Τέρνα Ενεργειακή: Προχωρεί σε διάσπαση δύο κλάδων και νέα εταιρεία για το έργο Ultra Fast Broadband με ΣΔΙΤ

You are currently viewing Τέρνα Ενεργειακή: Προχωρεί σε διάσπαση δύο κλάδων και νέα εταιρεία για το έργο Ultra Fast Broadband με ΣΔΙΤ

Τέρνα Ενεργειακή: Διαχείριση Παγίων θα λέγεται η θυγατρική που θα διαχειρίζεται δημόσια έργα, διαχείριση αποβλήτων και έργα ΣΔΙΤ ενώ θα γίνει ξεχωριστή εταιρεία για το έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών με ΣΔΙΤ

Σε διάσπαση δύο κλάδων και σύσταση νέας εταιρείας για το τηλεπικοινωνιακό έργο Ultra Fast Broadband με ΣΔΙΤ, προχωρεί η Τέρνα Ενεργειακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο κλάδος κατασκευής δημόσιων έργων, διαχείρισης αποβλήτων και έργων ΣΔΙΤ θα περάσει στη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή Διαχείριση Παγίων. Παράλληλα, ανακοινώνεται σύσταση νέας εταιρείας για τον κλάδο ανάληψης και εκτέλεσης συμβάσεων σύμπραξης για έργα υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, ο οποίος αποτελεί την νέα δραστηριότητα της Τέρνα Ενεργειακή.

Παρότι στην αναλυτική ανακοίνωση (ακολουθεί παρακάτω) δεν αναφέρεται επακριβώς ποιά έργα θα περάσουν στην νέα εταιρεία, υπενθυμίζεται, ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συμμετέχει στο έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» (UFBB), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Στόχος του έργου, είναι η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε 30 πόλεις, καλύπτοντας πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θεωρείται από τα πλέον σημαντικά έργα για την τηλεπικοινωνιακή πορεία της χώρας και την επίτευξη των ψηφιακών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030 για καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps. Ανάδοχοι του ΣΔΙΤ έχουν οριστεί, αφενός ο ΟΤΕ και αφετέρου η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Grid Telecom, έχοντας αναλάβει ο καθένας να τρέξει συγκεκριμένα κομμάτια του έργου.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου έχει συσταθεί η εταιρεία Τerna Fiber, στην οποία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέχει το 51% των μετοχών και το 49% ανήκει στην GRID TELECOM θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, αν και καταρχάς έχει συμφωνηθεί μεταξύ εταίρων ότι η Grid θα αποχωρήσει.

Το έργο, συνολικής αξίας 868 εκατ. ευρώ, και χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές (lots). Η αντίστοιχη σύμβαση με τον ΟΤΕ που έχει αναλάβει τα 3 Lots υπεγράφη τον Ιούνιο και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.Η Τerna Fiber έχει αναλάβει τα 4 Lots και συγκεκριμένα: Το lot 2 που αφορά σε 137.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας) και αντίστοιχα το lot 4, με 110.000 συνδέσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου), το lot 5, για 127.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και το lot 6, με 117.000 συνδέσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Η χρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ και τα “φθηνά” δάνεια απο το Ταμείο Ανάκαμψης

Ως προς τη χρηματοδότηση του έργο, τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αφορούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑΝΕΚ με 265.000.000 ευρώ και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με 35.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η Τerna Fiber έχει λάβει “φθηνή” χρηματοδότηση απο το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 129.602.605 ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, στο πλαίσιο του έργου Ultra-Fast Broadband (UFBB)

Πώς θα προχωρήσει η διάσπαση των δύο κλάδων σύμφωνα με την εταιρεία

Αναφορικά εξάλλου με το πώς ακριβώς θα προχωρήσει η διάσπαση των δύο κλάδων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη νέα θυγατρική “Τέρνα Ενεργειακή Διαχείριση Παγίων” και στην εταιρεία που θα εκτελέσει τη Σύμβαση ΣΔΙΤ για το Ultra Fast Broadband και ενδεχομένως και άλλα έργα υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας στο μέλλον , η αναλυτική ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (η “Εταιρεία”) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 4 Οκτωβρίου 2024 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό του τόπο, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, το εγκριθέν από το Διοικητικό Συμβούλιο σχέδιο σύμβασης διάσπασης της Εταιρείας με απόσχιση:

  • (α) του κλάδου κατασκευής δημόσιων έργων, διαχείρισης αποβλήτων και έργων ΣΔΙΤ (ο “Α΄ Κλάδος”) και την εισφορά του στην 100% θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΑΕ” (η “Επωφελούμενη Με Απορρόφηση”) και
  • (β) του κλάδου ανάληψης και εκτέλεσης συμβάσεων σύμπραξης για έργα υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (ο “Β΄ Κλάδος” και, από κοινού με τον Α΄ Κλάδο, εφεξής οι “Κλάδοι” και έκαστος ο “Κλάδος”) με σύσταση νέας εταιρείας (η “Επωφελούμενη Με Σύσταση”), σύμφωνα με τα άρθρα 54 παρ. 3, 57 παρ. 4, 58-75 και 83-87 του Ν. 4601/2019, το άρθρο 52 του Ν. 4172/2013, το άρθρο 61 του Ν. 4438/2016, καθώς και τις οικείες διατάξεις του Ν. 4548/2018, όπως ισχύουν (η “Διάσπαση”).

Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Εταιρείας που περιλαμβάνονται σε έκαστο Κλάδο εμφανίζονται στους από 31.05.2024 ισολογισμούς μετασχηματισμού που καταρτίστηκαν για έκαστο Κλάδο (εφεξής από κοινού οι “Ισολογισμοί Μετασχηματισμού” και έκαστος ο “Ισολογισμός Μετασχηματισμού”).

Όλες οι πράξεις της Εταιρείας από την 1 η Ιουνίου 2024, που αφορούν στους αποσχιζόμενους Κλάδους, θα θεωρούνται από λογιστική και φορολογική άποψη ότι διενεργούνται για λογαριασμό της Εταιρείας, κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 59 παρ. 2(ε) και 70 του Ν. 4601/2019, όπως ισχύουν. Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου αυτής και για τους δύο Κλάδους, αυτά θα ωφελούν ή βαρύνουν αποκλειστικά την Εταιρεία.

Με την ολοκλήρωση της Διάσπασης, η οποία θα συντελεστεί με την καταχώρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων της αρμόδιας Αρχής, επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  1. Η Επωφελούμενη Με Απορρόφηση1 θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ποσού 23.187.000,00 Ευρώ, η οποία αποτελεί το άθροισμα του προς κεφαλαιοποίηση ποσού της καθαρής θέσης του Α΄ Κλάδου ύψους 23.186.987,78 Ευρώ, πλέον ποσού 12,22 Ευρώ που θα καταβληθεί σε χρήμα. Η ως άνω αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 2.318.700 κοινών, ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 10,00 Ευρώ εκάστη, οι οποίες θα αναληφθούν στο σύνολό τους από την Εταιρεία. Ως εκ τούτου, το μετοχικό κεφάλαιο της Επωφελούμενης Με Απορρόφηση θα διαμορφωθεί στο συνολικό ποσό των 23.237.000,00 Ευρώ, διαιρούμενο σε 2.323.700 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10,00 Ευρώ εκάστη.
  2. Ιδρύεται η Επωφελούμενη Με Σύσταση με το καταστατικό που θα εγκριθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας και θα περιληφθεί στην οριστική πράξη Διάσπασης η οποία θα περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου,
  3. Η Εταιρεία καθίσταται μέτοχος της Επωφελούμενης Με Σύσταση2 λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Επωφελούμενης Με Σύσταση και ειδικότερα 109.071 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10,00 Ευρώ εκάστη και
  4. Η Επωφελούμενη Με Απορρόφηση και η Επωφελούμενη Με Σύσταση υποκαθίστανται ως καθολικές διάδοχοι στο σύνολο της εισφερόμενης σ’ αυτές περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή αποτυπώνεται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού του αντίστοιχου αποσχιζόμενου Κλάδου.

Η Εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της Διάσπασης, θα παραμείνει εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών διατηρώντας τις υπηρεσίες ενημέρωσης και σχέσεων με επενδυτές, τις υπηρεσίες τήρησης μετοχολογίου και τις κανονιστικά και θεσμικά προβλεπόμενες υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης, καθώς επίσης θα συνεχίσει τη λειτουργία της με τα περιουσιακά στοιχεία που θα παραμείνουν σ’ αυτήν.

Η ολοκλήρωση της Διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της κατά νόμο απαιτούμενης έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας.

Τα ακόλουθα έγγραφα είναι διαθέσιμα στην εταιρική ιστοσελίδα (https://www.ternaenergy.com/enimerosi-ependyton/ir-etairikes-anakoinoseis/), προκειμένου να λάβουν γνώση οι μέτοχοι στο πλαίσιο της Διάσπασης:

  • Το σχέδιο σύμβασης διάσπασης,
  • Η έκθεση ΔΣ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ,
  • Η έκθεση εμπειρογνώμονα κατ’ άρθρο 62 του Ν. 4601/2019 για έκαστο Κλάδο, και
  • Η έκθεση αποτίμησης εκάστου Κλάδου.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιες και εξαμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις της Εταιρείας είναι αναρτημένες στο οικείο σημείο της εταιρικής ιστοσελίδας (https://www.ternaenergy.com/enimerosi-ependyton/oikonomiki-pliroforisi/oikonomikes-katastasis/).

Η Εταιρεία θα ενημερώνει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το επενδυτικό κοινό για την εξέλιξη της διαδικασίας Διάσπασης.