Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και οι ομιλητές του 4ου ΣΔΙΤForum

You are currently viewing Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και οι ομιλητές του 4ου ΣΔΙΤForum

Τα νέα έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα, οι περίπου 25 διακεκριμένοι ομιλητές του 4ου ΣΔΙΤ Forum, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022.

Στο πλαίσιο των πρωτότυπων παρουσιάσεων που θα γίνουν από τις αρχές ανάθεσης των νέων έργων θα υπάρξει από τα πλέον αρμόδια χείλη, χρήσιμη ενημέρωση σχετικά με την κοινωνική-περιβαλλοντική τους διάσταση, την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, τη χρηματοδότηση, αλλά και τους όποιους προβληματισμούς στο πλαίσιο των μακροχρόνιων συμβάσεων των έργων.

Μοναδική ευκαιρία «συνάντησης» με τα νέα έργα ΣΔΙΤ και τους εμπνευστές τους

Το άμεσα ενδιαφερόμενο αλλά και το ευρύτερο κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να ενημερωθεί, γιατί είναι τόσο επείγοντα και πότε θα ξεκινήσουν τα συγκροτήματα των νέων φοιτητικών κατοικιών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής από τους ίδιους τους «αρχιτέκτονες» και εμπνευστές τους. Να ακούσει ποια είναι και πώς θα γίνουν τα πρώτα έργα άρδευσης-ύδρευσης που προχωρούν στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ.

Να μάθει, πότε και πώς θα αποκτήσουν η Ρόδος και Σαντορίνη ολοκληρωμένες και σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα επίσης πολύ σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Nα αξιολογήσει πώς μπορεί να συνδέεται με την καθημερινότητά του ένας νέος δρόμος όπως το Flyover Θεσσαλονίκης ή ένα φράγμα όπως αυτό του Χαβρία.

Ο χάρτης για τα νέα έργα ΣΔΙΤ: Μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση;

Μπορούν να αποτελέσουν και σε ποιο βαθμό οι Συμπράξεις, αναπτυξιακή επιλογή για την Ελλάδα μετά την πανδημία, την μακροχρόνια κρίση χρέους και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση; Ποιο είναι το επενδυτικό κενό το οποίο καλούνται να καλύψουν;

Στους χαιρετισμούς που έχουν κληθεί να απευθύνουν κατά τη διάρκεια των εργασιών ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Aναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ και ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, Υφυπουργός Υποδομών, αναμένεται να σχολιάσουν την μεγάλη άνοδο των έργων με Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα , τον αναπτυξιακό τους ρόλο και το το στοίχημα για την μετά την πανδημία περίοδο. Ειδική αναφορά θα γίνει στη σύνδεση των έργων με κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

ο κ. Αρβανιτίδης
κ. Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ θα παρουσιάσει τον αναλυτικό χάρτη των έργων ΣΔΙΤ και τον συνολικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, εξηγώντας γιατί τα συγκεκριμένα έργα έχουν εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης δημοσίων έργων.

Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται επίσης εκπροσώπηση και από άλλα κόμματα.

Τα πρώτα νέα έργα ΣΔΙΤ για την άρδευση- ύδρευση

Στην ενότητα «Χρηματοδοτώντας τα νέα έργα ΣΔΙΤ», ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών θα παρουσιάσει αναλυτικά τα έργα άρδευσης και ύδρευσης με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΩΡ 2, με έμφαση σε αυτά τα οποία προχωρούν άμεσα.

Aναμένεται να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, στην ενεργειακή περιβαλλοντική διάσταση των έργων, στο στόχο διατήρησης του κόστους του νερού που προορίζεται για την ύπαιθρο σε λογικά επίπεδα, αλλά και σε σημεία προσοχής σε σχέση με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα συγκεκριμένα έργα.

Τα νέα έργα ΣΔΙΤ με το βλέμμα των τραπεζών

Ο κ. Νίκος Νεζερίτης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank θα εξηγήσει πώς βλέπει μια ελληνική τράπεζα στην παρούσα συγκυρία τα τρέχοντα αλλά και τα νέα έργα ΣΔΙΤ, γιατί τα χρηματοδοτεί και ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή τους.

Η κα. Αργυρώ Μπανίλα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Structured Financing Corporate & Investment Banking της Εθνικής Τράπεζας θα αναφερθεί ανάμεσα σε άλλα στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τον ιδιωτικό τομέα και στη χρηματοδότηση των κοινωνικών – μη ανταποδοτικών έργων ΣΔΙΤ.

Η Ευρώπη που στηρίζει τις Συμπράξεις

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Στέλιος Μιχελάκης, στέλεχος της Ευρωπαïκής Τράπεζας Επενδύσεων (Διεύθυνση Project Finance, για την Βόρειο, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη), αναμένεται να αναφερθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των έργων ΣΔΙΤ, να εξηγήσει γιατί η ΕΤΕπ υποστηρίζει τις στρατηγικές συνεργασίες ανάμεσα στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα Ευρώπης ως μέσον οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία και ποιες είναι οι άμεσες προοπτικές για την Ελλάδα.

Η ΕΤΕπ συμβάλλει διαχρονικά στην υλοποίηση σημαντικών έργων ΣΔΙΤ στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό τρέχον παράδειγμα, η συμβολή της στη χρηματοδότηση των νέων φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και λοιπών υποδομών τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων: Κρήτης, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Πότε θα ξεκινήσουν οι νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές υποδομές

Τα συγκεκριμένα έργα είναι από τα μεγαλύτερα και πλέον φιλόδοξα κτιριακά έργα. Γιατί είναι τόσο επείγοντα, τι θα περιλαμβάνουν και πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά συγκροτήματα θα εξηγήσουν οι ίδιοι οι εμπνευστές τους, που είναι και οι αναθέτουσες αρχές των έργων.

Φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης: Με άμεσο ορίζοντα υλοποίησης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ
ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κρήτης θα δώσει την τελική εικόνα όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, των συγκροτημάτων των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται, για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ της κατηγορίας των φοιτητικών κατοικιών, που ξεκίνησε πρώτο, ωρίμασε στο πλαίσιο και του ανταγωνιστικού διαλόγου και περνά αυτό το διάστημα στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας με σύντομο ορίζοντα υλοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να καταθέσει ανάμεσα σε άλλα σκέψεις για την παραπέρα ενδυνάμωση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, που ασφαλώς δεν έχουν εμπειρία από τόσο πολύπλοκα έργα.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Κατοικίες και ερευνητικές υποδομές

Ο κ. Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής και Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρουσιάσει το σύμπλεγμα φοιτητικών εστιών εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο επίσης βρίσκεται σε διαγωνιστική εξέλιξη, με αναφορά στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ως έργο πολλαπλού σκοπού.

Βιβλιοθήκη και φοιτητικές εστίες για το Δημοκρίτειο

Ο κ. Φώτιος Μάρης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θα αναφερθεί από τη δική του πλευρά στις εξελίξεις στο επίσης φιλόδοξο έργο του Δημοκριτείου που περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ένα ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια.

Η φοιτητούπολη του Δήμου Φυλής ως έργο πολλαπού σκοπού

Ο κ. Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής και ο κ. Σταμάτιος Πουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας (Α.Ε.) του Δήμου Φυλής, θα παρουσιάσουν το σύνθετο έργο ανάπτυξης φοιτητικών κατοικιών και άλλων σημαντικών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα αναπτυχθεί στην έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Φυλής. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν έργο πολλαπλού σκοπού που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναβαθμίσει ιδιαίτερα τον Δήμο Φυλής.

Τα νέα έργα ΣΔΙΤ με το βλέμμα του επενδυτή και του συμβούλου…

Ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, Διευθύνων Εταίρος της νομικής εταιρείας LEXPARTNERS θα απευθύνει σχόλια σχετικά με νομικά σημεία που μπορεί να διευκολύνουν την πορεία των έργων, ενώ ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί και άλλοι τεχνικοί σύμβουλοι και επενδυτές θα αναφερθούν στις προϋποθέσεις ωρίμανσης και επιτάχυνσης τους.

Τα νέα Περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ

Στην ειδική ενότητα για τα περιβαλλοντικά έργα με ΣΔΙΤ στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει τις άμεσες προτεραιότητες στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ με ειδική αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των νέων έργων και τη συμβολή τους στους συνολικούς στόχους του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων-ΠΕΣΔΑ.

Το επόμενο βήμα για τις ΜΕΑ Αττικής

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής θα αναφερθεί συνολικότερα στο σχεδιασμό για τη σταδιακή μετατροπή της Περιφέρειας Αττικής σε «πράσινη» περιφέρεια και θα παρουσιάσει την πρόοδο και τα επόμενα βήματα για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής που έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής και αντίσττοιχα της ΜΕΑ του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Ο εξελίξεις για την νέα ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο διαγωνισμό για νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης και η κατασκευή της θα γίνει μέσα σε δυο χρόνια.

Νότιο Αιγαίο:Οι πρώτες ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

O κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ρόδου αλλά και της Θήρας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Η μονάδα της Ρόδου, που θα προπορευθεί από πλευράς χρόνου, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο με στόχο να αντιμετωπίσει προβλήματα που ταλάνιζε το νησί επί δεκαετίες. Αντίστοιχα, η μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη αναμένεται επίσης να λύσει το θέμα των απορριμμάτων που υποβάθμιζε μέχρι σήμερα τον περιβαλλοντικό πολιτισμό του πολυσύχναστου νησιού.

Τοπική Ανάπτυξη και ανακύκλωση

Για την ειδική σημασία της μονάδας της Σαντορίνης στην τοπική ανάπτυξη και τους λόγους για τους οποίους επελέγη να πραγματοποιηθεί αυτή με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, θα αναφερθεί από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας. Σχετικά με την ανακύκλωση, θα υπάρξει τοποθέτηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκο Χιωτάκη καθώς επίσης αναμένεται τοποθέτηση και από την ΚΕΔΕ.

Ωρίμαση έργων και διάθεση των παραγόμενων δευτερογενών υλικών

Και στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, θα υπάρξουν τοποθετήσεις εκ μέρους των επενδυτών, των τεχνικών συμβούλων και της αγοράς για τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ταχύτερη ωρίμανση νέων περιβαλλοντικών έργων με ΣΔΙΤ, την αποδοχή τους από την κοινωνία, την προοπτική διάθεσης των παραγόμενων δευτερογενών υλικών και άλλα επίκαιρα θέματα.

Ανάμεσα τους ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ανάπτυξης και Έρευνας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ, ο κ. Ιωάννης Φραντζής, Σύμβουλος περιβαλλοντικών έργων και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.

Ανάμεσα στους συντονιστές των ενοτήτων, ο διευθυντής του ειδησεογραφικού portal κ. Ecopress Αργύρης Δεμερτζής, ο οικονομολόγος κ. Θάνος Νιφόρος κα.

Στους υποστηρικτές της εκδήλωσης, περιλαμβάνονται η Περιφέρεια Αττικής, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Φυλής, η νομική εταιρεία LEXPARTNERS, η εταιρεία συμβούλων Ι. Φραντζής και Συνεργάτες κα.

Στους χορηγούς επικοινωνίας, το ειδησεογραφικό portal ecopress.gr, το portal BusinessNews.gr, ο Όμιλος Direction.gr κα.

Διαβάστε εδώ τις θεματικές ενότητες του 4ου ΣΔΙΤFORUM.

Πληροφορίες επικοινωνίας σε περίπτωση που θέλετε να συμμετάσχετε στο 4ο ΣΔΙΤFORUM μπορείτε να βρείτε εδώ.