Το πρόβλημα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού ήρθε για να μείνει και πλέον δεν είναι πια ένα ελληνικό, αλλά ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος INGROUP
Στον ρόλο της μετακλητής απασχόλησης αλλά και στις συνολικές λύσεις για το πρόβλημα της στελέχωσης του ανθρώπινου δυναμικού στα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Νίκος Παπαλάμπρου, Διευθύνων Σύμβουλος INGROUP, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρόβλημα των εργαζομένων που έχουν ανάγκη οι τεχνικές εταιρείες που υλοποιούν ΣΔΙΤ και γενικότερα μεγάλα έργα, ο κ. Παπαλάμπρου επιβεβαίωσε ότι από την άμεση επαφή της εταιρείας του με την αγορά, επιβεβαιώνεται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού τόσο σε τεχνίτες και εργάτες όσο και σε ανώτερα στελέχη. Στα στελέχη, το κενό δημιουργήθηκε αφενός λόγω του ότι κάποιοι δεν μπόρεσαν να εξελιχθούν λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και αφετέρου, λόγω του ότι αρκετά στελέχη έφυγαν στο εξωτερικό.
Ο κ. Παπαλάμπρου τόνισε ότι «Αυτό βέβαια δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι να ευρωπαϊκό πρόβλημα. Φανταστείτε ότι εταιρείες από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία από εξαγωγείς ανθρώπινη δυναμικού έχουν καταντήσει να είναι εισαγωγείς σε ανθρώπινη δυναμικό από τρίτες χώρες..
Το πρόβλημα, ήρθε για να μείνει, καθώς ο συνδυασμός της υπογεννητικότητας, της ελλιπέστατης τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και της χαμηλής κοινωνικής αποδοχής των τεχνικών επαγγελμάτων δεν συμβάλλει στην αντιμετώπισή του. Ακόμα όμως και αν σήμερα το κράτος αναλάβει επιθετικές δράσεις για την υπογεννητικότητα και για την τεχνική εκπαίδευση, αυτές θα έχουν έτσι κι αλλιώς αποτέλεσμα μετά από 10-20 χρόνια».
Οι τρεις υπάρχουσες λύσεις
Σύμφωνα με την εμπειρία της INGROUP, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του έμψυχου δυναμικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε πιο άμεσο ορίζοντα το πρόβλημα, τρεις είναι οι υπάρχουσες λύσεις: Πρώτον, η αξιοποίηση του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, τομέας στον οποίο δίνεται άμεση προτεραιότητα, αλλά και συνολικότερα η αξιοποίηση ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να εργαστούν. Δεύτερον, ο επαναπατρισμός ανώτερων και ανώτατων στελεχών που ζουν στο εξωτερικό, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο καθώς κάποιοι έχουν ήδη φτιάξει τη ζωή τους εκτός Ελλάδος και δεν επιλέγουν να επιστρέψουν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν καλύπτονται εργασιακά από τις απαιτήσεις και τις προσφερόμενες εργασιακές προτάσεις των εταιρειών. Τρίτη εναλλακτική λύση είναι η μετακλητή απασχόληση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις και όταν οι άλλες δύο δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα και οι ανάγκες της εταιρείας είναι επείγουσες, αποτελεί την μοναδική λύση.
Η μετάκληση
Δεδομένου ότι η μετάκληση στην Ελλάδα είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, η χώρα μας πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «συστηθεί» ως προορισμός μετακλητής απασχόλησης στις χώρες κυρίως της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες εξάγουν ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να προσελκύσει αλλά και να διατηρήσει
ικανά συνεργεία.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παπαλάμπρου «οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα προφίλ εταιρείας ώστε να θεωρηθούν προτιμητέοι εργοδότες στις χώρες προέλευσης. Και αυτό γιατί δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνον τον ανταγωνισμό από τις χώρες του κόλπου, αλλά κυρίως και τον ανταγωνισμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία η οι σκανδιναβικές χώρες οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες εργασίας».
Για να προσθέσει, ότι το τρίπτυχο για μια πετυχημένη μετάκληση είναι: οι αποδοχές, η φιλοξενία και το φαγητό. Στις αποδοχές η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική, εφόσον λοιπόν παράσχει και ένα καλό εργασιακό περιβάλλον με διατροφή και διαμονή, θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και επιπλέον ένα καλό όνομα στο εξωτερικό.
Η επιλογή των κατάλληλων εργαζομένων
Αναφορικά με τον προβληματισμό αρκετών εταιρειών για το κατά πόσο η μετάκληση θα είναι πετυχημένη και πώς θα είναι βέβαιες ότι το προσωπικό θα γνωρίζει την προσφερόμενη δουλειά, η απάντηση είναι ότι
η περιγραφή της θέσης εργασίας, γίνεται ακριβώς όπως και στην Ελλάδα: Εντοπίζεται το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, περνά από μια πρώτη συνέντευξη και στη συνέχεια σε ότι αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα γίνονται ειδικά τεστ: Υπάρχουν training centers στις χώρες προέλευσης, τα οποία αξιοποιούνται και μπορεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώσει τι μπορεί να κάνει ο σιδεράς, ο ηλεκτροσυγκολλητής κλπ και ανάλογα να επιλέξει το προσωπικό. Για μικρό αριθμό ατόμων τα τεστ γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Για μεγάλο αριθμό, μπορούν να γίνουν και επιτόπια. Επομένως το ρίσκο της επιλογής του κατάλληλου ατόμου, ελαχιστοποιείται.
Αναφορικά με την δεύτερη ανησυχία που έχουν οι εταιρείες για το πώς δηλαδή θα συνυπάρξουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία δεν έχουν αντιμετωπιστεί προβλήματα. Στην Ελλάδα ο βασικός κορμός των εργαζομένων που έχουν έρθει σε εργοτάξια, είναι Ινδοί που από τη φύση τους είναι πράοι, δεν είναι εριστικοί, προσαρμόζονται και, εφόσον είναι εργασιακά ικανοποιημένοι, παραμείνουν πιστοί τόσο στην εταιρεία όσο και στη χώρα.
Μοντέλο Ντουμπάι
Αναφορικά με την οργάνωση της μετακλητής απασχόλησης, η Ingroup ακολουθεί το επιτυχημένο υπόδειγμα του Ντουμπάι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως θετικό παράδειγμα συνύπαρξης και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα, ο επικεφαλής του συγκεκριμένου Unit κ. Χρήστος Οικονομίδης, υπήρξε για 15 χρόνια οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων τεχνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε χώρες του Αραβικού Κόλπου και κλήθηκε να διαχειριστεί ομάδες μέχρι και 3.500 ατόμων προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαιτητικά αυτά έργα.
Η σημασία της καταγραφής των αναγκών
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Παπαλάμπρου, επειδή η μετάκληση, αν και πιο άμεση λύση, έχει και αυτή τις διαδικασίες της, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι καλό σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς και τα επιμελητήρια, να δώσουν τις ανάγκες τους για ανθρώπινο δυναμικό για το 2025 προκειμένου να συμπεριληφθούν αυτά στη νέα κατάσταση η οποία θα δημοσιευτεί από τις Περιφέρειες τον επόμενο χρόνο.
Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται οι επικαιροποιημένες ανάγκες και ειδικότητες σε κεντρικό επίπεδο από την Πολιτεία και για έναν ακόμα λόγο: Για την παρακολούθηση της αύξουσας ζήτησης και σε ειδικότητες που μέχρι σήμερα δεν είχαν καν περιγραφεί.