«Γκάζι» από ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για Αττική Οδό – Ενέκρινε και την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας

You are currently viewing «Γκάζι» από ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για Αττική Οδό – Ενέκρινε και την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα δώσει την συγκατάθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Εγνατίας

Αυτά είναι …. έργα, για αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ πατά τόσο «Γκάζι» εν μέσω θέρους: Ο μεν διαγωνισμός για την Αττική Οδό τρέχει πλέον με ταχύτητες φωτός, ενώ η Διοίκηση του Ταμείου, ενέκρινε και το τελικό σχέδιο της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 40 έτη.

Το μεγάλο στοίχημα για την Αττική Οδό, είναι η άμεση ανακήρυξη προσωρινού προτιμητέου επενδυτή. Σε ότι αφορά την Εγνατία, τόσο το τελικό σχέδιο της παραχώρησης που εγκρίθηκε όσο και όλα τα σχετικά έγγραφα του σχετικού διαγωνισμού θα αποσταλούν άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με στόχο τον έλεγχό τους και τη λήψη της συγκατάθεσης του δικαστηρίου για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα – Γιατί τόση βιασύνη;

Την ερχόμενη Δευτέρα, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να στείλει τις επιστολές για την παροχή διευκρινίσεων στους επενδυτές που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Επιπλέον, αναμένεται να ζητήσει από τους επενδυτές να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες των προσφορών μέχρι τις 21 Αυγούστου 2023, προκειμένου να ακολουθήσει Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφασίσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Θα ακολουθήσουν οι ενστάσεις των ενδιαφερομένων και στη συνέχεια η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ακούγεται ότι η διοίκηση του Ταμείου υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Πολίτη θα ήθελε πολύ να έχει προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής ακόμα και πριν την ΔΕΘ.

Προφανώς δεν χρειάζεται τόση βιασύνη για ένα διαγωνισμό που έτσι κι αλλιώς άργησε πολύ να ξεκινήσει, αφού, όπως είναι γνωστό, η σύμβαση για την Αττική έληξε τυπικά προ τριών ετών και πήρε σημαντικές παρατάσεις.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να εξασφαλιστεί ένα πραγματικά καλό τίμημα για το «φιλέτο» των παραχωρήσεων, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα επιτευχθεί μέσα από τον αυξημένο ανταγωνισμό που έχει εκδηλωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί, τόσο την Αττική, όσο και την Εγνατία Οδό «αιχμές του δόρατος» στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»