Η Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την Τεχνική Προσφορά της Κοινοπραξίας Τέρνα Ενεργειακή – Τιτάν
Σε φάση αξιολόγησης και της οικονομικής προσφοράς της Κοινοπραξίας Τέρνα Ενεργειακή – Τιτάν, περνά η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλονίκης, μετά την έγκριση απο την Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΚΜ ) της Τεχνικής Προσφοράς.
Ειδικότερα: Μετά τον σχετικό έλεγχο, η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχετική της συνεδρίαση, ενέκρινε τις αποφάσεις της επιτροπής διαγωνισμού, βάσει των οποίων, τα Δικαιολογητικά Συμμετοχής και η Τεχνική & Εμπορική Προσφορά της Κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Τιτάν, αναφορικά με την ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι πλήρεις και παραδεκτοί. Κατά συνέπεια, η διαδικασία περνάει στο στάδιο της αποσφράγισης και αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι στον σχετικό διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν υποβάλλει προσφορά και άλλοι ενδιαφερόμενοι (ΜΕΤΚΑ και οι Κοινοπραξίες Intrakat – W.A.T.T. – Geocycle Ελλάς, Άβαξ – Thalis, Ηλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις) τελικά δεσμευτική προσφορά υπέβαλε μόνον η Κ/Ξ Τέρνα Ενεργειακή – Τιτάν, η οποία όπως φαίνεται θα αναλάβει και το σημαντικό αυτό έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ).
Η μεγαλύτερη μονάδα στην Βόρεια Ελλάδα
Η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης που θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, είναι η μεγαλύτερη μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα με δυναμικότητα 300.000 τόνων. Το ανάδοχο σχήμα θα αναλάβει, όπως είθισται στις ΣΔΙΤ τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας η οποία θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 χρόνια απο τα οποία τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.
Η μονάδα Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή ανακυκλώσιμων υλικών, κοµπόστ, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα γίνεται επίσης από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης. Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων.
Οι πληρωμές διαθεσιμότητας ανάλογες με την ποσότητα των αποβλήτων
Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης.
Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.