Το νέο Ρυθμιστικό θα λάβει υπόψη και τις επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό από τα έργα ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν εντός Αττικής
Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, καθώς τις επόμενες ημέρες βγαίνει ο διαγωνισμός του Υπερταμείου (Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας) για την ανάθεση της σχετικής μελέτης.
Η σύνδεση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ) με τα έργα ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν εντός Αττικής αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που θα αλλάξουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής, όπως το Κυβερνητικό Πάρκο, Ανδρέας Λεντάκης. Από ότι επίσης φαίνεται, θα υπάρχει σύνδεση και με τις Πρότυπες Προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν έργα υποδομής που οι συγκοινωνιολόγοι θεωρούν απαραίτητα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Αθήνας, όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά.
Ειδικότερα: Η επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής, κρίθηκε απαραίτητη από το ΥΠΕΝ λόγω αφενός της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την θεσμοθέτησή του το 2014 (ν. 4277/2014) και αφετέρου, λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν όσα ο νόμος προέβλεπε.
Επιπλέον, μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε, επήλθαν δραστικές αλλαγές σε παράγοντες που κατεξοχήν λαμβάνει υπόψη του το Σχέδιο, όπως: τα νέα δημογραφικά δεδομένα, το μεταναστευτικό, ο τουρισμός, τα πολεοδομικά θέματα, η συγκέντρωση του εμπορίου, το οικιστικό απόθεμα, η συνεχιζόμενη γήρανση του κτιριακού δυναμικού, η αύξηση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών ακινήτων εντός αστικού ιστού και φυσικά το μόνιμο θέμα των αυθαιρέτων.
Προκειμένου να αξιολογηθεί με βάση συγκεκριμένους δείκτες και επιπλέον να εμπλουτιστεί σε συγκεκριμένους τομείς το Ρυθμιστικό Σχέδιο, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – Ε.Ε.ΣΥ.Π.), για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά σε διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης μελέτης «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ».
Η μελέτη, κόστους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις ΠΙ» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» έτους 2021 του Πράσινου Ταμείου, από όπου θα λάβει και τη χρηματοδότησή της. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από ενδιαφερόμενες μελετητικές εταιρείες ορίστηκε για τις 12/03/2025.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από τα έργα ΣΔΙΤ
Πώς όμως συνδέεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο με τα έργα ΣΔΙΤ; Πέρα από τους προαναφερθέντες παράγοντες που κατά παράδοση λαμβάνει πάντα υπόψη του ένα Ρυθμιστικό Σχέδιο, το νέο ΡΣΑ θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις μελλοντικές επιπτώσεις από τα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν εντός Αθήνας, ξεκινώντας από το Κυβερνητικό Πάρκο στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ.
Ιδού ο λόγος: Το Κυβερνητικό Πάρκο στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, έκτασης 154 στρεμμάτων, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς προβλέπεται ότι θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα υπουργείων και άλλων Οργανισμών σε νέα και υφιστάμενα κτίρια.
Πλην όμως η συγκέντρωση των κατακερματισμένων υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο, πέρα από εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, θα επιβαρύνει πολύ την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Δάφνης-Υμηττού καθώς, όπως εκτιμάται, περίπου 30 χιλιάδες εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούν καθημερινά, όχι μόνον την Λεωφόρο Καρέα, αλλά και άλλους ήδη πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.
Αν συνυπολογίσει κανείς και την πρόσθετη επιβάρυνση που θα φέρει η ολοκλήρωση των έργων στο Ελληνικό (νέες κατοικίες, εμπορικά κέντρα κλπ), αντιλαμβάνεται ότι μόνον οι επιπτώσεις από τη συγκέντρωση των υπουργείων στο Κυβερνητικό Πάρκο, συνεπάγεται ένα ειδικό κεφάλαιο στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Ένα άλλο σημαντικό έργο ΣΔΙΤ, που επίσης θα απασχολήσει λογικά τους μελετητές του νέου Ρυθμιστικού αναφορικά με τις επιπτώσεις του, είναι η μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Εκεί μπαίνει το θέμα, τι μπορεί να γίνει μόλις οι πρώην εγκαταστάσεις του Κορυδαλλού μεταφερθούν στο Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο. Οι νυν φυλακές Κορυδαλλού είναι ένα άλλο μεγάλο συγκρότημα, που σήμερα καλύπτει 260 στρέμματα, σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιθανόν χρήσεις κοινωνικής ή φοιτητικής στέγης.
Ένα έργο ΣΔΙΤ, που επίσης θα συνδεθεί έμμεσα με τη διαχείριση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου και ειδικότερα της Δυτικής Αττικής, είναι το έργο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που όπως αναμένεται θα μεταβάλλει επίσης τις συγκοινωνιακές συνθήκες στην Δυτική Αττική, χρήζοντας ειδικής αντιμετώπισης.
Αντίστοιχη χρήση είναι πιθανόν να λάβει και η παλιά ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, καθώς δεν θα προχωρήσει το σχέδιο για την δημιουργία της “Πολιτείας Καινοτομίας”, ενός ακόμα έργου με ΣΔΙΤ όπου θα στεγάζονταν γραφεία, “εκκολαπτήρια” επιχειρηματικότητας, ερευνητικά κέντρα κι εργαστήρια. Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός δεν προχώρησε λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, η συγκεκριμένη έκταση των 18 στρεμμάτων, πρόκειται να αξιοποιηθεί μέσω απλής αντιπαροχής με ιδιώτη, προκειμένου να κατασκευαστεί ένας ικανός αριθμός διαμερισμάτων (τουλάχιστον 300), που θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο. Η συνολική επιτρεπόμενη μέγιστη επιφάνεια δόμησης αγγίζει τα 46.500 τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι επιτρέπει μια μεγάλη ανάπλαση στην παλιά βιομηχανία, ενώ είναι εφικτή η δημιουργία των απαιτούμενων οικονομιών κλίμακας, ώστε να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση κι από τους ιδιώτες.
Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί και στις επικείμενες νέες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Αττική με ΣΔΙΤ, αλλά λόγω της διαχρονικής δυσκολίας να καταλήξει η Περιφέρεια Αττικής και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία συνολικότερα σε οριστική λύση, όποιες προβλέψεις, είναι μετέωρες.
Πέρα πάντως από τις ΣΔΙΤ, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο «θα συναντηθεί» κατά προτεραιότητα με τις «Πρότυπες Προτάσεις», oι οποίες προωθούνται αυτήν την περίοδο νομοθετικά (Πρόσφατα το θέμα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τα επόμενα βήματα είναι να γίνει η απαραίτητη ευθυγράμμιση με άλλα υπουργεία που έχουν λόγο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκειμένου να τεθεί αυτό σε διαβούλευση και να εγκριθεί από τη Βουλή). Με τον αναμορφωμένο νόμο των Πρότυπων Προτάσεων διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον, σε σχέση με την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων με προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ και καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης,
Ανάμεσα στα έργα υποδομής που περιλαμβάνουν οι Πρότυπες Προτάσεις και τα οποία οι συγκοινωνιολόγοι κατατάσσουν στα απολύτως απαραίτητα για την αποσυμφόρηση της Αθήνας, είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και από περιφερειακή Υμηττού προς λεωφόρο Βουλιαγμένης (σήραγγα Ηλιούπολης και η κατασκευή ενός νέου οδικού άξονα, που θα συνδέσει την Ελευσίνα με τα Οινόφυτα.