Επενδυτικό Fund του Κατάρ με άμεσο ενδιαφέρον για έργα άρδευσης/ύδρευσης/αντιπλημμυρικά με ΣΔΙΤ

You are currently viewing Επενδυτικό Fund του Κατάρ με άμεσο ενδιαφέρον για έργα άρδευσης/ύδρευσης/αντιπλημμυρικά με ΣΔΙΤ

Αναζητεί πληροφορίες και τεύχη δημοπράτησης

Το Επενδυτικό Fund του Κατάρ εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για το φράγμα στον ποταμό Ενιπέα Φαρσάλων όπως επίσης και για το έργο αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη στα Χανιά. Αμφότερα τα έργα θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΔΙΤ Forum, το Επενδυτικό Fund του Κατάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει συνολικότερα στον τομέα του νερού στην Ελλάδα, αναζητώντας έργα υψηλών προϋπολογισμών, τα οποία επιπλέον να παρέχουν ευελεξία στον επενδυτή. Αναζητεί μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία για τις επενδυτικές δυνατότητες που παρέχονται σε αυτόν τον τομέα.

Η αναζήτηση σχετικών επενδυτικών δυνατοτήτων, συνέπεσε χρονικά με την προκήρυξη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 1 Σεπτεμβρίου, της σχετικής διαγωνιστικής διαδικακασίας και για τα δυο έργα. Εκτοτε, το Επενδυτικό Fund, αναζητά εντατικά περισσσότερες πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές των διαγωνισμών, προκειμένου αρχικά να αξιολογήσει τα έργα και στη συνέχεια να υποβάλλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Α΄φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Από ότι γνωρίζουμε, το καταριανό Fund, έχει αποφασίσει από στρατηγικής πλευράς να επενδύσεις στην Ελλάδα, πλην όμως δεν έχει συνάψει κάποιες συνεργασίες/συμμαχίες με τις γνωστές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που διαθέτουν εμπειρία από έργα ΣΔΙΤ και συνήθως κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς.

Παρότι δε το σχετικό ενδιαφέρον του Fund, βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και μόνον το γεγονός ότι «κοιτά» στην Ελλλάδα είναι θετικό. Ειδικά δε σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, το αρμόδιο οικονομικό επιτελειο της κυβέρνησης δεν παραλείπει ποτέ να τονίσει ότι «θέλουμε και επιδιώκουμε ανταγωνισμό στα έργα ΣΔΙΤ».

Ο Ενιπέας ποταμός στα Φάρσαλα για τον οποίο ενδιαφέρεται και το Επενδυτικό Fund του Κατάρ
Ο Ενιπέας ποταμός στα Φάρσαλα

Το φράγμα Ενιπέα στην περιοχή Φαρσάλων

Ποια είναι όμως τα δύο έργα φραγμάτων που προέλκυσαν την προσοχή του επενδυτικού Fund;

To πρώτο, είναι το φράγμα του Ενιπέα, προϋπολογισμού 185,5 εκ. €: Αφορά ειδικότερα στην Κατασκευή φράγματος στον ποταμό Ενιπέα σε θέση περίπου 5χλμ ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς, θέση Παλιοδερλί.

Το φράγμα θα είναι λιθόρριπτο με αργιλικό πυρήνα, ύψους 77μ, μήκους στέψης 850μ, ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και επιφάνεια λίμνης 5.000 στρεμμάτων περίπου.

Θα γίνουν επίσης: Έργα προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα για την άρδευση γεωργικής γης συνολικής έκτασης 107.500στρ. Έργα για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής Φαρσάλων.

Το Φράγμα Ενιπέα θα παρέχει, επιπλέον, νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μια σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων.

Εξοικονόμηση νερού στον Ταυρωνίτη Ποταμό

Σε ότι αφορά το δεύτερο έργο στον Ταυρωνίτη Ποταμό στα Χανιά Κρήτης, αφορά την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ποταμού, έχει προϋπολογισμό 215,4 εκατ. ευρώ. Ανταποκρίνεται μάλιστα σε ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή:

  1. Του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων.
  2. Του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων
  3. Της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του Φρ. Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του Φρ. Ντεριανού κα.

Διαβάστε εδώ περισσόττερες πληροφορίες για τα έργα /άρδευσης – ύδρευσης με ΣΔΙΤ.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»