Σώστε τις ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες: Σήμα SOS των Πανεπιστημίων για τις εστίες ενόψει των “εκκαθαρίσεων” στα έργα από το δίδυμο Σταϊκούρα – Ταχιάο

You are currently viewing Σώστε τις ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες: Σήμα SOS των Πανεπιστημίων για τις εστίες ενόψει των “εκκαθαρίσεων” στα έργα από το δίδυμο Σταϊκούρα – Ταχιάο

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι φοιτητικές εστίες, προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ, πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα των Υπουργείων Υποδομών, Παιδείας και Οικονομικών

Οι ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 700 εκ. ευρώ, πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα των Υπουργείων Υποδομών, Παιδείας και Οικονομικών για τρεις λόγους, σύμφωνα με εκπροσώπους των Συγκλήτων Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν υποστηρίξει αμέριστα τα συγκεκριμένα έργα, προκειμένου να βρίσκονται σήμερα σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνουν στις καλένδες, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου δημοπρατημένων έργων που επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον Χ. Σταϊκούρα και Ν. Ταχιάο, και ενόψει των σχετικών πιέσεων που θα ασκηθούν προφανώς για να προχωρήσουν άμεσα πιθανόν πιο ανταποδοτικά έργα, οι εκπρόσωποι των Συγκλήτων στέλνουν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με την αναμενόμενη υλοποίηση των εστιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επισημάνσεις εκπροσώπων των Πανεπιστημίων στο ΣΔΙΤ Forum:

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα τα συγκεκριμένα έργα, είναι η άμεση αναγκαιότητά τους για την επίλυση ενός οξύτατου κοινωνικού προβλήματος. Στην παρούσα φάση, όλα τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης των φοιτητών τους, που ολοένα επιδεινώνεται, λόγω αφενός της εκτίναξης των ενοικίων και αφετέρου λόγω υποχρηματοδότησης των κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η μέση ελληνική οικογένεια δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα ακριβά ενοίκια και απο την άλλη, τα Πανεπιστήμια δεν διαθέτουν χώρους για στέγαση, χώρια που και αυτοί οι ελάχιστοι που διαθέτουν, είναι κατα κανονα παλιοί και υποβαθμισμένοι.

Ο δεύτερος λόγος, αφορά το σύνολο της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου οι πρυτανικές αρχές να ωριμάσουν τα σχετικά έργα με σημαντικές δυσκολίες, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού ώστε να φτάσουν αυτά σε στάδιο δημοπράτησης. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για έργα με ανταποδοτικότητα, αλλά για κοινωνικά έργα, οι πρώτες δημοπρατήσεις παρουσίασαν δυσκολίες με ελάχιστο αριθμό ενδιαφερομένων εταιρειών. Εκτιμάται λοιπόν, ότι αν οι φοιτητικές εστίες δεν προχωρήσουν τώρα, δεν θα προχωρήσουν ποτέ.

Ο τρίτος λόγος, αφορά την μεγάλη αδικία που υφίστανται τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια σε σχέση με την χρηματοδότησή τους.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει περικοπεί σε ποσοστό που πλησιάζει το 60%!!!! Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, τασσόμενη ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και επισημαίνοντας ότι “εκτός του ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν αναμένεται να λύσει κανένα πρόβλημα”.

Στο 58,62% (!) η περικοπή κρατικής χρηματοδότησης για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% (!) σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%!

Χάρις στο φιλότιμο και τις άοκνες προσπάθειες του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου που εργάζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, παρόλα αυτά η Σύγκλητος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, την ποιότητα του παραγόμενου ερευνητικού έργου, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ασφαλώς τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές του.

Η πρωτοπορία στις ΣΔΙΤ και η επίκληση Πιερρακάκη των 700 εκ. ευρώ για φοιτητικές εστίες…

Σε αυτόν τον τομέα το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρωτοπορεί, καθώς είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που ξεκίνησε ήδη από το 2019 τη διαδικασία για την κατασκευή 2.846 φοιτητικών κατοικιών μέσω ΣΔΙΤ, ένα έργο που θα βοηθήσει χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, παρέχοντας στέγαση υψηλής ποιότητας με χαμηλό ή και μηδενικό κόστος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο ώριμο έργο του τομέα, ενώ ακολουθούν τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χαρακτήρισε ανακριβείς τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση, και απαξίωση των δημόσιων ΑΕΙ, με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αναφέρθηκε μάλιστα στα πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, και ειδικότερα στα 700 εκατ.ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τις ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες.

Είναι λοιπόν εύλογο να σκεφτεί κανείς, ότι αν τα συγκεκριμένα έργα δεν προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, θέτουν σε αμφιβολία, όχι τόσο την πρόθεση, αλλά την ουσιαστική ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει, έστω και καταφεύγοντας στη δύσκολη μέθοδο των ΣΔΙΤ τις φοιτητικές εστίες, που είναι μια απο τις βασικές υποδομές στη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»