Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής: Πώς αξιοποιούμε τις ΣΔΙΤ προς όφελος των συνδημοτών μας

You are currently viewing Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής: Πώς αξιοποιούμε τις ΣΔΙΤ προς όφελος των συνδημοτών μας

Στο έργο ανέγερσης Φοιτητικής Εστίας και νέου Διοικητικού Κέντρου με ΣΔΙΤ στη Φυλή, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς από το βήμα του 4ου ΣΔΙΤ Forum στην ενότητα «Νέα Κτιριακά Έργα με ΣΔΙΤ», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του Δήμου Φυλής και θα την επανατοποθετήσει στο ελληνικό και διεθνές γίγνεσθαι. Επεσήμανε επίσης, ότι ο Δήμος έχει χρηματοδοτήσει τις αρχικές μελέτες, ενώ παρέδωσε πρόσφατα τον φάκελο του έργου στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

Αναφερόμενος επίσης στη συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), είπε ότι Δήμος αγκάλιασε το ΠΑΔΑ από την πρώτη στιγμή ως αναπτυξιακό μοχλό και συνεργάζεται ήδη με το Πανεπιστήμιο για τη λειτουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή. Για να προσθέσει, ότι «πέρα από την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας με ΣΔΙΤ, σχεδιάζεται και η εγκατάσταση προπτυχιακού αγγλόφωνου τμήματος με αντικείμενο τα logistics».

Συνεισφορά στην τοπική ανάπτυξη

Σε ότι αφορά τις ΣΔΙΤ, ο κ. Παππούς επεσήμανε ότι αρχικά η διαδικασία των ΣΔΙΤ στη χώρα μας δαιμονοποιήθηκε, ενώ σήμερα συναντά ευρεία αποδοχή, που όμως πολλές φορές ξεπερνάει το μέτρο. «Αυτό που πιστεύουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά, «είναι ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που πρέπει και μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των συνδημοτών μας. Όφελος πολυδιάστατο και με σημαντικά κοινωνικά οφέλη. Οι φοιτητικές εστίες θα δώσουν τη δυνατότητα στέγασης και κατά συνέπεια σπουδών σε φοιτητές με σοβαρές οικονομικές ανάγκες. Συνεπώς το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής»

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «Θα συμβάλλει επίσης στην αναζωογόνηση και ποιοτική αναβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής στο Δήμο Φυλής και στην αντιμετώπιση προβλημάτων εγκατάλειψης, ανομίας και παρακμής που σήμερα είναι ιδιαίτερα εμφανή. Θα συμβάλλει όμως άμεσα και στην οικονομική ανάπτυξη,με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που υπολογίζεται σε 700 χιλ. ευρώ ετησίως».

Με προϋπολογισμό 70 εκ. ευρώ – Τα δυο υποέργα

ο κ. Γιώργος Πουλής στο βήμα του 4ου ΣΔΙΤ FORUM
ο κ. Σταμάτης Πουλής

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το έργο παρουσίασε ο κ. Σταμάτης Πουλής, μέλος του ΔΣ της Αναπτυξιακής του Δήμου Φυλής, η οποία έχει την ευθύνη της ωρίμανσης του έργου, τονίζοντας ότι τόσο οι πρυτανικές αρχές του ΠΑΔΑ, με την εποπτεία του πρύτανη του ΠΑΔΑ κ. Καλδή, όσο και η Διοίκηση του Δήμου Φυλής σχεδίασαν εξαρχής το συγκεκριμένο έργο ως πολλαπλού σκοπού. Στόχος του δεν είναι μόνον η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της φοιτητικής στέγης, αλλά και η στροφή στην αναπτυξιακή τροχιά μιας ολόκληρης περιοχής.

«Το έργο συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελείται από δύο υποέργα: Τη Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 1.100 μονόκλινων δωματίων, με εστιατόριο, αμφιθέατρο κλπ και το Διοικητικό Κέντρο και το Κτίριο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου. Το κόστος κατασκευής των δύο υποέργων υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούν στο κόστος συντήρησης», ανέφερε.

Φοιτητικές εστίες και λοιπές υποδομές στο πρώτο υποέργο

Αναλυτικότερα, το πρώτο υποέργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών όπως φοιτητικές εστίες, εστιατόριο και εκπαιδευτικά αμφιθέατρα σε ακίνητο της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων στην περιοχή Άνω και Κάτω Λίμνη (Πάρκο Πόλης Ε= 247.830 τ.μ.) που θα εισφέρει στο Έργο ο Δήμος Φυλής.

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων, όπως ανέφερε ο κ. Πουλής, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ‘ανοικτό’ στην πόλη Πανεπιστημιακό συγκρότημα για το ΠΑΔΑ που θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 1100 μονόκλινων δωματίων φοιτητών με ατομικό WC και υποδομές ατομικής εστίασης, εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κοινωνικές δραστηριότητες και θα αποτελεί ένα πρότυπο χώρο ώσμωσης και δημιουργίας που θα συμβάλει στην επίτευξη διακριτών στόχων.

Στο πάνελ της ενότητας «Νέα Κτιριακά Έργα με ΣΔΙΤ» συμμετείχαν (από τα αριστερά στα δεξιά)  ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο κ. Χρήστος Παππούς, η κ. Άντα Σεϊμανίδη, ο κ. Θάνος Νιφόρος,  ο κ. Σταμάτιος Πουλής, ο κ. Φώτιος Μάρης και ο κ. Γιώργος Πετράκος.
Στο πάνελ της ενότητας «Νέα Κτιριακά Έργα με ΣΔΙΤ» συμμετείχαν (από τα αριστερά στα δεξιά)
ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο κ. Χρήστος Παππούς, η κ. Άντα Σεϊμανίδη, ο κ. Θάνος Νιφόρος,
ο κ. Σταμάτιος Πουλής, ο κ. Φώτιος Μάρης και ο κ. Γιώργος Πετράκος.

Διοικητήριο και χώροι πολιτισμού στο δεύτερο υποέργο

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέου διοικητηρίου και χώρων πολιτισμού του Δήμου Φυλής σε ακίνητο της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων στην περιοχή Άνω και Κάτω Λίμνη (Πάρκο Πόλης Ε= 247.830 τ.μ.) που θα εισφέρει ο Δήμος. Ο σχεδιασμός αυτός επιχειρεί να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες του Δήμου σε ένα κτίριο συνολικού εμβαδού περί τα 11.000,00 τ.μ. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου. Το πολιτιστικό κέντρο, συνολικού εμβαδού περί τα 3.100,00 τ.μ. αναμένεται να στεγάσει πολιτισμικές και κοινωνικές δραστηριότητες και θα αποτελεί ένα πρότυπο χώρο πολιτισμού, εκδηλώσεων και δημιουργίας για τους πολίτες του Δήμου ενώ ταυτόχρονα η δραστηριότητα αυτή θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή.

Πρόβλεψη συν-χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ

ΣΣ. Σημειώνεται, ότι η ΕΤΕπ, έχει καταρχάς εγκρίνει ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στη χρηματοδότηση τεσσάρων έργων φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ, περιλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη και για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-ΠΑΔΑ, καθώς το ΠΑΔΑ και ο Δήμος Φυλής δεν έχουν προλάβει να προχωρήσουν σε αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες.


Παρακολουθήστε εδώ την βιντεοσκοπημένη ομιλία του Δημάρχου Φυλής.

Για την βιντεοσκοπημένη ομιλία του κ. Πουλή πατήστε εδώ.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν το 4ο ΣΔΙΤ FORUM.