Οι ΣΔΙΤ στην ακτοπλοΐα: Τι κονδύλια προβλέπονται για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες μέσω ΣΔΙΤ στις άγονες γραμμές

You are currently viewing Οι ΣΔΙΤ στην ακτοπλοΐα: Τι κονδύλια προβλέπονται για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες μέσω ΣΔΙΤ στις άγονες γραμμές

Το σχήμα ΣΔΙΤ για την ανανέωση του στόλου επιβατηγών πλοίων, αναμένεται ότι θα παρέχει στους επενδυτές ισχυρή προβλεψιμότητα ταμειακών ροών, καθιστώντας έτσι την πράσινη επένδυση πιο οικονομικά βιώσιμη

Οι ΣΔΙΤ στην ακτοπλοΐα βρήκαν χρηματοδότηση με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες μέσω ΣΔΙΤ στις άγονες γραμμές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τρέχοντα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, για την βελτίωση προσβασιμότητας των νησιών με ανάπτυξη συστήματος θαλασσίων συγκοινωνιών μέσω ΣΔΙΤ για τις «άγονες γραμμές» εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 245+265 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για μελέτη που αφορά την αντικατάσταση του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους 1,2 εκατ ευρώ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΔΙΤ Forum θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα παρουσιαστεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους ως «οδηγός» για τις νέες επενδύσεις σε πλοία που πρόκειται να γίνουν.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδης, «στην Ελλάδα, εφαρμόζεται ένα σχήμα ΣΔΙΤ για την ανανέωση του στόλου επιβατηγών πλοίων, το οποίο θα παρέχει στους επενδυτές ισχυρή προβλεψιμότητα ταμειακών ροών, καθιστώντας έτσι την πράσινη επένδυση πιο οικονομικά βιώσιμη».

Το πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τα πλοία της άγονης γραμμής, τα οποία φαίνεται ότι είναι εφικτό να κατασκευαστούν και στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε αρχικά με την υποστήριξη της Μονάδας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στα 2 δισ. ευρώ για το 2027-2028 το κόστος του «πρασινίσματος”

Τα συνολικά δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν για το «πρασίνισμα» του ακτοπλοϊκού κλάδου και την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ για το 2027-2028.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτίμησεις των εκπροσώπων της ακτοπλοΐας, το συνολικό κόστος της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας θα κυμανθεί από 3 έως 4 δισ. ευρώ με την ανάγκη εύρεσης του συνόλου της χρηματοδότησης να είναι επιτατακτική.

Κάνοντας τους «λογαριασμούς» τους για έναν πιθανό εκσυγχρονισμό των επιβατηγών πλοίων, οι ακτοπλόοι έχουν διαπιστώσει εδώ και καιρό ότι από οικονομικής πλευράς είναι ασύμφορη, η προσαρμογή πολύ παλιών πλοίων της επιβατηγού ναυτιλίας προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο καύσιμο του μειωμένου θείου. Από την άλλη, η ναυπήγηση νέων πλοίων εκτιμήθηκε σε ένα πολύ υψηλό κόστος το οποίο προφανώς δεν μπορούν να αναλάβουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Έτσι, επιστρατεύτηκε η λύση των ΣΔΙΤ.

Συνέργειες και ενεργειακή μετάβαση

Οι συνέργειες πάντως μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες και στο πλαίσιο της απαιτούμενης χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης συνολικότερα, ξεκινώντας από πράσινα λιμάνια και το “coldironing” έως την παραγωγή και χρήση πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών θα διατεθούν επίσης από ευρωπαϊκούς πόρους 180 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων 88 εκατ. ευρώ και για την ρευματοδότηση πλοίων στους λιμένες 150 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και 115 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Για το Κεντρικό πληροφοριακό Σύστημα για την Ακτοπλοΐα θα διατεθούν 2,5 εκατ. και για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) για τα τον Ναυτιλιακό εξοπλισμό και τη Ναυπηγοεπισκευή (90 εκατ. ευρώ)

Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για το ΥΝΑΝΠ, είναι της τάξης των 137 εκατ. ευρώ (χρηματοδοτείται η αγορά οχημάτων και πλωτών μέσων) ενώ άλλα 78 εκατ. ευρώ διατίθενται για τα συστήματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας

Τέλος, σε οριζόντιες δράσεις υποστήριξης της ναυτικής εκπαίδευσης των σπουδαστών και ναυτικών θα διατεθούν 260 εκατ. ευρώ ενώ 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναβάθμιση τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού.