Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Μέσα στον Απρίλιο η Σύμβαση Παραχώρησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης / τμήμα Ηράκλειο – Χανιά

You are currently viewing Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Μέσα στον Απρίλιο η Σύμβαση Παραχώρησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης / τμήμα Ηράκλειο – Χανιά

Με την επικείμενη απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οριστικός ανάδοχος θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιταχύνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης / τμήμα Ηράκλειο – Χανιά, προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο και να γίνει δυνατή η έναρξη του έργου την τρέχουσα χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στην κατακύρωση του διαγωνισμού για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και ειδικότερα για το τμήμα Ηράκλειο – Χανιά που θα κατασκευαστεί με παραχώρηση. Με την επικείμενη απόφαση του υπουργείου, οριστικός ανάδοχος θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μεσολαβεί ένα διάστημα 10 ημερών, κατά το οποίο παρέχεται η δυνατότητα να ασκηθεί προδικαστική προσφυγή.

Παρόλα αυτά, πριν καν εκπνεύσει η προθεσμία αυτή, ο φάκελος θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου, ενώ παράλληλα, θα αποσταλεί και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήτοι την DG-Comp και την DG-Move.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμούν ότι η Σύμβαση Παραχώρησης είναι δυνατόν να σταλεί στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

H υπογραφή της Σύμβασης με την Παραχωρησιούχο εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το Δημόσιο αναμένεται πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη του έργου το καλοκαίρι του 2025.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, εκτιμούν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ότι θα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό αντικείμενο του έργου. Με τον τρόπο αυτό, θα έχει επιτευχθεί το ορόσημο που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, ως γνωστόν, χρηματοδοτεί το έργο με 200 εκατ. ευρώ και στο οποίο συμμετέχουν οι τέσσερις εθνικές τράπεζες.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, η Παραχωρησιούχος Εταιρεία έχει κλειδώσει το σχήμα με το οποίο θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του έργου. Μάλιστα το χρηματοδοτικό σχήμα, αποτελούμενο και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Βank και Πειραιώς, η οποία θα έχει και τον συντονιστικό ρόλο), έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

To κατασκευαστικό κόστος

Το κατασκευαστικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου 157 χλμ. υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ και σε αυτό, περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή:

  • 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
  • 26 σηράγγων
  • 10,80 χλμ. νέων γεφυρών, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
  • 20 νέων ανισόπεδων κόμβων και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Για τις Συμβάσεις Παραχώρησης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, έχει επισημάνει ότι αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο χρηματοδότησης και ανάπτυξης έργων Υποδομών καθώς, όπως έχει δηλώσει και στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM o ίδιος «μεγάλα οδικά έργα δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται στο σύνολο τους από το Δημόσιο», ενώ την ίδια στιγμή «εξασφαλίζουν την ποιότητα των μετακινήσεων».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, οι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδος που έχουν κατασκευαστεί ή και λειτουργούν υπό παραχώρηση βρίσκονται πολύ ψηλά στην κατάταξη των αυτοκινητοδρόμων της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως όταν θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, ολόκληρος ο ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο θα είναι σε φάση κατασκευής. Τα τμήματα Χερσόνησος-Νεάπολη και Νέαπολη-Άγιος Νικόλαος ήδη κατασκευάζονται.

Το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη μήκους 22,5 χιλιομέτρων υλοποιείται με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ και ανάδοχο είναι το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AKTOR-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, μήκους 14,5 χιλιομέτρων υλοποιείται ως κλασικό δημόσιο έργο με ανάδοχο την AKTOR.