Έπιασαν «Ταβάνι» τα έργα ΣΔΙΤ, είπε ο Νίκος Παπαθανάσης

You are currently viewing Έπιασαν «Ταβάνι» τα έργα ΣΔΙΤ, είπε ο Νίκος Παπαθανάσης

Προτεραιότητα να υλοποιηθούν σωστά αυτά που ήδη ξεκινούν ή θα προχωρήσουν άμεσα

Έπιασαν «Ταβάνι» τα έργα ΣΔΙΤ, ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ στην επίκαιρη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με θέμα τις Δημόσιες Συμβάσεις με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, τα έργα ΣΔΙΤ, έχουν φτάσει στο όριο που έχει τεθεί σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι το 2029 και συγκεκριμένα στο 0,24% του ΑΕΠ, το οποίο για το το 2029, μεταφράζεται σε πληρωμές διαθεσιμότητας, που θα αγγίζουν τα 590 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, το όριο αυτό θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει, μόνον όμως στην περίπτωση που η οικονομία παρουσιάσει θεαματική ανάπτυξη. Αντίθετα, ακόμα και αν το ΑΕΠ επηρεαστεί από αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή ή στην εγχώρια οικονομία, το όριο που έχει τεθεί δεν θα επηρεαστεί.

Στόχος η σωστή υλοποίηση

Βασικός στόχος στην παρούσα φάση είναι να υλοποιηθούν σωστά τα έργα ΣΔΙΤ που ήδη ξεκινήσει ή θα προχωρήσουν άμεσα. Αναφερόμενος εξάλλου αναλυτικά στα έργα ΣΔΙΤ που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ο κ. Παπαθανάσης, υπενθύμισε ότι μέσα στα τελευταία τρισήμισι χρόνια, έχουν δρομολογηθεί 34 έργα συνολικά 4,6 δισ. Ευρώ που αφορούν σε 5 έργα φοιτητικών εστιών, 10 έργα ύδρευσης και άρδευσης, 13 για κτήρια της πολιτικής προστασίας και 4 για διαχείριση απορριμμάτων.

Μέσα επίσης στο προσεχές διάστημα, δρομολογούνται νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της Πυρκάλ, τις φυλακές Κορυδαλλού, το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς και αρδευτικά έργα για τα οποία έχει εγκριθεί η συμμετοχή κατά 30% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτός θα είναι ουσιαστικά και ο χάρτης των έργων ΣΔΙΤ με κάποιες πιθανές ανακατατάξεις οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από έργα που δεν θα προλάβουν τυχόν να υλοποιηθούν και κυρίως αυτά, στα οποία συμμετέχει το Ταμείο Ανάκαμψης με το γνωστό πιεστικό χρονοδιάγραμμα.

Σε ότι πάντως αφορά νέα περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ, όπως έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν, καθώς έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ανέφερε μάλιστα, ότι το υπουργείο προωθεί δυο πακέτα περιβαλλοντικών έργων ΣΔΙΤ για τα ελληνικά νησιά, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»