Στη μεταφορά της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στα τρία πρώτα Πανεπιστήμια που υλοποιούν φοιτητικές εστίες και άλλες υποδομές με ΣΔΙΤ, αναφέρθηκε αναλυτικά ο Άρης Παντελιάς, στέλεχος EPEC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνογνωσίας σε Θέματα ΣΔΙΤ) της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) στο πλαίσιο του 5ου ΣΔΙΤ FORUM.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε,
«Πρόκειται για μια σημαντική αποστολή, καθώς τα πανεπιστήμια προφανώς δεν είχαν εμπειρία σε τόσο σύνθετα έργα και από την πλευρά μας, θεωρήσαμε σημαντικό να συμβάλλουμε προκειμένου να υλοποιηθούν τα πρώτα έργα αυτού του τομέα με επιτυχία ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα και για τα αμέσως επόμενα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμμετέχει ήδη ενεργά στη χρηματοδότηση του πρώτου έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και λοιπών υποδομών με ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς επίσης στη χρηματοδότηση των αντίστοιχων έργων των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Δυτικής Αττικής».
Εγχειρίδια – πλοηγοί στη διαχείριση συμβάσεων
Σε ποιους όμως τομείς παρέχεται η τεχνική υποστήριξη του EPEC προς τις Αναθέτουσες Αρχές των έργων, δηλαδή τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων;
Σύμφωνα με τον κ. Παντελιά, η τεχνική βοήθεια περιλαμβάνει: Την κατάρτιση εγχειριδίων διαχείρισης των συμβάσεων, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απαιτούμενων εγγράφων για μία πιο άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν. Αν και το βασικό έγγραφο στο οποίο θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος για λεπτομερείς αναφορές σε σχέση με ανακύπτοντα τυχόν προβλήματα θα είναι η σύμβαση, τα εγχειρίδια συμβάλλουν στην εύκολη πλοήγηση μέσα στην σύμβαση.
Επιπλέον, μέσω της μεταφερόμενης τεχνικής υποστήριξης επιδιώκεται και η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης από τα πανεπιστήμια των συμβάσεων ΣΔΙΤ σε σχέση με τα κλασικά δημόσια έργα. Επιδιώκεται επίσης και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών αναφορικά με την κατάρτιση των ομάδων εργασίας για τα έργα μέσα στα πανεπιστήμια και τι είδους δεξιότητες ή γνώσεις πρέπει να έχει αυτή η ομάδα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των έργων.
Γνωριμία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνογνωσίας σε Θέματα ΣΔΙΤ της ΕΤΕπ
Αναφερόμενος εξάλλου στον συνολικότερο ρόλο και αποστολή του ΕPEC, o κ. Παντελιάς το «σύστησε» στους συμμετέχοντες: Το EPEC δημιουργήθηκε το 2018 σε μία περίοδο αυξανόμενης αξιοποίησης του θεσμού ΣΔΙΤ από τις ευρωπαϊκές χώρες – μέλη. Δεδομένου ότι αρκετές χώρες που δοκίμαζαν για πρώτη φορά τη μέθοδο, αντιμετώπιζαν προβλήματα σε σχέση με το πώς μπορεί να στηθούν τα έργα ΣΔΙΤ, υπήρξε ανάγκη μεταφοράς της τεχνογνωσίας που είχαν ήδη αναπτύξει άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, προς τα μέλη τα οποία τότε ξεκινούσαν το συγκεκριμένο ταξίδι.
Έτσι, δημιουργήθηκε το EPEC, μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των μελών. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και μία ομάδα στελεχών μέσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε θέματα ΣΔΙΤ και οι οποίοι υποστηρίζουν τόσο το δίκτυο όσο και κάποια συμβουλευτικά έργα που γίνονται.
Το 2022, το Κέντρο εντάχθηκε στην ευρύτερη οικογένεια των συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΕΤΕπ, καθώς η τράπεζα πέρα από το χρηματοδοτικό, έχει και ένα συμβουλευτικό τμήμα απευθυνόμενο σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες ανάλογα με το αντικείμενο.
Στην παρούσα φάση, πάνω από 30 χώρες εκπροσωπούνται μέσα στο EPEC, το οποίο καλύπτει τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Ανταλλαγή ορθών πρακτικών (αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων στην υλοποίηση ΣΔΙΤ, ανταλλαγή στοιχείων της αγοράς σχετικά με τις ΣΔΙΤ και ανάπτυξη καθοδήγησης και εργαλείων για τις ΣΔΙΤ).
- Δημοσιεύσεις/ βιβλιοθήκη υλικού που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 17 χρόνια που και είναι διαθέσιμη στα μέλη του δικτύου με ένα τμήμα της διαθέσιμο και στο ευρύ κοινό. Λόγου χάριν, ο γενικός οδηγός για τις ΣΔΙΤ είναι μία από τις δημοσιεύσεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της τράπεζας όπως επίσης και ο οδηγός που εξέδωσε το EPEC μαζί με την Eurostat για την δημοσιονομική ταξινόμηση των έργων (αν δηλαδή πρέπει να συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος κλπ)..
- Βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται τα έργα τα οποία γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και χρησιμοποιείται ευρέως σε δημοσιεύσεις, όπως για παράδειγμα το market update που γίνεται κάθε χρόνο για έργα τα οποία κλείνουν ή βρίσκονται στο pipeline για τα επόμενα χρόνια (επίσης διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Κέντρου).
- Παροχή βοήθειας στην ανάπτυξη πολιτικής (νομικά και κανονιστικά πλαίσια ΣΔΙΤ, θεσμικές ρυθμίσεις ΣΔΙΤ και διαδικασίες προετοιμασίας, έγκρισης και διαχείρισης ΣΔΙΤ).
- Υποστήριξη προετοιμασίας έργων ΣΔΙΤ από τις Αναθέτουσες Αρχές από το αρχικό στάδιο και υποστήριξη προσαρμοσμένη σε μεμονωμένα έργα.
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του κ. Παντελιά στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM, υπενθυμίζεται και η διαχρονική συμβολή της ΕΤΕπ στην υλοποίηση των πρώτων σημαντικών έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, στην οποία έχει κατ΄ επανάληψη αναφερθεί σε προηγούμενα συνέδρια του ΣΔΙΤ FORUM και από τη δική του πλευρά o κ. Στέλιος Μιχελάκης, στέλεχος της Διεύθυνσης Project Finance της τράπεζας για την Βόρειο, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.