Θόδωρος Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει μόνον τις ΣΔΙΤ που πληρούν τα απαιτητικά χρονοδιάγραμματα

You are currently viewing Θόδωρος Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει μόνον τις ΣΔΙΤ που πληρούν τα απαιτητικά χρονοδιάγραμματα

Η δυναμική του θεσμού ΣΔΙΤ, τονίστηκε δεόντως στο πλαίσιο της πολύ επίκαιρης εκδήλωσης της Alpha Bank με τίτλο «Business Tomorrow», που διοργάνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Ίδρυμα Νιάρχου, η Διοίκηση της τράπεζας με αφορμή την έναρξη του προγράμματος παροχής δανείων με τη συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην εκδήλωση μίλησε ασφαλώς λόγω αρμοδιότητας ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στα σημαντικά πλεονεκτήματα του Ταμείου και προτρέποντας τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν τα χαμηλά του επιτόκια προτού αλλάξουν οι συνθήκες λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης.

Για να διαβάσετε τα πολύ ενδιαφέροντα που είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών πατήστε εδώ

Προς μείωση των ΣΔΙΤ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Off the record μας έδωσε όμως και μια είδηση, ώστε οι …λάτρεις των ΣΔΙΤ να ξέρουν που πατάνε. Ειδικότερα, ερωτώμενος σε ότι αφορά τη συγχρηματοδότηση και επόμενων έργων ΣΔΙΤ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης μας απάντησε πολύ ξακάθαρα ότι: «Θα δείτε εφεξής τον αριθμό των έργων ΣΔΙΤ που προτείνονται για το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν έχουν εγκριθεί σπό τη Διυπουργική Επιτροπή να μειώνεται κατά πολύ αντί να αυξάνεται. Ο λόγος είναι, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εξαιρετικά σφικτα χρονοδιαγράμματα και δύναται να συγχρηματοδοτήσει αποκλειστικά και μόνον έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Δεσμευτική η ολοκλήρωση μέχρι το 2025

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς, ότι έργα που έχουν ακόμα σημαντικό δρόμο σε
επίπεδο ωρίμανσης και διαδικασιών δεν θα φτάσουν ούτε κάν στην …πόρτα του Ταμείου.

Προς το παρόν πάντως, κάποια διασώζονται, κρίνοντας από την προχθεσινή έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, δύο ακόμα νέων ΣΔΙΤ που θα συγχρηματοδοτηθούν μέσω Ταμείου.

Πρόκεται για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης τη Λειτουργία και την Ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών.

Προφανώς η ΔΕΣΔΙΤ έκρινε ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι αρκούντως ώριμα για να ανταποκριθούν στους δεσμευτικούς χρόνους υλοποίησης με τη συνδρομή και της ειδικής μονάδας ωρίμανσης έργων που έχει δημιουργηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνολικότερη πάντως δυναμική των ΣΔΙΤ, ως στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή, αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης στο δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Αναφέρθηκε επίσης, στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους, που δημιούργησαν τις αναγκαίες συνθήκες προσέλκυσης σημαντικών ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε μια «ζώνη ευκολίας» μεταξύ επενδυτή και πολιτείας. Αναφερόμενος εξάλλου στην ενεργειακή μετάβαση, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης έδωσε την ευκαιρία της διεκδίκησης σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, καθώς αναμένεται ότι με τη μόχλευση οι επενδύσεις στις υπο απολιγνιτοποίηση περιοχές θα φτάσουν τα 7 δις. ευρώ.

Τέλος, χαρακτήρισε τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με έργα που ανήκουν στο καθεστώς της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ως «ισχυρό» εργαλείο, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στους τομείς της αγροδιατροφής και του εναλλακτικού τουρισμού.

Σε ότι αφορά το ποσοστό της επιχορήγησης των μικρών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε, ότι ποσοστά που δεν θα λάβουν οι επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ, θα συμπληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΖΕΡΙΤΗΣ - ALPHA BANK
ο κ. Νίκος Νεζερίτης

Θετικό γεγονός η συνέχιση των εγκρίσεων έργων ΣΔΙΤ

Απο πλευράς της Alpha Bank, ο κ. Νίκος Νεζερίτης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, συμμετέχοντας σε πάνελ με άλλα ανώτατα στελέχη της τράπεζας, υπενθύμισε ότι η τράπεζα πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στην χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομών ανάμεσα στα οποία και έργα ΣΔΙΤ, όπως το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα σχολεία της Αττικής ,ενώ έχει αναλάβει ένα από τα πρώτα έργα οδικών αξόνων που θα υλοποιηθεί με πληρωμές διαθεσιμότητάς. Κατέληξε δε ,ότι ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός να συνεχίζονται οι εγκρίσεις έργων ΣΔΙΤ και συνολικότερα να προωθούνται έργα με σύμβαση παραχώρησης.