Δεν κλείνει εύκολα το επενδυτικό κενό – χρειαζόμαστε νέους επενδυτές, λέει ο Νίκος Νεζερίτης

You are currently viewing Δεν κλείνει εύκολα το επενδυτικό κενό – χρειαζόμαστε νέους επενδυτές, λέει ο Νίκος Νεζερίτης

Προτεραιότητα της Alpha Bank η υποστήριξη μεγάλων έργων υποδομών με ΣΔΙΤ

Δεν κλείνει εύκολα το επενδυτικό κενό στις υποδομές, χρειαζόμαστε νέους επενδυτές, τόνισε o Νίκος Νεζερίτης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας, στην ομλία του στο Delphi Economic Forum. Για να προσθέσει ότι η υποστήριξη των μεγάλων έργων υποδομών και της κάλυψης του επενδυτικού κενού των τελευταίων ετών, μέσα από τις Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Alpha Bank.

Μετά από μία μεγάλη περίοδο υποεπένδυσης στον τομέα των υποδομών, τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις, καλούνται να καλύψουν «πολύ εντατικά» αυτό το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεζερίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η Alpha Bank έρχεται να στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο».

«Για την Alpha Bank, η στήριξη όλων των μεγάλων έργων υποδομών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα αρκετά δισεκατομμύρια που έχουμε διοχετεύσει σ’ αυτό το κομμάτι», πρόσθεσε. Επεσήμανε δε πως «ως Alpha Bank, ήμασταν leaders στις 4 από τις τελευταίες 8 μεγάλες συναλλαγές στον τομέα αυτό, ενώ σε μία από αυτές, στην Εγνατία Οδό, η Τράπεζα λειτούργησε για πρώτη φορά ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεν γίνεται να κλείσουμε το επενδυτικό κενό πιο γρήγορα από όσο αυξάνεται το κεφάλαιο των επενδυτών μας». Σε αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε, «μπορεί να συμβάλει αφενός η προσέλκυση νέων επενδυτών και αφετέρου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Τράπεζας και στα έργα που εμπίπτουν στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης του Ταμείου Ανάκαμψης , καθώς, όπως είπε «έχουμε τοποθετηθεί στρατηγικά και στηρίζουμε τους Πελάτες μας σε αυτά τα έργα, τόσο ως χρηματοδότες όσο και ως σύμβουλοι».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Νεζερίτης και στον ρόλο της Τράπεζας στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ψηφιακή μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της ΔΕΗ σε οπτικές ίνες, έργο το οποίο αποτιμάται κοντά στο Ευρώ 1 δισ. και το οποίο χρησιμοποιεί και κεφάλαια του ΤΑΑ. «Η σημασία του ΤΑΑ είναι πολύ μεγάλη σε τέτοια έργα διότι μειώνεται αισθητά το κόστος και αυτό στο τέλος της ημέρας έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεις ένα σημαντικό ‘προϊόν’ στον καταναλωτή σου με χαμηλότερη τιμολόγηση.

Βλέπουμε, λοιπόν, από τη μία ότι το ΤΑΑ μπορεί να ξεκλειδώσει κεφάλαια και από την άλλη να υπάρχει κάποιο σημαντικό όφελος για τον τελικό καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νεζερίτης για να καταλήξει: «Η Alpha Bank έχει τη βούληση, την εμπειρία και την τεχνική επάρκεια να χρηματοδοτήσει χρήσιμα και βιώσιμα έργα υποδομών και όταν τα έργα που υλοποιούνται είναι χρήσιμα και ανταποδοτικά αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σωστή λειτουργία του έργου, η οποία αποτελεί και πηγή της απόδοσης που θα λάβουν οι επενδυτές και οι τράπεζες».