Στα 11 δις οδεύει η αύξηση εσόδων από τις κατασκευές, με έμφαση Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ

You are currently viewing Στα 11 δις οδεύει η αύξηση εσόδων από τις κατασκευές, με έμφαση Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ

Πάνω από το 50% των εσόδων μοιράζονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι

Στα 11 δις οδεύει η αύξηση εσόδων από τις κατασκευές, τα δυο επόμενα χρόνια με έμφαση στις Παραχωρήσεις και στις ΣΔΙΤ. Ποσοστό άνω του 50% των εσόδων μοιράζονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι. Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ, για έργα υποδομής με χρηματοδότηση και από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Edison Investment Research για λογαριασμό του Ομίλου ΑΒΑΞ. Η έκθεση «βλέπει» θετικές προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο, με όχημα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και διαπιστώνει, ότι το 2022, οι κατασκευές της χώρας ανέκαμψαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη 29,6%.

Για τα δύο επόμενα χρόνια, προβλέπεται πως τα έσοδα από τις κατασκευές θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ ετησίως, με έμφαση στα έργα παραχωρήσεων και τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, η αξία της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς ανέρχεται περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ, με το 30% αυτής να αφορά σε κατοικίες, ενώ το υπόλοιπο 70% αφορά σε έργα υποδομών. Παρόλα αυτά, η αγορά των κατασκευών παραμένει στο 1/3 της προ κρίσης αξίας της, γεγονός που καθρεφτίζει την μεγάλη καθίζηση που επέφερε στον κλάδο το μεγάλο επενδυτικό κενό της δεκαετούς ύφεσης.

Στα έργα υποδομής, κυριαρχούν οι τέσσερεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, μετά και από τη συμφωνία εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, οι οποίοι καταγράφουν πάνω από τα μισά έσοδα του κλάδου και ανεκτέλεστο ύψους 11,7 δισ. ευρώ.

57 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ για έργα υποδομής με χρηματοδότηση και από τον ιδιωτικό τομέα. Τον Νοέμβριο του 2022, στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της χώρας υπήρχαν 57 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, 14 έργα αξίας 0,8 δισ. ευρώ είχαν ήδη υπογραφεί και 43 έργα αξίας 6,4 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Η μεγάλη πλειοψηφία, σε ποσοστό 83% αφορούσε παραχώρηση, μέσης διάρκειας 27 – 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της φάσης κατασκευής. Επτά έργα αξίας 1,5 δισ. ευρώ ήταν στον τομέα των μεταφορών. Εξετάζονται επίσης έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς.

Ώθηση 2 – 3% στο εθνικό ΑΕΠ από τον μηχανισμό Ανάκαμψης

Ώθηση στον κλάδο δίνουν οι πόροι ύψους 31 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ξεκίνησε στα μέσα του 2021 και υποστηρίχθηκε από την Ε.Ε. με επιχορηγήσεις και δάνεια. Σύμφωνα με την έκθεση, το πακέτο τόνωσης αναμένεται να προσθέσει περίπου 2–3% στο εθνικό ΑΕΠ έως το 2026. Όπως σημειώνεται, «ενώ οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες στοχεύουν κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν κι άλλα προγράμματα υποδομής, καθώς και να προσελκύσουν πρόσθετες πηγές ιδιωτικής χρηματοδότησης».