ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: Τρόπους να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, μετά την επαναφορά τους στο Δημόσιο, αναζητούν οι αρμόδιοι

You are currently viewing ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: Τρόπους να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, μετά την επαναφορά τους στο Δημόσιο, αναζητούν οι αρμόδιοι

Το ΣτΕ γνωμοδότησε αρνητικά και για τις ΣΔΙΤ – Μένει η Holding Company ή νέα λύση με ιδιωτικά κεφάλαια

Μπορεί να επανήλθαν στο δημόσιο οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, τις οποίες κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.), πλην όμως, η αναζήτηση του τρόπου για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων εκσυγχρονισμού στις δυο εταιρείες, παραμένει προτεραιότητα. Ποιος θα είναι ο τρόπος αυτός και από πού θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις, είναι ένα θέμα που σύντομα θα μας απασχολήσει.

Πάντως, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022), αλλά και σε εφαρμογή των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται πλέον από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, όπως είναι γνωστό, ο έλεγχος της ύδρευσης (και της αποχέτευσης), έχει περάσει προ τεσσάρων μηνών στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (μέχρι πρότινος ΡΑΕ), η ο οποία θα γνωμοδοτεί εφεξής για την τιμολόγηση του νερού.

Δεδομένου ότι οι βασικές προγραμματισμένες επενδύσεις, τόσο σε υφιστάμενα δίκτυα όσο και σε επεκτάσεις, πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και σύντομα, έχει ενδιαφέρον αν η μέθοδος ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα), που είχε εκτιμηθεί από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και από την διοίκηση τουλάχιστον της ΕΥΔΑΠ, ως πολύ κατάλληλη για επενδύσεις, θα ξαναμπεί στο τραπέζι.

Βέβαια το ΣτΕ, γνωμοδότησε αρνητικά και για τις ΣΔΙΤ, θεωρώντας τις ουσιαστικά «μερική» ιδιωτικοποίηση, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ενδέχεται επίσης, να ανασυρθεί και ένα παλιότερο σχέδιο, για τη δημιουργία μιας εταιρείας Holding, στην οποία θα υπαχθούν και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αλλά και όλες οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης) της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής, το δημόσιο θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, με τη συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, μέχρι ένα ποσοστό της τάξης του 30% μάξιμουμ. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση,καθώς δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια αποκλειστικά από δημόσιους πόρους.

Αλλά όπως λέμε, κοντός ψαλμός… σίγουρα σύντομα θα ακούσουμε κάτι νεότερο!

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»