Χωρίς την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ

You are currently viewing Χωρίς την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Ανάμεσα στις συμβάσεις παραχώρησης της Άκτωρ Παραχωρήσεις και αυτή της Μαρίνας Αλίμου.

Ποιες εταιρείες απομένουν στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Χωρίς την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Η σχετική συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και φέρνει τα πάνω – κάτω στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργώντας τον νέο ισχυρό παίκτη που θα διαθέτει ανεκτέλεστα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ (2,7 δισ. από την Άκτωρ και 1,3 δισ. από την INTRAKAT – στοιχεία 9μήνου 2022).

Το ύψος του τιμήματος της τάξης των 210 εκ. ευρώ, θα εισρεύσει στο ταμείο του κατακερματισμένου πλέον Ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για να εξυπηρετήσει σύμφωνα με πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό, δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου, ενώ ένα μέρος της ρευστότητας θα αξιοποιηθεί για την παραπέρα ενίσχυση των εταιρειών που απέμειναν πλέον στον Όμιλο.

Μετά και από την πώληση της ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ το καλοκαίρι του 2022 στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, και την προχθεσινή συμφωνία για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, που ήταν είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η μεγαλύτερη θυγατρική του, απομένουν στον Όμιλο οι εξής εταιρείες:

Η Άκτωρ Παραχωρήσεις, που διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία τα έργα Παραχώρησης και τα έργα ΣΔΙΤ του Ομίλου. Άνοιξε τον δρόμο των μεγάλων Έργων Παραχώρησης στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας σχετικές συμβάσεις ήδη από τη δεκαετία του 1990 και είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα των παραχωρήσεων, καλύπτοντας όλο το φάσμα δραστηριοτήτων παραχώρησης: χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία.

Αναγκαστική συνεργασία με το νεό σχήμα

Ένα πολύ καλό ερώτημα είναι, πώς θα κινηθεί εφεξής η συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς την κατασκευαστική υποστήριξη από την Άκτωρ, με έμπειρα στελέχη της αγοράς να πιθανολογούν εκτεταμένη συνεργασία εκ των πραγμάτων με το νέο σχήμα Άκτωρ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Σε ότι αφορά την ΗΛΕΚΤΩΡ, που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τεχνογνωσία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας, έχει την δική της πιο αυτόνομη πορεία λόγω μεγάλης εξειδίκευσης, αν και εκείνη υποστήριζεται επίσης κατασκευαστικά από την ΑΚΤΩΡ. Με καθετοποιημένη λειτουργία, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, έργων παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και αξιοποίησης της βιομάζας.

Στον Όμιλο παραμένει τέλος και η REDS, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων, Εμπορικών και Ψυχαγωγικών Κέντρων, Οργανωμένων Οικιστικών Συγκροτημάτων, Εκθεσιακών Κέντρων, καθώς και κτηρίων Γραφείων και Μεικτών Χρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, με την απώλεια του κατασκευαστικού του βραχίονα, ο Όμιλος Ελλάκτωρ, εκτιμάται ότι θα προβεί άμεσα σε πλήρη επαναχάραξη της στρατηγικής και των συνεργασιών του προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.