδάκης την χαρακτήρισε «καθολική». Συνεχίζοντας είπε: «Είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε καθολική υποστήριξη τόσο σε τοπικό, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας και να διευκρινίσω ότι αυτή δεν ήταν μόνο ηθική αλλά και υλική».

Ανάγκη ενίσχυσης τεχνικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών

Για να προσθέσει ότι τα Πανεπιστήμια, λειτουργώντας ως αναθέτουσες αρχές για την ανάπτυξη οιωνδήποτε έργων είτε ΣΔΙΤ είτε δημόσιων, δεν διαθέτουν ούτε τις απαραίτητες τεχνικές ούτε τις μελετητικές-συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των έργων χρειάζονται ενίσχυση προς αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης.


Παρακολουθήστε στην ΣΔΙΤ-TV το βίντεο της ομιλίας του κ. Σπανουδάκη.