Τι συμβαίνει με τις πληρωμές των δημοσίων έργων; Δεν γνωρίζω ακόμα, γιατί καθυστερούν, φέρεται να είπε ο κ. Σταϊκούρας σε στελέχη του εργοληπτικού χώρου

You are currently viewing Τι συμβαίνει με τις πληρωμές των δημοσίων έργων; Δεν γνωρίζω ακόμα, γιατί καθυστερούν, φέρεται να είπε ο κ. Σταϊκούρας σε στελέχη του εργοληπτικού χώρου
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ενισχύονται οι φόβοι των εργοληπτών δημοσίων έργων για συνεχιζόμενη στάση πληρωμών μέχρι το τέλος του χρόνου

Έντονη ανησυχία αναφορικά με τις πληρωμές των δημοσίων έργων, επικρατεί στον εργοληπτικό χώρο, σε συνέχεια των εθιμοτυπικών συναντήσεων των εκπροσώπων τους, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΔΙΤ Forum, στο ερώτημα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του εργοληπτικού χώρου, γιατί καθυστερούν τόσο οι πληρωμές έργων μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Σταϊκουρας, φέρεται να απάντησε ότι δεν γνωρίζει και προέτρεψε τους συνομιλητές του να περιμένουν νεότερα μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είναι γεγονός, ότι για τους Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, η άμεση εξόφληση του εργολαβικού ανταλλάγματος έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα σε προϋπόθεση επιβίωσης, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, λόγω των αυστηρών κριτηρίων των τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών επιχειρήσεων, έχουν κατ΄επανάληψη επισημάνει στην κυβέρνηση το πρόβλημα με τις επαναλαμβανόμενες μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών στα δημόσια έργα και έχουν ζητήσει να τηρηθεί μια στάση ευθύνης απέναντι στις εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι απαραίτητες εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις

Επιγραμματικά, οι έξι σημαντικότερες εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις που ζητά ο κλάδος, προκειμένου να μονιμοποιήσει τα μικρά βήματα ανάκαμψης που σημειώνονται, είναι:

  • Η άμεση εξόφληση του εργολαβικού ανταλλάγματος
  • Η επαναφορά του θεσμού της αναθεώρησης και η επικαιροποίηση των τιμολογίων των δημόσιων έργων.
  • Η άμεση ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων με όρους που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, διάχυση της εμπειρίας, ενίσχυση της πρόσβασης της μικρομεσαίας επιχείρησης στις Δημόσιες Συμβάσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και με όρους προσαρμοσμένους στην ελληνική πραγματικότητα.
  • Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με εφαρμογή διαδικασιών Εκσυγχρονισμού
  • Ο εξορθολογισμός των προθεσμιών των ενεργειών της Διοίκησης και του Αναδόχου κατά την υποβολή και την έγκριση των Επιμετρήσεων, των Λογαριασμών, των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων και των λοιπών αιτημάτων του Αναδόχου.
  • Η κατάργηση της καταχρηστικής «σιωπηρής απόρριψης»

Ο υγιής ανταγωνισμός μόνον καλό θα προσφέρει

Για την αποτελεσματική εξάλλου συμμετοχή όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων κατασκευών, στο επιδιωκόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, επισημαίνεται ότι απαιτείται ένας προσεκτικός σχεδιασμός που θα αφορά το σύνολο του Κλάδου και όχι μόνο τους πέντε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Είναι γεγονός, ότι η σημερινή ανάκαμψη των κατασκευών, παρά τα όποια προβλήματα (αυξήσεις στις τιμές των υλικών κλπ), παρέχει προς την κυβέρνηση μια μοναδική ευκαιρία να προβεί σε μεταρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν δίκαιες συνθήκες ανάπτυξης για όλες τις εταιρείες του κλάδου μακροπρόθεσμα. Ο υγιής ανταγωνισμός, η πιο δίκαιη κατανομή των έργων σε όλα τα μεγέθη των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, η βελτίωση του κατασκευαστικού μητρώου, μόνον καλό έχουν να προσφέρουν σε όλους και πάνω από όλα θα εξασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Είναι πράγματι η πιο κατάλληλη ώρα να τεθούν επί τάπητος, με απόλυτη ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές, αρμόδιας πολιτείας και κατασκευαστικού κλάδου, τα πιο σημαντικά ζητήματα και να αντιμετωπιστούν. Κάθε καθυστέρηση, σε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, ενδέχεται να μεγενθύνει τα κρίσιμα θέματα, σε σημείο που να είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Σίγουρα, ο νέος Υπουργός θα λάβει υπόψη τις εφικτές και κατεπείγουσες προτάσεις και θα κινηθεί ανάλογα.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»