Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την συμβασιοποίηση του έργου ΣΔΙΤ

You are currently viewing Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την συμβασιοποίηση του έργου ΣΔΙΤ

Την ανάγκη απλούστευσης και σύντμησης των διαδικασιών των ΣΔΙΤ, επεσήμανε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM

Μια σειρά από διαδικασίες απαιτούνται ακόμα για να προχωρήσει η επικείμενη συμβασιοποίηση του έργου φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τις εκκρεμότητες αυτές, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού κυρίως χαρακτήρα, περιέγραψε αναλυτικά στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM o Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Aντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπροσωπώντας τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Χαράλαμπο Μπιλλίνη. Ανάμεσα σε αυτές, η έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή «Βαμβακουργία» της Δ.Ε. Ν. Ιωνίας του Δήμου Βόλου και η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, αλλά και η έκδοση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την δημιουργία Φοιτητικών Εστιών και Εκπαιδευτικών – Ερευνητικών Υποδομών του Π.Θ. στην Λαμία.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη βελτιωτικών προτάσεων στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, με κυρίαρχες την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με απλούστευση και σύντμηση των διαδικασιών, την παροχή πληρέστερης ενημέρωσης και τεχνογνωσίας προς τις Αναθέτουσες Αρχές, την ενίσχυση των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών σε όλα τα στάδια του έργου δηλαδή ωρίμανση/ διαγωνιστική διαδικασία /σύμβαση, αλλά και την υποστήριξη από εξειδικευμένους συμβούλους.

Έλλειψη ενδιαφέροντος υποβολής προσφορών

Στάθηκε επίσης, στην έλλειψη ενδιαφέροντος υποβολής προσφορών από τους οικονομικούς φορείς λόγω της μακρόχρονης και περίπλοκης διαδικασίας που απαιτεί διάθεση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Αναφορικά με τους στόχους του έργου, που είναι το δεύτερο σε ωριμότητα στον τομέα των έργων φοιτητικών κατοικιών μετά από αυτό του Πανεπιστημίου της Κρήτης τους συνόψισε στο παρακάτω τρίπτυχο:

  1. Κοινωνική πολιτική υπέρ των οικονομικά αδύναμων μαθητών και φοιτητών, αλλά και υπέρ των ατόμων με αναπηρία.
  2. Ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών που προάγουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη διεθνοποίηση και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την κοινωνία.
  3. Ανάπλαση και ανασυγκρότηση του αστικού ιστού της πόλης σε υποβαθμισμένη περιοχή.

Σε Βόλο και Λαμία τα δύο τμήματα του έργου

Το έργο φοιτητικών εστιών εκπαιδευτικών / ερευνητικών εγκαταστάσεων και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υλοποιηθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις: Ένα τμήμα του θα βρίσκεται στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Βαμβακουργίας Βόλου στη Νέα Ιωνία Βόλου και το άλλο τμήμα στη Λαμία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 116.627.185,68 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Το ακίνητο της «Βαμβακουργίας Βόλου» παραχωρήθηκε από τον ΟΑΕΔ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (άρθρο 93 του Ν. 4611/2019, ΦΕΚ 73/Α΄/17-05-2019). Βρίσκεται στις παρυφές του αστικού ιστού. Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα της μεταπολεμικής περιόδου, με χαρακτηριστικά μεγάλης κλίμακας βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Τα εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια βιομηχανικά κελύφη, δημιούργησαν όμως αστικό κενό και υποβάθμισαν το περιβάλλον της γύρω αστικής περιοχής. Αναφορικά με το ακίνητο της Λαμίας περιήλθε στο Π.Θ. από την συνένωσή του με το Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γειτνιάζει με το campus του Πανεπιστημίου στην θέση Άμπλιανη Λαμίας

Χαρακτηριστικά ακινήτου «Βαμβακουργίας Βόλου»

Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου της «Βαμβακουργία Βόλου» όπου θα υλοποιηθούν από την ανάδοχο εταιρεία τα προβλεπόμενα έργα, έχουν ως εξής:

  • Συνολική έκταση 88.402,77 μ2
  • Κάλυψη γηπέδου : 39.468,00 μ2
  • Ελεύθεροι χώροι: 48.600,00 μ2 (πράσινο, πλατείες, πεζόδρομοι, δρόμοι,
  • ποδηλατόδρομοι, αστικοί κήποι και θέσεις στάθμευσης)
  • Δόμηση: 56.400,00 μ2

Χαρακτηριστικά ακινήτου Λαμίας

Αντίστοιχα, τα χαρακτηριστικά του ακινήτου της Λαμίας έχουν ως εξής:

  • Έκταση 26.646,53 μ2
  • Κάλυψη γηπέδου : 8.440,00 μ2
  • Ελεύθεροι χώροι:18.400,00 μ2 (πράσινο, υπαίθριοι Αθλητικοί χώροι, πεζόδρομοι, δρόμοι, ποδηλατόδρομοι, θέσεις στάθμευσης)
  • Δόμηση: 13.665,00 μ2

Εγκεκριμένα κτιριολογικά προγράμματα

Στα δύο ακίνητα θα αναπτυχθούν ποικιλόμορφα κτιριακά συγκροτήματα που καλύπτουν διαφορετικές κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες. Στο συγκρότημα της Βαμβακουργίας Βόλου θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας έως και 785 φοιτητών, φοιτητών Erasmus, νέων ερευνητών και επισκεπτών καθηγητών. Στο συγκρότημα της Λαμίας θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας έως και 123 φοιτητών.
Η προβλεπόμενη κατασκευή είναι σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον και τα συγκροτήματα τα οποία θα έχουν όλα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα θα διασφαλίζουν περιβάλλον διαβίωσης υψηλής ποιότητας

Επί της διαδικασίας

Όπως ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, οι Πρυτανικές Αρχές εκτιμούν ότι η σύμβαση του έργου θα υπογραφεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2025. Ο προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής είναι 30 μήνες και ο προβλεπόμενος χρόνος λειτουργίας 28 χρόνια. Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (πρόσφατα μετονομασθείσα σε ΑΚΤΟR.

Η διαδικασία που ακολούθησε το έργο συνοψίζεται στα εξής:

  • 13-2-2020: Υπαγωγή του έργου στις διατάξεις του ν. 3389/2005 και η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
  • 27-4-2020: Προκήρυξη δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ)
  • 26-2-2021: Ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του διαγωνισμού
  • 23-2-2023 :Ολοκλήρωση σταδίου Β.Ι. της Β΄ Φάσης του διαγωνισμού
  • 17-10-2023: Ολοκλήρωση σταδίου Β.ΙΙ. της Β΄ Φάσης του διαγωνισμού – Ανάδειξη Προσωρινού Αναδόχου
  • 12-12-2023: Πρόσκληση σε οριστικοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης για την ανάθεση του έργου
  • Πρόβλεψη υπογραφής της σύμβασης: 1ο τετράμηνο του 2025
  • Προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής: 30 μήνες και προβλεπόμενος χρόνος λειτουργίας 28 χρόνια

Τι μένει να γίνει για την συμβασιοποίηση του έργου

Προκειμένου να γίνει δυνατή η συμβασιοποίηση του έργου απαιτείται μια ακόμα σειρά από παράλληλες διαδικασίες και συγκεκριμένα:

  • Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή «Βαμβακουργία» της Δ.Ε. Ν. Ιωνίας του Δήμου Βόλου (Εκπόνηση μελετών και υποβολή φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, διαβούλευση ΣΜΠΕ και γνωμοδότηση από φορείς, έκδοση Π.Δ. και δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ.)
  • Έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και υποβολή προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) για το έργο στην Βαμβακουργία Βόλου
  • Έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την δημιουργία Φοιτητικών Εστιών και Εκπαιδευτικών – Ερευνητικών Υποδομών του Π.Θ. στην Λαμία (Εκπόνηση μελετών, διαβούλευση και απόφαση έγκρισης από Δήμο Λαμιέων, υποβολή φακέλου στην ΔΙΠΕΧΩΣ Στερεάς Ελλάδας, γνωμοδότηση ΣΥΠΟΘΑ, έλεγχος Φακέλου Περιβαλλοντικού Προελέγχου από ΔΙΠΑ – ΥΠΕΝ, δημοσιοποίηση από την αρχή σχεδιασμού, έκδοση Π.Δ., δημοσίευση σε ΦΕΚ.)
  • Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για το έργο στη Λαμία.

Η πρόκληση μιας περίπλοκης διαδικασίας

Κλείνοντας την αναλυτική παρουσίαση του έργου, ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν έκρυψε το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετώπισε το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια τόσο περίπλοκη και μακρόχρονη διαγωνιστική και συνολικότερη διαδικασία. Για αυτό και πρότεινε εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής, την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με απλούστευση και σύντμηση των διαδικασιών, την παροχή πληρέστερης ενημέρωσης και τεχνογνωσίας προς τις Αναθέτουσες Αρχές, την ενίσχυση των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών σε όλα τα στάδια του έργου δηλαδή ωρίμανση/ διαγωνιστική διαδικασία /σύμβαση, αλλά και την υποστήριξη από εξειδικευμένους συμβούλους.

Σημειώνεται, όπως επίσης ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκτείνεται σε δύο Περιφέρειες (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) και σε πέντε πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία). Περιλαμβάνει 8 Σχολές, 35 Τμήματα ενώ διαθέτει 86 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αριθμεί, 45.000 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, 721 μέλη ΔΕΠ, 450 μέλη Διοικητικού Προσωπικού και 270 μέλη Διδακτικού και Τεχνικού Προσωπικού Υποστήριξης. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ετήσιο Προϋπολογισμό Έρευνας άνω των 30 εκατ. Ευρώ.