Δέσποινα Μουστακέα και Πέτρος Μπουλιγαράκης, AMAR CONSTRUCTION: Το σύστημα Smart ‘‘Plug & Play’’ all in one, ως μια καινοτόμα ελληνική λύση για τα αντλιοστάσια

You are currently viewing Δέσποινα Μουστακέα και Πέτρος Μπουλιγαράκης, AMAR CONSTRUCTION: Το σύστημα Smart ‘‘Plug & Play’’ all in one, ως μια καινοτόμα ελληνική λύση για τα αντλιοστάσια

Το σύστημα Smart ‘‘Plug & Play’’ all in one παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι ενός παραδοσιακού αντλιοστασίου μπετόν

Το σύστημα Smart ‘‘Plug & Play’’ all in one, ως μια καινοτόμα ελληνική λύση για τα αντλιοστάσια που χρησιμοποιούνται σε αρδευτικά συστήματα, παρουσίασε πρόσφατα η κα Δέσποινα Μουστακέα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της AMAR CONSTRUCTION στην περιβαλλοντική ενότητα του 5ου ΣΔΙΤ FORUM, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Πέτρος Μπουλιγαράκης παρουσίασε τις δραστηριότητες της νέας αυτής εταιρείας με προσανατολισμό τις πράσινες τεχνολογίες και διαχείρισης των υδάτων.

Το σύστημα Smart ‘‘Plug & Play’’ all in one, που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από αμιγώς ελληνική επιστημονική τεχνογνωσία, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι ενός παραδοσιακού αντλιοστασίου μπετόν. Σύμφωνα με την κυρία Μουστακέα, επειδή όλα τα μέρη του (υδραυλικά, μηχανολογικά, αυτοματισμοί) είναι in house -εντός εταιρείας-, μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε τρεις ημέρες και να λειτουργήσει την ίδια στιγμή. Επιπλέον, το ένα αντλιοστάσιο μπορεί να στήνεται το ένα μετά το άλλο και να γίνονται και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα μπορεί να τροφοδοτήσει τις υδροληψίες που θα χρειαστούν.

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου εγκατάστασης

Πέρα όμως από την μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου, σε σχέση με ένα παραδοσιακό αντλιοστάσιο μπετόν το οποίο για να μπορέσει να δημιουργηθεί θα χρειαστεί πάνω από τρεις μήνες, το σύστημα Smart ‘‘Plug & Play’’ all in one, έρχεται να δώσει λύσεις και σε άλλα σημαντικά θέματα και ζητήματα, όπως είναι η μείωση της σπατάλης και της κατανάλωσης του νερού αλλά και της ενέργειας.

Ειδικότερα: Αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας, η μείωση που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα σε σχέση τα παραδοσιακά αντιλιοστάσια, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%. Παρέχει επίσης δυνατότητα άμεσης βελτίωσης της ποιότητας του νερού με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της αλάτωσης (συσσώρευση αλάτων στο έδαφος), το οποίο παρατηρείται σε πολλά αντλιοστάσια. Η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσα από την προσαρμογή και παρακολούθηση του υδροφόρου ορίζοντα με πολύ ειδικούς αυτοματισμούς .

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του νέου αντλιοστασίου είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί ανάλογα με το εύρος και το μέγεθος του έργου, δηλαδή είτε με κατά μήκος επέκταση ή κατά ύψος. Επιπλέον προστατεύεται από ενδεχόμενους βανδαλισμούς, γιατί οι πόρτες του εσωτερικά έχουνε μαγνητικές κλειδαριές, οι οποίες ελέγχονται με κωδικό, επομένως η πρόσβαση παρέχεται σε επιλεγμένα άτομα.

Κέντρο ελέγχου σε real time και κόστος συντήρησης

Το σύστημα Smart ‘‘Plug & Play’’ all in one, διαθέτει δικό του iop (internet of pumps), το οποίο μόνον με ένα κέντρο ελέγχου δύναται να παρακολουθήσει το σύνολο των αντλιοστασίων, τις γεωτρήσεις και τις υδροληψίες. Άρα με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της AMAR CONSTRUCTION, επιτυγχάνεται το χαμηλότερο κόστος συντήρησης σε μηχανολογικό αλλά και λογισμικό επίπεδο. Για την παρακολούθηση εξάλλου και το data monitoring της υγείας του δικτύου και του εξοπλισμού, μέσω της εφαρμογής ενός αντίστοιχου συστήματος, απαιτείται το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό.

Τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί με στόχο να περιοριστεί η άσκοπη κατανάλωση νερού και ενέργειας. είναι σε περιβάλλον “AI and Μachine Learning”.

Προοπτική εφαρμογής στα αρδευτικά ΣΔΙΤ

Αναφορικά με την προοπτική εφαρμογής ενός τέτοιο συστήματος στα αρδευτικά ΣΔΙΤ, η κυρία Μουστακέα τόνισε: «Φανταστείτε μία κατασκευάστρια εταιρεία που θα αναλάβει ΣΔΙΤ, με την ομάδα των μηχανολόγων μηχανικών της, τη συντήρηση του έργου για τα επόμενα 20-25 χρόνια να μπορεί να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο κάθε ένα αντλιοστάσιο με άμεσα update και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο». Για να προσθέσει ότι ταυτόχρονα με την παρακολούθηση από την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, έχει δημιουργηθεί και μια εφαρμογή και για τον τελικό πελάτη, ο οποίος είναι ο αγρότης. Μέσω της εφαρμογής, ο αγρότης θα μπορεί να παρακολουθεί ή και να δημιουργεί το δικό του πρόγραμμα άρδευσης σε ημερήσια ή το μηνιαία βάση, να αποδέχεται συμβουλές για το πώς θα πρέπει να παρακολουθήσει το χωράφι του κα.

Όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε απο την δική του πλευρά ο πρόεδρος της AMAR CONSTRUCTION κ. Πέτρος Μπουλιγαράκης, πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος αρδευτικών έργων ΥΔΩΡ 2.0, δεδομένου ότι η τεχνολογική αναβάθμιση όλων των αρδευτικών συστημάτων που έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί, είναι απόλυτα αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε, η συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία η οποία στελεχώνεται από έμψυχο τεχνικό δυναμικό με σημαντική τεχνογνωσία, μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στα χρόνια προβλήματα της ελλειμματικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, προς όφελος της ελληνικής παραγωγής και της οικονομίας.

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του Π. Μπουλιγαράκη και της Δ. Μουστακέας: