Νίκος Παπαθανάσης στο 4ο ΣΔΙΤ Forum: Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τα επόμενα έργα ΣΔΙΤ (vid)

You are currently viewing Νίκος Παπαθανάσης στο 4ο ΣΔΙΤ Forum: Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τα επόμενα έργα ΣΔΙΤ (vid)

Στα νέα έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) που επίκεινται και πρόκειται να υλοποιηθούν σε άμεση συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, στο μέγεθος των έργων ΣΔΙΤ, αλλά και στην ενθάρρυνση συμμετοχής ολοένα και περισσότερων κατασκευαστικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς, αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για ιδιωτικές επενδύσεις και ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο βιντεοσκοπημένου χαιρετισμού του και συνοπτικής συνέντευξης με την ευκαιρία του 4ου ΣΔΙΤ Forum.

Σημαντικό για την απολιγνιτοποίηση το έργο ΣΔΙΤ του Δήμου Κοζάνης

Ο κ. Παπαθανάσης σχολιάζοντας την προοπτική ανάπτυξης περισσότερων έργων ΣΔΙΤ σε Δήμους, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το έργο ΣΔΙΤ του Δήμου Κοζάνης που εγκρίθηκε τις προάλλες από την Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ λόγω της απολιγνιτοποίησης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα. Για να προσθέσει, ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουν, επίσης με ΣΔΙΤ, οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και άλλα έργα σε άμεση συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, καθώς τα έργα ΣΔΙΤ υπηρετούν την ποιότητα και κυρίως υπηρετούν τους πολίτες.

Έχουμε και μικρά και μεγάλα έργα ΣΔΙΤ

Σε ότι αφορά το μέγεθος των έργων ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα τα οποία κυμαίνονται από 50 ως 150 εκατομμύρια ευρώ, επομένως υπάρχουν και μικρά και μεγάλα έργα και το επενδυτικό ενδιαφέρον γι΄αυτά είναι αρκετά αυξημένο.

Τόνισε επίσης, ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή κατασκευαστικών εταιρειών – επενδυτών στους σχετικούς διαγωνισμούς, είναι ένα ζητούμενο το οποίο στηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, τελικά όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά «η αγορά βρίσκει το δρόμο και έτσι σε κάθε διαγωνισμό έχουμε πάνω από 5-6 εταιρείες ή σοβαρά σχήματα εταιρειών τα οποία διαγωνίζονται, διαθέτοντας διεθνές αποτύπωμα και τη δυνατότητα να διασφαλίσουν και την χρηματοδοτική στήριξη των συγκεκριμένων έργων».

Επισπεύδονται οι διαδικασίες ωρίμανσης – υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός

Σε ότι αφορά την ωρίμανση των 19 έργων ΣΔΙΤ που έχουν ήδη εγκριθεί, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι επισπεύδονται πλέον όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ωριμάζουν αυτά με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του ανταγωνισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ότι : «υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός και για κάθε έργο ΣΔΙΤ το οποίο προκηρύσσεται έχουμε πολύ μεγάλες εταιρείες οι οποίες διαγωνίζονται και βεβαίως και μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου δημιουργείται το πλαίσιο, έτσι ώστε όλες οι εταιρείες να εκφραστούν και κυρίως εμείς, να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Οι εργασίες του φόρουμ ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία προχθές το βράδυ και
επικεντρώθηκαν στη νέα γενιά έργων ΣΔΙΤ, αναδεικνύοντας τα επίκαιρα θέματα της περιόδου. Διοργανώθηκε από την επιχειρηματική Πρωτοβουλία Α Energy και το ΣΔΙΤFORUM και το παρακολουθήσαν, φυσικά περίπου 190 σύνεδροι και διαδικτυακά (μέσω Live-Streaming) 350. Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευθούν τα αναλυτικά ρεπορτάζ, τα συμπεράσματα και θα αναρτηθούν όλα τα video του συνεδρίου στο site www.sditforum.gr

Παρακολουθήστε την συνέντευξη εδώ: