Στις 17 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές των πέντε διεκδικητών για την ΜΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ

You are currently viewing Στις 17 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές των πέντε διεκδικητών για την ΜΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ

Η υποβολή προσφορών έγινε δυνατή μετά την δικαίωση του Φο.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας από το ΣτΕ

Στις 17 Ιουνίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των πέντε διεκδικητών για την ΜΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που είχε καθυστερήσει πολύ λόγω προσφυγών. Η συνέχισή του με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έγινε δυνατή μετά την πρόσφατη δικαίωση του Φο.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας από το ΣτΕ.

Ειδικότερα: Η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, έλαβε τις προάλλες απόφαση για τον ορισμό ημερομηνίας υποβολής προσφορών για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου κατασκευής «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Η διαδικασία είχε σταματήσει στην φάση των προσφορών κατόπιν υποβολής προσφυγών από ενδιαφερόμενους στην Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. και στη συνέχεια αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ποια είναι η ΜΕΑ Θεσσαλονίκης

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης με εκτιμώμενη αξία 202 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας.

Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης, καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.

Ποιοι είναι οι πέντε διεκδικητές

Δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να καταθέσουν και οι πέντε όμιλοι και κοινοπραξίες που είχαν προκριθεί στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και μετά στο τελικό στάδιο, ήτοι οι «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ», «MORE – ΑΒΑΞ – THALIS», ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, «ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ». Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 25/06.

Ειδικά στην περίπτωση του ομίλου Motor Oil, ο οποίος συμμετέχει ήδη με εταιρείες του στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ (MORE, Thalis), σημειώνεται ότι αν μέχρι τότε έχει ολοκληρωθεί διαδικασία εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ που επίσης συμμετέχει στη διαδικασία από κοινού με την μητρική της εταιρεία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα ενδεχόμενης διπλής συμμετοχής.

Σε ότι αφορά τα οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: Πώς έφτασε σε φάση προσφορών η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονικής με ΣΔΙΤ