Αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ: Νέα παράταση για το Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας-Ορφανών και για το Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου

You are currently viewing Αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ: Νέα παράταση για το Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας-Ορφανών και για το Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου

Μικρή παράταση στους διαγωνισμούς για τα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ σε Καρδίτσα και Πέλλα – Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες

Μια ακόμα ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δύο (ακόμα) διαγωνισμούς για αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ. Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο κατασκευής του «Αρδευτικού Δικτύου Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», προϋπολογισμού 107,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 132 εκατ.), που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, διάρκειας 25 ετών, αλλά και για το «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου», προϋπολογισμού 122,14 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), επίσης μέσω ΣΔΙΤ διάρκειας 25 ετών.

Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση, ζητήθηκε μια μικρή παράταση από την «Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος Α.Ε. – Μεσόγειος Α.Ε.», όπως συχνά συμβαίνει όταν «πέφτουν» μαζεμένοι διαγωνισμοί.

Κατά συνέπεια, η νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το πρώτο έργο ορίζεται στις 24-09-2024, αντί για σήμερα Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου που είχε προγραμματιστεί. Να θυμίσουμε ότι στην τελική φάση έχουν περάσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος (πλέον Metlen) – Μεσόγειος, Θαλής – Άβαξ – Γκολιόπουλος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat.

Για το δεύτερο διαγωνισμό, η νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής δεσμευτικών προσφορών ορίζεται στις 30-09-2024 (αντί για 10/09). Το έργο διεκδικούν και σε αυτήν την περίπτωση οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος (πλέον Metlen) – Μεσόγειος, Θαλής – Άβαξ – Γκολιόπουλος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Δικτύου Άρδευσης Υπέρειας – Ορφανών

Όσον αφορά στο έργο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης Υπέρειας – Ορφανών, θα αξιοποιεί τις υφιστάμενες γεωτρήσεις που ήδη λειτουργούν, και είναι είτε δημοτικές ή ιδιοκτησίας των ΤΟΕΒ.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται έντεκα επί μέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν συνολικά ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση περί τα 67.800 στρέμματα των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας, δικαιοδοσίας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Ενιπέα Φαρσάλων, καθώς και του Δήμου Παλαμά και θα αξιοποιούν τις γεωτρήσεις συνολικής δυναμικότητας περί τα 14.345 κυβικών μέτρων/ώρα.

Επιπλέον, το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας. Θα αποτελείται από έντεκα αυτόνομα αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα περιλαμβάνουν τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, τα έργα μεταφοράς (δίκτυα προσαγωγών από τις γεωτρήσεις στις δεξαμενές), τις δεξαμενές, τα αντλιοστάσια και τα έργα διανομής του νερού (πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) μέχρι και τις υδροληψίες.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Δικτύου Άρδευσης Αλμωπαίου

Το έργο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης Αλμωπαίου αφορά στην άρδευση της περιοχής και προβλέπεται να υλοποιηθεί με κλειστά αρδευτικά δίκτυα συνολικού μήκος 790 χλμ. Η κατασκευή του έργου θα συμβάλλει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω περιοχή, σήμερα αρδεύεται πλημμελώς με νερό προερχόμενο από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών γεωτρήσεων εντός της περιμέτρου των έργων και με πρόχειρες απολήψεις από την Περιφερειακή Τάφρο.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, η περιοχή αναμένεται να αρδεύεται από δώδεκα επιμέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν συνολικά ακαθάριστη έκταση περί τα 150.000 στρέμματα και καθαρή έκταση 120.440 στρεμμάτων.