Μοντέλο ΣΔΙΤ, για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων του Δημοσίου, αναζητεί η κυβέρνηση για την επίλυση του στεγαστικού

You are currently viewing Μοντέλο ΣΔΙΤ, για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων του Δημοσίου, αναζητεί η κυβέρνηση για την επίλυση του στεγαστικού

Το νέο μοντέλο ΣΔΙΤ προσβλέπει στη διάθεση διαμερισμάτων με χαμηλότερο ενοίκιο και θα αξιοποιεί επενδυτές μικρότερου μεγέθους

Μοντέλο ΣΔΙΤ, για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων του Δημοσίου, αναζητεί η κυβέρνηση για την επίλυση του στεγαστικού. Το νέο μοντέλο θα προσβλέπει στη διάθεση διαμερισμάτων με χαμηλότερο ενοίκιο και θα αξιοποιεί επενδυτές και κατασκευαστικές εταιρείες μικρότερου μεγέθους που σήμερα αποκλείονται από συμμετοχή στις μεγάλες συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ.

Την είδηση επιβεβαίωσε καταρχάς ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Σκαϊ, με θέμα το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου». Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη αύξηση της αξίας των ακινήτων ανέφερε ότι «Tο ζήτημα της αγοράς ακινήτων είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και έχει σημασία τι κίνητρα θα δοθούν στους ιδιοκτήτες να τα επισκευάσουν και να τα ανοίξουν. Τι κίνητρα θα τους δώσουμε να τα ανακαινίσουν. Δουλεύουμε πιλοτικά τις ΣΔΙΤ, ώστε το δημόσιο να προσφέρει το οικόπεδο και ο ιδιώτης την κατασκευή, ώστε να επιστρέψουν σε εμάς διαμερίσματα με χαμηλότερο ενοίκιο. Είναι σημαντικό να βάλουμε περισσότερα ακίνητα στην αγορά» και έφερε ως παράδειγμα δύο περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην Αθήνα, όπως ο Ταύρος και ο Βοτανικός.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται ήδη από την Διεύθυνση Έργων ΣΔΙΤ, που εργάζεται υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, η πρώτη επεξεργασία του πώς μπορεί πρακτικά να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο, αξιοποιώντας κλειστά η/και εγκατατελειμμένα κτίρια του Δημοσίου για τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν πόροι για να ανακαινιστούν. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να ενεργοποιηθούν ιδιώτες επενδυτές που θα ενδιαφερθούν να τα ανακαινίσουν στο πλαίσιο μιας σύμβασης ΣΔΙΤ με το Δημόσιο και με την ιδιοκτησία των ακινήτων να παραμένει στο Δημόσιο το οποίο θα διαθέτει αυτά σε χαμηλότερες της αγοράς τιμές.