Επισκεφθείτε την Μονάδα Απορριμμάτων Ηλείας, προτρέπει ο Δήμαρχος Ήλιδας

You are currently viewing Επισκεφθείτε την Μονάδα Απορριμμάτων Ηλείας, προτρέπει ο Δήμαρχος Ήλιδας

Ως αξιοθέατο χαρακτηρίζει την Μονάδα Απορριμμάτων Ηλείας ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Ηλείας Γιάννης Λυμπέρης. Προτρέπει δε τους τουρίστες της περιοχής να την επισκέπτονται!

Κι όταν εκείνοι τον κοιτούν με δικαιολογημένη περιέργεια, εξηγεί με διάθεση χιούμορ ότι με αυτήν την επίσκεψη θα βρεθούν στο «μπαλκόνι» της Αμαλιάδας, θα έχουν την ευκαιρία να ατενίσουν το παραλιακό μέτωπο από την Ζάκυνθο μέχρι την Κεφαλλονιά και σίγουρα δεν θα αισθανθούν καθόλου δυσάρεστα με τη διαχείριση των σκουπιδιών της περιοχής…

άνδρας καυκάσιος με κουστούμι και γυαλιά όρασης ομιλεί από βήματος στο 3ο ΣΔΙΤ forum για την μονάδα απορριμμάτων Ηλείας.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Ηλείας Γιάννης Λυμπέρης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο ΣΔΙΤ Forum

Θα ήταν αδύνατο να καταλάβουμε, πώς είναι δυνατόν μια μονάδα απορριμμάτων, ακόμα και υπερσύγχρονη, να κατατάσσεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση ενός έμπειρου Αυτοδιοικητικού όπως ο κ. Λυμπέρης, που διανύει την πέμπτη θητεία του ως δήμαρχος. Όσοι όμως, κατά τη διάρκεια του 3ου ΣΔΙΤ Φόρουμ είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν να εξιστορεί από καρδιάς την ιστορία αυτού του έργου, το κατάλαβαν:

Η Ηλεία χρειαζόταν εδώ και χρόνια μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων

Μας εξήγησε: «Οι επτά Δήμοι της περιοχής, αντιμετωπίζαμε για πολλά χρόνια οξύτατο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Ήταν ξεκάθαρο, ότι αν δεν δίναμε μια αποτελεσματική λύση θα κινδύνευε σύντομα η υγεία των πολιτών, θα καταστρεφόταν το φυσικό περιβάλλον και θα υπονομευόταν η προοπτική τουριστικής και πολιτιστικής της ανάπτυξης».

Σας εξομολογούμαι ότι γιατροί της περιοχής μας και ασφαλώς κι εγώ, επίσης γιατρός, έχοντας άμεση αντίληψη του τι σημαίνει η κακή διαχείριση των απορριμμάτων για την υγεία, προβληματιζόμασταν ιδιαίτερα με αυτό το θέμα.

Εκατομμύρια τόνοι σκουπίδια εάν δεν γινόταν η Μονάδα Απορριμμάτων Ηλείας

φορτηγό μόλις έχει αδειάσει σκουπίδια σε γεμάτη χωματερή, ενώ γλάροι πετούν τριγύρω αναζητώντας τροφή στα σκουπίδια. Φανερή θα ήταν η έλλειψη μονάδας απορριμμάτων Ηλείας
Ο Νομός Ηλείας μέχρι να ολοκληρωθεί η ΜΕΑ, έφτασε συχνά σε οριακές καταστάσεις σε ότι αφορά τη
διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα αναμένεται ότι η μονάδα, σε συνδυασμό με τα συνοδευτικά έργα,
θα δώσει οριστική λύση σε μία αξιόλογη από τουριστικής και πολιτιστικής πλευράς περιοχή.

«Θα είχε γεμίσει η χαράδρα με εκατομμύρια τόνους σκουπίδια», συνεχίζει ο Δήμαρχος. «Ο ΦοΔΣΑ Ηλείας και η δημοτική μας αρχή, προσανατολιστήκαμε από την αρχή να προχωρήσουμε σε μια διαχείριση σύμφωνα με τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πρόληψη, Προετοιμασία για Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση, άυλη Ανάκτηση (ενέργεια κλπ.) ώστε τελικά, μόνον τα υπολείμματα να πηγαίνουν σε ΧΥΤΥ . Αν είχε ευοδωθεί η δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή μας, όπως έγινε αλλού, τώρα θα είχε γεμίσει όλη η χαράδρα, με εκατομμύρια τόνους σκουπίδια, θα είχαμε μια «βόμβα» πάνω από το κεφάλι μας και βέβαια όλος αυτός ο χώρος θα είχε απαξιωθεί».

(ΣΣ: Η αναφορά του κ. Λυμπέρη στη χαράδρα, αφορά τη μεγάλη Χαράδρα που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαλιάδας – Ιάρδανου Ν. Ηλείας. Πρόκειται για φυσική κοιλότητα με φρυγανική βλάστηση, το υψόμετρο της οποίας κυμαίνεται από 190-300m).

Με αυτό το σκεπτικό, δρομολογήθηκε η σημερινή μονάδα απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά. Οι σχετικές προσπάθειες ξεκίνησαν από το 2006 (!). Λίγο τα ατελείωτα πήγαινε-έλα στα υπουργεία και στις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα, λίγο ο αγώνας να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια να γίνει το έργο, λίγο οι αλλαγές στις δημοτικές αρχές, τα χρόνια πέρασαν και η χώρα μπήκε στη βαθιά κρίση. Το 2010, η Ελληνική Πολιτεία στις περικοπές που έκανε, συμπεριέλαβε την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχασε το 60% των πόρων που είχε έως τότε.

«Ξέρετε», υπενθύμισε ο κ. Λυμπέρης, «ότι οι Δήμοι δεν είχαμε ούτε τότε, αλλά δυστυχώς ούτε και σήμερα, την οικονομική ανεξαρτησία και τις αρμοδιότητες να σχεδιάσουμε αναπτυξιακά τον τόπο μας, αφού για να υλοποιήσουμε ένα έργο πρέπει να παλεύουμε συνέχεια μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφέρειας για να βρούμε τους πόρους».

Η μεγάλη αναμονή της Μονάδας και οι αμφιλεγόμενες λύσεις

Τελικά, τη χρηματοδοτική λύση του προβλήματος έδωσε η μέθοδος ΣΔΙΤ: «Σχεδιάσαμε από πολύ νωρίς μία πορεία με χρήση του θεσμού, την οποία ακολουθήσαμε και σχεδόν ολοκληρώσαμε το 2014, ως προς το σκέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Ωστόσο, πολιτικές παλινωδίες, κακές οικονομικές συγκυρίες και η ενδιάμεση επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, καθυστέρησαν για πέντε χρόνια την υλοποίηση του έργου, φέρνοντάς μας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση».

Οι δήμοι της Ηλείας, περιμένοντας ότι το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά θα ολοκληρωνόταν γρηγορότερα, δηλαδή έως τα τέλη του 2016, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών που ολοένα διογκωνόταν, με αμφιλεγόμενες ενδιάμεσες λύσεις, όπως λόγου χάριν διαχείριση απορριμμάτων με δεματοποιητή. Από τις προσωρινές όμως αυτές λύσεις προέκυψαν νέα προβλήματα, τα οποία οδήγησαν την περιοχή σε οριακές καταστάσεις.

Τελικά, η σύμβαση με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, υπογράφηκε στις 13 Μαρτίου του 2019, μεταξύ του δήμου Ήλιδας, του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ηλείας και του ιδιώτη αναδόχου που είναι η «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.», με μετόχους τις εταιρείες ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

Η μονάδα υλοποιήθηκε γρήγορα και ακριβώς μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους: Στις 24 Απριλίου του 2021 ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της και στις 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε η εμπορική.

Περιβαλλοντική συμμόρφωση

φωτογραφία από ψηλά που δείχνει σπίτια και δένδρα και δρόμοι σε κεντρικό σημείο της Αμαλιάδας
Άποψη της Αμαλιάδας που θα απολαμβάνει στο μέλλον μίας σωστής διαχείρισης των
απορριμμάτων, με προστασία της υγείας των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €39εκ., εκ των οποίων τα 17 εκατ. αποτελούν χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ €22εκ. προέρχονται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Η Αναθέτουσα Αρχή (Δήμος Ήλιδας), συμμετέχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης με το 60% του επιλέξιμου κόστους κατασκευής, δηλαδή το ποσό των €16,86 εκατ. σύμφωνα με την Πράξη Ένταξης στο ΕΣΠΑ (2014-2020).

Στην 25ετή διάρκεια της λειτουργίας της, η Μ.Ε.Α. ΠΕ Ηλείας θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Ν. Ηλείας με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως.

Με το έργο, παράλληλα με τη διαλογή στην πηγή, η Ηλεία θα συμμορφωθεί πλήρως με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αναφορικά με τη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Επιπλέον, αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά μια περιοχή που περιλαμβάνει την Αρχαία Ολυμπία, με ποιοτική γεωργική παραγωγή και τουριστικό προϊόν.

Πρόκειται για την πρώτη ΣΔΙΤ στην οποία θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.