Στις ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις ποντάρει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Το 2024 θα φανεί το θετικό αποτέλεσμα από την πλήρη ενοποίηση της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ

You are currently viewing Στις ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις ποντάρει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Το 2024 θα φανεί το θετικό αποτέλεσμα από την πλήρη ενοποίηση της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ

Ο κλάδος Υποδομών του Ομίλου φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΣΔΙΤ με έργα της τάξης των 800 εκ. ευρώ

Στα έργα ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις ποντάρει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εκτιμώντας ότι το 2024 θα φανεί το θετικό αποτέλεσμα απο την πλήρη ενοποίηση της κατασκευαστικής θυγατρικής του METKA ATE, η οποία έχει συγκεντρώσει σημαντικό ανεκτέλεστο σε αυτά τα έργα.

Ειδικότερα, στον τομέα των υποδομών, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών που έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ εντός Ελλάδας, ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου

Όπως εξάλλου ανέφερε ο Όμιλος κατά την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του 2023 «οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για έργα παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο κλάδος Υποδομών φιλοδοξεί εφεξής να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αρχής γενομένης από το 2024, όπου περιμένει σημαντική επίδραση από την ενοποίηση της 100% κατασκευαστικής θυγατρικής METKA ATE».

Σημειώνεται ότι τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του νεοσυσταθέντος τομέα των κατασκευών της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, μέσα από την απόσχιση διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ. ευρώ το 2023 (επί συνόλου 1,014 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 όπου τα EBITDA του τομέα είχαν ανέλθει σε περίπου 13 εκατ. ευρώ (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και Μ Παραχωρήσεις).

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ο νέος «διπλός» τομέας εισέφερε 125 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 5,49 δισ. ευρώ) έναντι 117 εκατ. ευρώ το 2022. Ανάμεσα στα έργα που συμμετέχει ή έχει αναλάβει εξολοκλήρου ο όμιλος είναι ο οδικός άξονας «Άκτιο – Αμβρακία» προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, η επέκταση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής προς Μέγαρα (100 εκατ. ευρώ, συμμετοχή Ταμείου Ανάκαμψης), το οδικό ΣΔΙΤ του FlyOver Θεσσαλονίκης (370 εκατ.), το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών», περίπου 200 εκατ. ευρώ, η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, τοΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία ( 159 εκατ. ευρώ), οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό κα.

Η διεθνής ισχυρή εικόνα

Κυρίως όμως, ο όμιλος Mytilineos έχει μεγάλη παρουσία εκτός Ελλάδας (Ην. Βασίλειο, Ευρώπη, Καναδάς, Χιλή, Αυστραλία κ.α.) με την κατασκευή ενεργειακών projects ή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (π.χ. Protos Energy Recovery Facility) κ.α.

Γενικότερα, πάντως, για το γκρουπ και σε σχέση και με τα έργα στο εξωτερικό, στο τέλος του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα 1,5 δισ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 12-13% αφορά σε έργα στην Ελλάδα (183 εκατ.) και το 44-45% στο Ηνωμένο Βασίλειο (811 εκατ.), δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης, στην Πολωνία υπάρχει συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 420 εκατ., στην Ιρλανδία 34 εκατ., στη Γεωργία 27 εκατ., στην Αλβανία 28 εκατ. και σε λοιπές χώρες 28 εκατ. ευρώ.

Στις ΑΠΕ, γίνεται αναφορά ότι εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής δυναμικότητας ~1,3 GW σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Αγγλία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα 386 εκατ., ενώ επιπλέον 285 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης. Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμάνια και η Χιλή. Εντός του 2023 η MYTILINEOS ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος 373 MW, το οποίο βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους, είναι πλέον της τάξεως των ~4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου ~9 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS πλέον προσεγγίζει τα 14GW, στο τέλος του 2023, μία συνολική αύξηση ~5GW έργων σε σχέση με την αρχή του έτους. Ο Τομέας M Power Projects, εστιάζοντας σε έργα που προωθούν τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύει συνεχώς τη διεθνή του παρουσία εκτελώντας σήμερα 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες.