Δήμαρχος Θήρας: Πώς φτάσαμε από τη …χωματερή στην ΜΕΑ Σαντορίνης

You are currently viewing Δήμαρχος Θήρας: Πώς φτάσαμε από τη …χωματερή στην ΜΕΑ Σαντορίνης

Τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, για την έγκριση της κατασκευής της Μονάδας Οριστικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Σαντορίνης, με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, παρουσίασε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας στο 4ο ΣΔΙΤ Forum.

Ο Δήμαρχος Θήρας ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην άρτια προετοιμασία του φακέλου υπαγωγής που έγινε αρχικά από το Δήμο, για να αναλάβει στη συνέχεια τη σκυτάλη ο ΦΟΔΣΑ, μέχρι την έγκριση του έργου από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στις 11 Μαρτίου 2022.

Eξέφρασε δε ευχαριστίες προς τον επίσης παριστάμενο στο φόρουμ περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο και στα πολιτικά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων για τη συμβολή τους στην έγκριση του έργου.

Από την χωματερή εντός αρχαιολογικού χώρου…

Ο Δήμαρχος Θήρας, αφού χαρακτήρισε όνειδος για τον πολιτισμό και την τουριστική εικόνα της Σαντορίνης, την επί χρόνια απαράδεκτη λειτουργία της χωματερής εντός αρχαιολογικού χώρου, ανέλυσε τη σπουδαιότητα του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης. επεσήμανε, ότι επιλέχθηκε η μέθοδος της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει και της εμπειρίας που έχει πλέον αποκτηθεί σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο.

…σε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

«Φιλοδοξία μας -τόνισε ο Αντώνης Σιγάλας- είναι η μονάδα που θα κατασκευαστεί να ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες, να έχει αποδοτική λειτουργία, περιορισμένο όγκο υπολείμματος και απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος» για να προσθέσει ότι «επιδιώκουμε ένα έργο πρότυπο που δεν θα το κρύβουμε αλλά θα το προβάλλουμε ως αποτέλεσμα συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με υψηλή προστιθέμενη αξία.»

Σχολιάζοντας εξάλλου τη διαδικασία ΣΔΙΤ, ο Δήμαρχος Θήρας, ανέφερε ότι έχουμε μεταβίβαση του επιχειρηματικού ρίσκου από το Δήμο στον ιδιώτη, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει, σε σημαντικό βαθμό, την εκτέλεση του έργου και θα διασφαλίσει για μεγάλο διάστημα τη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι στην Ενότητα «Περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ», όπου έλαβε μέρος ο κ. Σιγάλας, συμμετέσχαν και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της πολιτείας αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, αναφερόμενοι στην αναγκαιότητα του θεσμού των ΣΔΙΤ ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Παρακολουθήστε στην ΣΔΙΤ-TV την βιντεοσκοπημένη ομιλία του κ. Σιγάλα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα δημοσιεύματα για τους ομιλητές και τις ομιλίες του 4ου ΣΔΙΤ FORUM.