Πολλά και μικρά αντιπλημμυρικά έργα – Έλεγχο όλων των υποδομών προτείνει ο Γιώργος Στασινός

You are currently viewing Πολλά και μικρά αντιπλημμυρικά έργα – Έλεγχο όλων των υποδομών προτείνει ο Γιώργος Στασινός
Ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ – Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Αναγκαία για κάποια χωριά στη Θεσσαλία η μετακίνησή τους σε κατάλληλο χώρο με τη δημιουργία νέων βιώσιμων οικισμών

Πολλά και μικρά αντιπλημμυρικά έργα και όχι σε λίγα και «φαραωνικά», όπως επίσης τον έλεγχο όλων των υπαρχουσών υποδοών, προτείνει ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ – Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που έχει ανοίξει η επόμενη ημέρα του Daniel.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ θεωρεί αναγκαίο να εξεταστεί, για κάποια χωριά στη Θεσσαλία που έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, η μετακίνησή τους σε χώρο κατάλληλο, με τη δημιουργία βιώσιμων οικισμών που θα ακολουθούν τους βιοκλιματικούς κανόνες και τις απαραίτητες τεχνικές για την ανθεκτικότητά τους.

Ειδικότερα ο κ Στασινός, σε σχετικές δηλώσεις του στην Ναυτεμπορική και στη δημοσιογράφο κα Τ. Ηγουμενίδη, αναφέρει ότι ένα σφοδρό φαινόμενο τύπου Daniel μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή και σε άλλη περιοχή της χώρας. Επομένως ολόκληρη η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί με πολλά μικρά αντιπλημμυρικά και υποστηρικτικά έργα. Δεν χρειάζονται φαραωνικά έργα, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, για να καταλήξει ότι ο δρόμος του νερού είναι σχεδόν πάντα ορατός – ανιχνεύσιμος ως εκ τούτου τεχνικά είναι δυνατό σε μεγάλο βαθμό η ροή των υδάτων να μελετηθεί ώστε να ελεγχθεί.

Επιπλέον, συμπληρωματικά χρειάζονται οι καθαρισμοί των αγωγών, των ρεμάτων και των ποταμών και εγκαίρως, όπως και ο καθαρισμός των δασών και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Τέλος, κατά τον κ. Στασινό θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι υφιστάμενες υποδομές ως προς την ανθεκτικότητά τους. Σε αυτό θα βοηθήσει το Μητρώο Υποδομών, έργο που ολοκληρώνει το ΤΕΕ. Οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα έχουν στη διάθεσή τους το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου αμέσως μετά την εκλογή τους, ώστε να φροντίσουν ο κάθε φορέας που είναι υπεύθυνος για κάθε είδους υποδομές (γέφυρες, δρόμοι, δημόσια κτήρια κ.λ.π.) να τις καταγράψει και κυρίως να ελέγξει την κατάστασή τους. Να υπάρχει χρονοδιάγραμμα συντήρησής τους και να παρακολουθούνται σε τακτά διαστήματα.