Εργολήπτες Δημοσίων Έργων Πατρών: Κατάθεση ζωής 90 ετών στη δημιουργία της σύγχρονης Πάτρας

You are currently viewing Εργολήπτες Δημοσίων Έργων Πατρών: Κατάθεση ζωής 90 ετών στη δημιουργία της σύγχρονης Πάτρας

Η έκδοση του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών για τα 90 χρόνια του Συλλόγου

Μια κατάθεση ζωής 90 ετών στη δημιουργία της σύγχρονης Πάτρας, συμπυκνώνει η έκδοση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών. Δεκάδες γνωστές, αλλά και λιγότερο γνωστές εργοληπτικές επιχειρήσεις, αναφέρονται στο βιβλίο με τίτλο «1932-2022: Εννέα δεκαετίες χτίζοντας το μέλλον», το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που συνέδεσε τις ιστορικές μνήμες με το αύριο του χώρου.

«Παρουσιάζουμε την ιστορία μας, γιατί είναι αναγκαίο να την γνωρίζουμε, να έχουμε έναν θετικό τρόπο σκέψης για το μέλλον μας και να δημιουργούμε ένα πρώτο βήμα για το πώς πρέπει να διεκδικήσουμε τις επαγγελματικές μας προοπτικές»,ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πέτρος Μαντάς προλογίζοντας το βιβλίο.

Από τη δική του πλευρά, ο Ξενοφώντας Παπαευθυμίου, Γραμματέας της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, ανέφερε ότι το βιβλίο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να γνωρίσει η κοινωνία τον τομέα αυτό, αλλά αποτελεί και αφορμή για να αναλογιστούμε τί σημαίνει επιχειρηματικότητα και γιατί ο συγκεκριμένος τομέας αποτέλεσε ατμομηχανή της οικονομίας και της παραγωγής της χώρας.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάσσος Σταθόπουλος, αναφέρθηκε στους εργολάβους δημοσίων έργων που κατέθεσαν κύρος, μεράκι και αγάπη, όχι απλώς για να φτιάξουν έργα που θα εγκρίνει ο εκάστοτε επιβλέπων, αλλά για να κάνουν έργα άψογα από τεχνικής πλευράς, όπως η διάνοιξη της οδού Αγίου Γεωργίου και η κατασκευή του ξυλόγλυπτου στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που αποκαλύπτουν την ποιότητα της δουλειάς τους.

  • Στιγμιότυπα από τις βραβεύσεις των συνταξιούχων πρόεδρων του Συλλόγου Εργολητπών της Πάτρας Γιώργου Καραντζά, Xρήστου Πατούχα και Βασίλη Γαλάνη.
  • Στιγμιότυπα από τις βραβεύσεις των συνταξιούχων πρόεδρων του Συλλόγου Εργολητπών της Πάτρας Γιώργου Καραντζά, Xρήστου Πατούχα και Βασίλη Γαλάνη. Eργολήπτες Δημοσίων Έργων Πατρών
  • Στιγμιότυπα από τις βραβεύσεις των συνταξιούχων πρόεδρων του Συλλόγου Εργολητπών της Πάτρας Γιώργου Καραντζά, Xρήστου Πατούχα και Βασίλη Γαλάνη.

Τι σημαίνει να είσαι εργολάβος…

Ένα ιδιαίτερα ανθρώπινο μήνυμα σχετικά με «τι σημαίνει να είσαι εργολάβος» μετέφεραν οι τρεις μακροβιότεροι, εν ζωή συνταξιούχοι πρόεδροι του Συλλόγου που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Πρόκειται, για τους Γιώργο Καρατζά, Χρήστο Πατούχα και Ευάγγελο Γαλάνη, οι οποίοι με σύντομο και γλαφυρό τρόπο περιέγραψαν την καθημερινή και ανθρώπινη ζωή του εργολήπτη: Την αυξημένη ευθύνη, τον συνεχή κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να καταστραφεί από μεταβολές στις εξωτερικές συνθήκες και από τις χρόνιες παθογένειες στο σύστημα ανάληψης των έργων, αλλά και την ικανοποίηση όταν έβρισκε λύσεις να υπερεκεράσει τεχνικά προβήματα και να δημιουργήσει αξιόλογα έργα.

Τα έργα μένουν, οι άνθρωποι και οι εταιρείες κάποια στιγμή αποχωρούν, αλλά ο ίσκιος και η φροντίδα τους πάνω σε αυτά μένει στο διηνεκές ήταν το μήνυμα, του βιβλίου, των βραβεύσεων, αλλά και της όλης εκδήλωσης που έγινε επιπλέον αφορμή να ανοίξει μια σημαντική συζήτηση για το σήμερα και το αύριο του κλάδου των περιφερειακών κατασκευαστικών εταιρειών.

Συνομιλητές με εισηγήσεις ήταν, με σειρά που μίλησαν, οι: Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος του 10ου Περιφερειακού Παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ, Μαρία – Έλλη Γεράρδη, Γενική Γραμματέας Υποδομών, Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος Συλλόγου Εργοληπτών ΔΕ Πάτρας.

Τοποθετήσεις έκαναν, με τη σειρά που μίλησαν, οι: Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων,
Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Βασίλης Αΐβαλής, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΕ
Μιχάλης Σιδηρόπουλος, Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας.

Τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης έκανε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργοληπτών
Δ.Ε. Πάτρας, Φωτεινή Μπουσίου.

Το κοινό

Πέρα των ανωτέρω, παρέστησαν οι: Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΔΠΕ,Μαρίνος Σκανδάμης, εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρ. Γ.Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πέτρος Ψωμάς, Επικεφαλής ΣΠΙΡΑΛ, Γιώργος Τελώνης Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της ΠΔΕ, Δημήτρης Λειβαδάρος, Πρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ,Δημήτρης Κατσικόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, πρ. Βουλευτής και Νομάρχης Αχαΐας, Νίκος Πετράτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Ε.Δ.Ε.,Νίκος Διάκος, πρόεδρος Συλλόγου Ε.Δ.Ε. Ηλείας, Κώστας Χριστόπουλος, πρ. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΕ και δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Κοντοές, πρ. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΕ και πρ. πρόεδρος ΟΛΠΑ, εκπρόσωποι Βουλευτών, Δημοτικών Αρχών, Επιμελητηρίων, Φορέων και Συλλόγων, το σύνολο σχεδόν των εργοληπτών Δ.Ε. της Π.Ε. Αχαΐας, οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υποδομών, Περιφέρειας και Δήμων καθώς και ευρύτερο κοινό.