To θέμα φαίνεται ότι διευθετήθηκε με τη συμμετοχή στο σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες νέας εταιρείας στη θέση της Grid Telecom
Ξεκινά μετά από μακροχρόνια καθυστέρηση και το καθυστερημένο τμήμα του μεγάλου ΣΔΙΤ για το γρήγορο internet Ultra Fast Broadband (UFBB), που στοχεύει στη δημιουργία υποδομών για υψηλές ταχύτητες ίντερνετ σε ορεινές και αγροτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν εμφανίζουν εμπορικό ενδιαφέρον: Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπαστεργίου, υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αυτό το τμήμα του το έργου θα ξεκινήσει σύντομα να υλοποιείται, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που εκκρεμεί, να εκτιμάται περί τα τέλη Μαρτίου.
Τι έχει συμβεί με την υλοποίηση του έργου μέχρι στιγμής: Ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο που έχει προϋπολογισμό σχεδόν 870 εκατ. με ΦΠΑ και ξεκίνησε το 2021 είχε χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, αφορά τα 3 από τα 7 lots και το ανέλαβε ο ΟΤΕ, με την εταιρεία να έχει υπογράψει τη δική της σύμβαση ήδη από τον Ιούνιο του 2023 και να έχει προχωρήσει ήδη σημαντικά στην υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα, στο δικό του κομμάτι, ο ΟΤΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων.
Η αποχώρηση της Grid Telecom
Το έτερο όμως ανάδοχο σχήμα, αποτελούμενο από την Τερνα Fiber και την Grid Telecom, το οποίο ανέλαβε τα υπόλοιπα 4 lots, δεν μπόρεσε να προχωρήσει το έργο, λόγω της αποχώρησης της Grid Telecom από την Κοινοπραξία.
Εν τω μεταξύ, το 2024, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χορήγησε άδεια στην ΤΕΡΝΑ FIBER να εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 405,12 μέσω των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς με ενέχυρο τις μετοχές της TERNA FIBER. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χορήγησε άδεια για τη σύναψη σύμβασης ομολογιακού έως 75 εκ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας TERNA FIBER και της GRID TELECOM ως ομολογιούχων δανειστών.
Συμμετοχή στο σχήμα άλλης εταιρείας
Τελικά, το θέμα φαίνεται ότι διευθετήθηκε με τη συμμετοχή στο σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, νέας εταιρείας στη θέση της Grid Telecom. Σημειώνεται ότι για τα 4 lots του UFBB, τα οποία έχουν κατακυρωθεί στην Τέρνα Fiber, υπήρξε εξαρχής ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η ΔΕΗ η οποία είχε εκδηλώσει εξαρχής έντονο ενδιαφέρον για το έργο. Ωστόσο, λόγω καθυστέρησης υποβολής της πρότασης, για λίγα λεπτά είχε μείνει έξω και τελικά αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό.
Σε αναμονή ανακοίνωσης και οριστικοποίησης της λύσης εκ μέρους του αναδόχου για τη συνέχιση του έργου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ολοκλήρωσε ήδη κάποια ρυθμιστικά και νομοθετικά ζητήματα από πλευράς του και φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή και της δεύτερης σύμβασης.
Η Συγχρηματοδότηση του έργου “Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband”
Από τον συνολικό προϋπολογισμό του Ultra Fast Broadband, 870 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη. Συνολικά από το Ultra Fast Broadband θα επωφεληθούν πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.