Ο πήχης είναι ήδη πολύ ψηλά για τις ΣΔΙΤ και θα πρέπει να ανταποκριθούμε ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, είπε ο Νίκος Παπαθανάσης
Στον δημοσιονομικό στόχο του 0,25 του ΑΕΠ ως όριο των αμοιβών διαθεσιμότητας που έχει τεθεί για τις ΣΔΙΤ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιταχύνει στην υλοποίηση έργων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με παράλληλη όμως τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση του αναπτυξιακού εργαλείου των ΣΔΙΤ για την υλοποίηση έργων υψηλής ποιότητας. Σε τομείς όπως οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η υγεία και η διαχείριση απορριμμάτων, καταγράφονται ήδη 23 συμβασιοποιημένα έργα συνολικού κόστους επένδυσης 2,6 δισ. ευρώ και 38 έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον, η χώρα μας βρέθηκε πρόσφατα στη 2η θέση παγκοσμίως στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών στα έργα ΣΔΙΤ σύμφωνα με σχετική Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επομένως ο πήχης είναι πολύ ψηλά και θα πρέπει να ανταποκριθούμε ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά», είπε ο κ. Παπαθανάσης για να συγχαρεί στη συνέχεια τα στελέχη και τον διευθυντή της μονάδας ΣΔΙΤ για την καλή δουλειά που γίνεται.
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε επίσης ότι στα έργα ΣΔΙΤ που πρόκειται σύντομα να συμβασιοποιηθούν, περιλαμβάνονται τα έργα φοιτητικών κατοικιών των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλίας, καθώς επίσης και τα αρδευτικά έργα που επίσης θα πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ. Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου και στην έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, η Λειτουργία και Συντήρησης του οποίου πραγματοποιείται επίσης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
Ακολουθεί το video από την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση στο 5ο ΣΔΙΤ Forum:
Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τις πληρωμές διαθεσιμότητας
Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι ΣΔΙΤ είναι στην ουσία δημόσια έργα που απαιτούν πληρωμές διαθεσιμότητας, προερχόμενες κυρίως από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, τόνισε, να έχουμε την ικανότητα στον προϋπολογισμό μας να καλύπτουμε αυτές τις πληρωμές.
Δεδομένου δε ότι η Ελλάδα πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση με τρία μνημόνια, προφανώς η κυβέρνηση είναι προσεκτική για το ύψος και το στόχο αναφορικά με την αποπληρωμή των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Ο συγκεκριμένος στόχος που επιτυγχάνεται ως όριο για τις πληρωμές διαθεσιμότητας στο μέγιστο το 2029-2030 είναι το 0,25 του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για έναν στόχο που προκύπτει από τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο διαθέσιμο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).
Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης, όσο το ΑΕΠ βελτιώνεται, τόσο πιο πολύ μπορεί να ανοίξει ο βηματισμός για νέα έργα. Για να κάνει στη συνέχεια αναφορά, στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό διαρθρωτικό πλαίσιο στην Ευρώπη, με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρούν όλες οι χώρες και να σχολιάσει ότι ήδη, επτά χώρες αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη εκτραπεί του δημοσιονομικού στόχου.
Κάτι το οποίο εφόσον συμβεί, οδηγεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και εάν οι χώρες δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες, τότε θα μπαίνουν σε μια διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας. Προφανώς, κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει το περιθώριο να μπει σε μία διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, καθώς ήδη εξυπηρετεί ένα μεγάλο χρέος και οποιαδήποτε παρέκκλιση θα την γυρίσει πίσω.
Σημειώνεται ότι το 5ο ΣΔΙΤ FORUM, ολοκλήρωσε τις εργασίες του με καθολική συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, των τραπεζών και των φορέων της αγοράς και το ερώτημα “ποια θα είναι η επόμενη μέρα των έργων ΣΔΙΤ” απαντήθηκε από 37 διακεκριμένους ομιλητές.