Με χρήση του θεσμού ΣΔΙΤ να γίνεται η εξοικονόμηση ενέργειας στα νοσοκομεία, προτείνει ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο του «Επειδή δεν υπάρχει Planet Β»

You are currently viewing Με χρήση του θεσμού ΣΔΙΤ να γίνεται η εξοικονόμηση ενέργειας στα νοσοκομεία, προτείνει ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο του «Επειδή δεν υπάρχει Planet Β»

Το βιβλίο προλογίζεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Χ. Ζερεφό και παρουσιάζεται σήμερα στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θα μιλήσουν οι Ε. Βενιζέλος, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Ζερεφός, Μ. Δαμανάκη και Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η αξιοποίηση του θεσμού ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοσοκομεία, είναι ανάμεσα στις επίκαιρες προτάσεις που καταθέτει ο Γιάννης Μανιάτης, στο νέο του βιβλίο «Επειδή δεν υπάρχει Planet Β» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Μανιάτης αναλύει ανάμεσα σε άλλες εξίσου επίκαιρες προτάσεις, πώς η μείωση του ενεργειακού κόστους των 300 μονάδων του ΕΣΥ, μπορεί να γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με το κράτος να προκηρύσσει, να αναθέτει, να εποπτεύει και στο τέλος να παραλαμβάνει το έργο όπως γίνεται στα έργα ΣΔΙΤ. Κατά την εκτίμηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρώην βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και καθηγητή Πανεπιστημίου, που υποστήριξε διαχρονικά την εξοικονόμηση ενέργειας, η πρόταση αυτή είναι απολύτως εφικτή.

Εφικτές προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη της βιομηχανίας

Όπως αντίστοιχα εφικτή είναι και η πρότασή του για την «ανάπτυξη μιας εγχώριας Πράσινης Βιομηχανίας και να μην μείνουμε μόνον στις εισαγωγές»… Ήδη από το 2018 και το 2020 καταγράφαμε σε συνέδρια της Α Energy, που πάντα τα τιμά με την παρουσία του, τις σκέψεις του έμπειρου πολιτικού για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και προγραμμάτων προκειμένου να αναπτυχθεί στρατηγικά η «πράσινη βιομηχανία».

Στις εγχώριες επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση αυτής της βιομηχανίας ο κ. Μανιάτης συμπεριλαμβάνει: Τις Βιομηχανίες και βιοτεχνίες ηλιακών θερμοσιφώνων, οι οποίες σήμερα εξάγουν πάνω από το 60% της παραγωγής τους σε άλλες χώρες, απασχολώντας περίπου 4.000 εργαζομένους, τις βιομηχανίες κατασκευής χαλύβδινων σωλήνων μεταφοράς φυσικού αέριου, ηλεκτρικών καλωδίων για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικών μπαταριών, συστημάτων αποτροπής της αυξομείωσης τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά τις βιομηχανίες κουφωμάτων αλουμινίου και θερμομόνωσης.

Ο Γιάννης Μανιάτης προτείνει ουσιαστικά, όπως δηλώνει και σε σχετική του συνέντευξη στο Liberal.gr, ένα νέο βιομηχανικό cluster με την ένταξη της βασικής αυτής ομάδας βιομηχανιών σε μια εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει διαφορετικές τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης. Αυτές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ξεπερνούν τις 550, προσφέροντας πολλές εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε, η στροφή στην Πράσινη Βιομηχανία αποτελεί προτεραιότητα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες-μέλη να προχωρούν με γρήγορη ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με χρήση του θεσμού ΣΔΙΤ να γίνεται η εξοικονόμηση ενέργειας στα νοσοκομεία, προτείνει ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο του «Επειδή δεν υπάρχει Planet Β»

Οι ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το βιβλίο, το οποίο προλογίζεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, αναφέρεται και σε άλλα σημαντικά στρατηγικά θέματα του ενεργειακού τομέα.

Για το βιβλίο, στη σημερινή παρουσίαση θα μιλήσουν οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής ΑΠΘ, Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην ΕΕ, Σύμβουλος για το κλίμα και τη θαλάσσια πολιτική, Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου, πρώην Επίτροπος ΕΕ, πρώην υπουργός, Χρήστος Ζερεφός, γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.