Μανώλης Γραφάκος: Το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο στον αστερισμό των ΣΔΙΤ – Πότε θα γίνουν οι μονάδες αποβλήτων

You are currently viewing Μανώλης Γραφάκος: Το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο στον αστερισμό των ΣΔΙΤ – Πότε θα γίνουν οι μονάδες αποβλήτων

Το 2025 ολοκληρώνεται το σύνολο των δημοπρατήσεων των έργων διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με τον ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων

Στον αστερισμό των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα), εισέρχεται σύντομα, πέρα από το Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στο οποίο αναφέρθηκε τις προάλλες ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος, αναφερόμενος με την ευκαιρία του 5ου ΣΔΙΤ FORUM στην επικείμενη έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή για τις ΣΔΙΤ της δημιουργίας μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε Λέσβο – Σάμο και συνολικότερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επεσήμανε ότι αυτή θα ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025. Επιπλέον, για τις μονάδες σε Κω – Κάλυμνο και Σύρο – Μύκονο, επιβεβαίωσε ότι η σχετική έγκριση αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου.

Οι εναπομείνασες δημοπρατήσεις

Για να προσθέσει ότι «Ευτυχώς που οι αναμενόμενες δημοπρατήσεις για τις υπολειπόμενες υποδομές αποβλήτων γίνονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, καθώς όπου επιλέγεται από τους αρμόδιους φορείς η συγκεκριμένη μέθοδος επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα και υψηλότεροι στόχοι σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας: Ο ίδιος φορέας που θα λειτουργεί ένα έργο για 25 χρόνια κάνει τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επισκευή των βλαβών και έχει κάθε λόγο να το κατασκευάσει με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο από την αρχή. Στο τέλος της ημέρας, τα έργα ολοκληρώνονται σαφώς συντομότερα, έχουν μικρότερο τελικό οικονομικό κόστος και επιτυγχάνουν χαμηλότερα ποσοστά ταφής, λόγω της ευελιξίας του Φορέα Διαχείρισης να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα σε καινοτόμες τεχνολογίες».

Αναφερόμενος εξάλλου στη συνολικότερη πορεία των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλέον καταφέρει, από τελευταία που ήταν στη διαχείριση των αποβλήτων από πλευράς υποδομών το 2019, να ολοκληρώσει το σύνολο των δημοπρατήσεων, μέσα στο 2025.

Από τις 12 μονάδες οι 7 έγιναν με ΣΔΙΤ

Για να προσθέσει, ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα 12 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, από τις οποίες οι επτά έγιναν με ΣΔΙΤ και, παρ’ όλο που ξεκίνησαν αργότερα από κάποια άλλα δημόσια έργα, τελικώς «έτρεξαν» πιο γρήγορα, ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν. Πρόκειται για τις μονάδες σε Κοζάνη, Ιωάννινα, Ηλεία, Σέρρες, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία. Πέρα του ότι οι μονάδες αυτές επιτυγχάνουν χαμηλότερους στόχους στο ποσοστό ταφής σε σχέση με τους συμβατικούς, είναι πολύ ευκολότερο και ταχύτερο -σε σχέση με αυτές που έχουν κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο- να αναβαθμιστούν σε μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης, δηλαδή να μπορούν να επεξεργάζονται όλα τα ρεύματα και να παράγουν δευτερογενές καύσιμο (SRF), το οποίο θα αξιοποιείται ενεργειακά.
Σε διαγωνιστική εξάλλου διαδικασία βρίσκονται τα έργα ΣΔΙΤ στον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης, στο Σχιστό Αττικής, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο, για τα οποία εκτιμά ότι εντός του 2025 θα έχουμε υπογραφή σύμβασης και έναρξη κατασκευής τους.

Συγκεκριμένα, τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που λειτουργούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ επιτυγχάνουν χαμηλότερα ποσοστά ταφής, λόγω της ευελιξίας του Φορέα Διαχείρισης να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Το χρονοδιάγραμμα για τις υποδομές αποβλήτων στα νησιά του Αιγαίου

Ειδικότερα για τις νησιωτικές περιοχές, και με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων, μέχρι το 2028 οι νησιωτικές περιοχές της χώρας θα διαχειρίζονται τα απόβλητά τους σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού για ταφή κάτω του 10%.

Ήδη, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Ρόδο και Σαντορίνη με ΣΔΙΤ, για τις οποίες εκτιμάται ότι το 2025 θα ξεκινήσει η κατασκευή τους και το 2028 η λειτουργία τους.

Αναμένεται επίσης άμεσα η έγκριση από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή του έργου για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Κω, μαζί με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ και επίσης της κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Σύρο και Μύκονο, καθώς και λοιπών εγκαταστάσεων που υπολείπονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Στόχος είναι η δημοπράτηση των μονάδων το πρώτο τετράμηνο του 2025.

Σε ότι αφορά το Βόρειο Αιγαίο, το σύνολο των εγκαταστάσεων που υπολείπονται, με κυριότερες τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Λέσβο και Σάμο, θα πραγματοποιηθούν επίσης μέσω ΣΔΙΤ, αναμένεται να εγκριθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025 με στόχο το έργο να δημοπρατηθεί μέσα στο 2025.

Επίσης σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Νάξο, η κατασκευή της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2025. Τέλος, μέσα στο 2024 θα δημοπρατηθεί η μονάδα επεξεργασία βιοαποβλήτων στην Πάρο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2025 και να λειτουργεί από το 2026 ενώ ξεκινά και η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο νησί.

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του κ. Γραφάκου στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM:

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»