Αξιοποίηση του θεσμού ΣΔΙΤ για τις υποδομές στα Επιχειρηματικά Πάρκα, πρότεινε ο Πέτρος Μαντάς απο το βήμα του 5ου ΣΔΙΤ FORUM

You are currently viewing Αξιοποίηση του θεσμού ΣΔΙΤ για τις υποδομές στα Επιχειρηματικά Πάρκα, πρότεινε ο Πέτρος Μαντάς απο το βήμα του 5ου ΣΔΙΤ FORUM

O θεσμός ΣΔΙΤ διασφαλίζει τη δυνατότητα και της βιομηχανίας να αποκτήσει τις υποδομές τις οποίες χρειάζεται με πραγματικά κόστη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Πρόταση προς την Πολιτεία να αξιοποιήσει τον θεσμό ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα), έκανε από το βήμα του 5ου ΣΔΙΤ FORUM ο κ. Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαντάς, πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίκαιρη πρόταση, η οποία διασφαλίζει τη δυνατότητα και των βιομηχανικών επιχειρήσεων, που είναι εγκατεστημένες σε Επιχειρηματικά Πάρκα, να αποκτήσουν τις υποδομές τις οποίες χρειάζονται με πραγματικά κόστη, τα οποία έτσι κι αλλιώς αναλαμβάνουν οι ίδιες.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, το μεγάλο πρόβλημα των υποδομών στα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του νόμου 4982/22, ο οποίος όμως, όπως προέκυψε από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του, δεν είχε θετικά αποτελέσματα για τα Πάρκα. Αντίθετα, έφερε “τα πάνω κάτω” απογειώνοντας τα λειτουργικά κόστη που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις και δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις για αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του νόμου σε ότι αφορά τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αποφάσεις που τις αφορούν άμεσα, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων υποδομών.

Υποδομές σε πραγματικά κόστη και με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Μαντάς, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ και τα τα μέλη του, που εκπροσωπούν τις περίπου 2.000 εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα, έχουν κατ΄επανάληψη επισημάνει σε προτάσεις τους προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για τα έργα υποδομών, να συμφωνούν στο ποια είναι τα πιο απαραίτητα, να είναι ενήμερες για τους προϋπολογισμούς τους και επιπλέον οι προϋπολογισμοί αυτοί να είναι αναλυτικοί, ρεαλιστικοί και με αναλυτική πρόβλεψη των όρων αποπληρωμής.

Στην παρούσα φάση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα στα βιομηχανικά πάρκα, όπου οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις καλούνται όχι μόνο να πληρώσουν τριπλάσια κοινόχρηστα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, αλλά και διογκωμένους προϋπολογισμούς για έργα υποδομής στην επιλογή και προτεραιοποίηση των οποίων οι ίδιες δεν είχαν κανέναν λόγο.

Για το θέμα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Μαντάς, έχουν γίνει επανειλημμένα συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο είναι μέτοχος στα Βιομηχανικά Πάρκα με ποσοστό 35%. Μάλιστα, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προκηρύξεις στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο των οποίων θα υλοποιηθούν τα νέα Επιχειρηματικά Πάρκα της Φυλής στην Αθήνα και του Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Για να καταλήξει ότι η Πολιτεία θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των πάρκων, εφόσον επιλέξει τον θεσμό ΣΔΙΤ ως μέσο επίλυσης του προβλήματος των υποδομών. Αναφορικά με την μελέτη και την αξιολόγηση του θεσμού για την βελτίωση των υποδομών στα Επιχειρηματικά Πάρκα, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν με την γνώσεις και εμπειρία τους.