Απουσία ανταγωνισμού στα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ – Παρατάσεις για φοιτητικές εστίες Παν/ου Θεσσαλίας – χαρτοποιία Λαδόπουλου

You are currently viewing Απουσία ανταγωνισμού στα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ – Παρατάσεις για φοιτητικές εστίες Παν/ου Θεσσαλίας – χαρτοποιία Λαδόπουλου

Σειρά λόγων εξηγεί τον έως και μηδενικό ανταγωνισμό στα συγκεκριμένα έργα

Η απουσία ανταγωνισμού στα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ, είναι η αιτία συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στα έργα εν μέσω θέρους. Το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω του ότι πολλά από αυτά δεν είναι αρκούντως ανταποδοτικά, η αδυναμία των μεγάλων αλλά και μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στα μεγάλα έξοδα και στις εγγυητικές, η έλλειψη τεχνικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες, η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών, είναι κάποιοι από τους λόγους που εξηγούν τον ελάχιστο έως και μηδενικό ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη κατηγορία έργων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πάρα το μήνυμα για επιτάχυνση των έτσι κι αλλιώς σύνθετων στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ που εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο, δυο ακόμα κτιριακά ΣΔΙΤ πήραν νέα παράταση.

Πρόκειται, για το έργο φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το οποίο το Πανεπιστήμιο εκ των πραγμάτων έδωσε νέα παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών λόγω έλλειψης συμμετοχής ενδιαφερομένων και για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα. Η αναθέτουσα αρχή του δεύτερου έργου (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), αποφάσισε την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού προϋπολογισμού 42,34 εκατ. ευρώ, που είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατή η συνέχιση του διαγωνισμού με την κατάθεση μιας και μόνον προσφοράς…

Ώρα για επανεξέταση προοπτικών και κόστους…

Όταν η αγορά εκπέμπει τέτοια μηνύματα, προφανώς έχει έρθει η στιγμή για μια συνολική επανεξέταση των έργων ΣΔΙΤ που έχουν προκηρυχθεί, αλλά και εκείνων η προκήρυξη των οποίων επίκειται, ως προς το ποια τελικά, με ποιες προϋποθέσεις, με τι κόστος και πότε θα υλοποιηθούν. Το σίγουρο είναι ότι τα λιγότερα «προσοδοφόρα» έργα δυσκολεύονται εξαιρετικά να βρουν ανάδοχο και ένα σημαντικό θέμα προς εξέταση, είναι, αν πραγματικά συμφέρει τις αναθέτουσες αρχές και το ελληνικό δημόσιο η «προικοδότηση» κοινωνικών έργων, που τελικά θα κοστίσουν πολύ ακριβά για να γίνουν με ΣΔΙΤ, παρά αν γινόντουσαν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Απλώς ερέθισμα για σκέψη και φυσικά θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία για το σημαντικό αυτό θέμα.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»