Θετικά υποδέχθηκαν τη δημόσια πλατφόρμα για τα έργα οι εργοληπτικοί φορείς της Περιφέρειας

You are currently viewing Θετικά υποδέχθηκαν τη δημόσια πλατφόρμα για τα έργα οι εργοληπτικοί φορείς της Περιφέρειας

Συμφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει στη διαφάνεια και εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών των έργων

Θετική υποδοχή έχει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη δημόσια πλατφόρμα για τα έργα και την ενεργοποίηση μηχανισμού παρακολούθησης έργων, με αρκετούς να δηλώνουν ήδη την απόλυτη συμφωνία τους με τη πρωτοβουλία.

Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ
Ο κ. Πέτρος Μαντάς

Χαρακτηριστική είνα ιη σχετική δήλωση στο ΣΔΙΤ Φόρουμ του προέδρου του ΣΠΕΔΕΠ – Συλλόγου Εργοληπτών Αχαϊας κ. Πέτρου Μαντά, σύμφωνα με την οποία “η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είναι απολύτως θετική εφόσον θα συμβάλλει στη διαφάνεια και την εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών των έργων”.

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού παρακολούθησης έργων και τη δημόσια πλατφόρμα για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια και δήμο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Με σύνθημα «να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, καθώς, όπως είπε «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα».

Με συντονισμό Σκέρτσου

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης από τον Άκη Σκέρτσο, δημιουργείται ένα συνεκτικό πλέγμα έργων και πολιτικών σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε «ενδυναμώνουμε και πυκνώνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία με τη βοήθεια ενός σταθερού μηχανισμού παρακολούθησης των περιφερειακών σχεδίων αλλά και της εξέλιξης όλων των έργων, υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης και αυτό σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία». Στόχος, τόνισε, είναι μία συνεκτική στρατηγική εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις.

Και σε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενημέρωσης του πολίτη, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενεργοποιείται η δημόσια πλατφόρμα -προσβάσιμη σε κάθε πολίτη-, μέσω της οποίας θα παρέχεται λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα που ολοκληρώνονται και υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα σε κάθε δήμο της χώρας.

«Σκοπός των περιφερειακών σχεδίων», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, «ήταν να δεσμευθούμε όλοι για σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης, ώστε όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να κάνουμε κατανομή εργασίας».

«Η χώρα έχει εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία συνοχής, από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόρους που κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ξέρω ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχετε να ξεκινήσετε δυναμικά τη νέα σας πορεία. Η εκτεταμένη εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση αντανακλά την ανταπόκρισή μας σε αυτό. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο, αλλά και είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια συνεκτική περιφερειακή πολιτική για να έχουμε ικανοποιητική επίτευξη στόχων που θέσαμε από κοινού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας στους 13 περιφερειάρχες:

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό ουσιαστικής συνεργασίας. Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να συναντόμαστε για να αξιολογούμε την πρόοδο αλλά και να ακούω τα ειδικά αιτήματα του καθενός. Έχουμε αποδείξει ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία».