Μονάδα ΣΔΙΤ: Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της – Θα εποπτεύεται απο Χατζηδάκη και Παπαθανάση

You are currently viewing Μονάδα ΣΔΙΤ: Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της – Θα εποπτεύεται απο Χατζηδάκη και Παπαθανάση

Η Μονάδα ΣΔΙΤ «αποσχίστηκε» τον Ιούλιο 2023 από την Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων για να μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πλην όμως, χρειάστηκε παραπέρα ενίσχυση

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Μονάδας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Μονάδα ΣΔΙΤ), προκειμένου να συνδράμει τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο έργο της. Η Μονάδα ΣΔΙΤ θα εποπτεύεται εφεξής και τυπικά απο τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση. Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων της μονάδας περιλαμβάνεται σε ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την «εύρυθμη» λειτουργία» του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων συνολικότερα, που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρμοδιότητα υπογραφής των συμβάσεων εγγυήσεων

Ειδικότερα, προκειμένου η Μονάδα ΣΔΙΤ να συνδράμει τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο έργο της, παρέχεται στον αρμόδιο υπουργό (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), για την εποπτεία της συγκεκριμένης μονάδας ΣΔΙΤ, η εξουσιοδότηση για την υπογραφή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, των συμβάσεων εγγυήσεων υπέρ των δημοσίων φορέων της καταβολής του συνόλου ή μέρους των συμβατικών ανταλλαγμάτων που προβλέπονται στις ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υπαγόταν μέχρι τον Ιούλιο του 2023 στην Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Με την μαζική μεταφορά όλων των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο νέο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Μονάδα ΣΔΙΤ» αποσχίστηκε» από την Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, η οποία παρέμεινε στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης (Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων είναι η κυρία Βίκυ Λοϊζου) για να μεταφερθεί και αυτή στο νέο υπουργείο. Πλην όμως, μη ούσα ενταγμένη πλέον στην Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων χρειάστηκε οργανική ενίσχυση.

Ουσιαστικά, η Μονάδα ΣΔΙΤ εποπτεύεται πλέον απευθείας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα από τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τις ΣΔΙΤ και στην παλαιότερη θέση του ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ) αποφασίζει για την ένταξη ή όχι έργων στις ΣΔΙΤ κατόπιν εσχετικής εισήγησης της Μονάδας ΣΔΙΤ.
Η μονάδα, διαθέτει μεγάλη εμπειρία πλέον, διευθυντής της είναι ο κ. Νίκος Σέργης και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να έχει και το 2024 πολλή δουλειά, καθώς ο θεσμός ΣΔΙΤ είναι σταθερή επιλογή αυτής της κυβέρνησης και για δημοσιονομικούς λόγους.

Μέσα στο 2023 υπογράφηκαν 8 έργα ΣΔΙΤ ενώ στις αρχές του 2024 αναμένεται να υπογραφούν τα παρακάτω έργα:

• Τέσσερα έργα Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας σε 39 Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας
• Δύο έργα Φοιτητικών Εστιών (Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
• Το Κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών
• Τα 17 σχολεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και
• Η Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»