Μία γνώμη για τις ΣΔΙΤ από την Άννα Διαμαντοπούλου

You are currently viewing Μία γνώμη για τις ΣΔΙΤ από την Άννα  Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει μία γνώμη για τις ΣΔΙΤ. Όπως γνωρίζετε, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει διατελέσει Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπουργός. Διαθέτει μια ευρύτατη πολιτική και ευρωπαϊκή εμπειρία και το ΔΙΚΤΥΟ για τη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στην Ελλάδα και την Ευρώπη που έχει δημιουργήσει, κάνει, ανάμεσα σε άλλα, εύστοχες εκθέσεις για αναπτυξιακά θέματα.

Πολύ πρόσφατα, το Δίκτυο δημοσιοποίησε μια επίκαιρη απολογιστική έκθεση για τις ΣΔΙΤ. Εκπονήθηκε από τον συνεργάτη του ΔΙΚΤΥΟΥ κ. Δημήτρη Τζανιδάκη. Προλογίζεται από την κ. Διαμαντοπούλου η οποία διατυπώνει συνοπτικά την άποψή της για τις ΣΔΙΤ υπενθυμίζοντας με νόημα ότι:

Έχοντας θετικές και αρνητικές εμπειρίες από την διαχείριση μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι ουσιαστικό να γνωρίζουμε τα θετικά παραδείγματα, προκειμένου να τα πολλαπλασιάσουμε, αλλά και τα αρνητικά ώστε να τα αποφεύγουμε.

Ας διαβάσουμε τη γνώμη της, ολόκληρη:

«Μετά το τέλος της πανδημίας, όλες οι χώρες του κόσμου όπως και η χώρα μας θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, που αφορούν στην γρήγορη οικονομική ανάκαμψη με ταυτόχρονη προστασία των πολιτών.

Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται ήδη σε επεξεργασία σχεδίων που αφορούν σε υποδομές, έργα και δράσεις για υπηρεσίες και προϊόντα σε όλους τους τομείς.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει και στη χώρα μας εξαιρετικά μεγάλα ποσά, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιακή μετάβαση, την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Έχοντας θετικές και αρνητικές εμπειρίες από την διαχείριση μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι ουσιαστικό να γνωρίζουμε τα θετικά παραδείγματα, προκειμένου να τα πολλαπλασιάσουμε, αλλά και τα αρνητικά ώστε να τα αποφύγουμε.

Έργα που βραβεύθηκαν διεθνώς

Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα αφορούν σε έργα τα οποία βραβεύτηκαν και αναγνωρίστηκαν διεθνώς. Είναι λοιπόν σημαντικό, να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως σημαντικό εργαλείο σε υποδομές αλλά και σε υπηρεσίες.

Οι πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις επί του θέματος έχουν πλέον ξεπεραστεί, αφού όλες οι κυβερνήσεις δούλεψαν πάνω στο θεσμικό πλαίσιο και υλοποίησαν αντίστοιχα προγράμματα.

Θεωρώ ότι στην επιτυχία αυτού του θεσμού έπαιξε ρόλο το καινοτόμο και θεσμικό πλαίσιο και η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και το ότι επί 11 χρόνια, διατηρήθηκε στην ίδια θέση ως Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή ο Ν. Μαντζούφας.

Η πολιτική συναίνεση, η συνέχεια στη διοίκηση, η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα από ένα διαφανές θεσμικό πλαίσιο, αποδεικνύονται ισχυρές προϋποθέσεις για εθνικές επιτυχίες ακόμα και σε πολύ πρωτοπόρους και δύσκολους τομείς.

Ο συνεργάτης του Δικτύου Δημήτρης Τζανιδάκης προχώρησε σε μία σύντομη απολογιστική έκθεση για το τι έγινε στην χώρα με παράλληλες συγκριτικές αναφορές σε διεθνές επίπεδο.

Η σύντομη αυτή έκθεση δίνει με απλό τρόπο σε όσους ενδιαφέρονται τις βασικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον θεσμό αλλά και τα όσα θετικά πετύχαμε ως χώρα.

Γιατί όσο αξίζει η κριτική άλλο τόσο αξίζει και η αναγνώριση».

ΠΗΓΗ: Το Δίκτυο