Οδική Ασφάλεια: Ποια η χρησιμότητα και πως μας προστατεύουν τα πράσινα κολωνάκια που τοποθετούνται στις εθνικές οδούς

You are currently viewing Οδική Ασφάλεια: Ποια η χρησιμότητα και πως μας προστατεύουν τα πράσινα κολωνάκια που τοποθετούνται στις εθνικές οδούς

Άγνωστα είναι σε πολλούς οδηγούς τα πράσινα κολωνάκια που τοποθετούνται στους δρόμους και έχουν ως στόχο να τους παρέχουν μία ακόμα ασπίδα προστασίας

Ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που απαιτεί διαρκή εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα αποτελεί η οδική ασφάλεια. Αναπόσπαστο κομμάτι της εξίσωσης είναι, φυσικά, οι οδικές υποδομές που πρέπει να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση προκειμένου να επιτελέσουν το κρίσιμο έργο τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές αναζητούν πυρετωδώς νέα συστήματα που θα παρέχουν ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας στους οδηγούς, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Ένα τέτοιο σύστημα έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ισπανία, προκαλώντας εκ πρώτης όψεως ερωτήματα για τη χρησιμότητά του. Πρόκειται για μικρά πλαστικά κολωνάκια που είναι τοποθετημένα πάνω στα στηθαία ασφαλείας στην άκρη του δρόμου και σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα έχουν διττό ρόλο.

Η χρησιμότητά τους

Αφενός συνδράμουν καθοριστικά στην υποδείξη των ορίων του δρόμου, χάρη σε ένα ανακλαστικό αυτοκόλλητο που φέρουν στο οποίο αντανακλώνεται οι προβολείς των οχημάτων. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σε θεαματικό βαθμό οι πιθανότητες ένας οδηγός να προσκρούσει πάνω στα στηθαία ασφαλείας, κάνοντας λάθος εκτίμηση των ορίων του δρόμου στον οποίο κινείται.

Αφετέρου, με δεδομένο ότι τα πλαστικά κολωνάκια είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργούν μια «αντιθαμβωτική κουρτίνα», η οποία δεν επιτρέπει στο φως από αυτοκίνητα που έρχονται προς την αντίθετη κατεύθυνση να περάσει. Επομένως, οι οδηγοί δεν θαμπρώνονται από τους προβολείς των οχημάτων που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι αυτά τα κολωνάκια είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο) το οποίο τα καθιστά ανθεκτικά όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ είναι και αρκετά εύκαμπτα ώστε να μην σπάνε από τους σφοδρούς ανέμους.

Τέλους, έχουν ανακλαστικό φινίρισμα, ενώ δεν χρειάζεται να είναι πράσινα, αν και στην Ισπανία αυτό είναι το πιο κοινό χρώμα τους.