Plex-Earth: Πώς ένα καινοτόμο ελληνικό λογισμικό, που διευκολύνει τον σχεδιασμό οποιουδήποτε έργου, καθιερώθηκε εκτός συνόρων

You are currently viewing Plex-Earth: Πώς ένα καινοτόμο ελληνικό λογισμικό, που διευκολύνει τον σχεδιασμό οποιουδήποτε έργου, καθιερώθηκε εκτός συνόρων
Δεν έπεφτε …καρφίτσα στην πρόσφατη παρουσίαση του ελληνικού software Plex-Earth, στο καθιερωμένο συνέδριο του Autodesk University στο Las Vegas, από τον αρμόδιο Υποστήριξης Πελατών Νίκο Χανακούλα.

Ποιο είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Plexscape που συνδέει τα κατασκευαστικά, αρχιτεκτονικά και ενεργειακά σχέδια με τον πραγματικό κόσμο

Το Plex-Earth έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία ως ένα καινοτόμο ελληνικό λογισμικό, που διευκολύνει τον σχεδιασμό οποιουδήποτε έργου και το οποίο καθιερώθηκε πλέον εκτός συνόρων. Ποιο είναι όμως το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, το οποίο, αξιοποιώντας τα γεωχωρικά δεδομένα, συνδέει τα κατασκευαστικά, αρχιτεκτονικά και ενεργειακά σχέδια με τον πραγματικό κόσμο και διακρίθηκε πρόσφατα στο καθιερωμένο συνέδριο του Autodesk University στο Las Vegas;

Το Plex-Earth ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2009 από την Plexscape, μια εταιρεία ανάπτυξης και διανομής λογισμικού, που στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων που γεφυρώνουν το κενό μεταξύ σχεδιασμού και πραγματικού κόσμου. Είναι ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα του AutoCAD, του γνωστού σχεδιαστικού προγράμματος για επαγγελματίες παγκοσμίως και αξιοποιεί τα γεωχωρικά δεδομένα, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία σχεδιασμού οποιουδήποτε έργου. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το Plex-Earth, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον δημοφιλή εργαλεία στο Autodesk App Store, ενώ παράλληλα ανέδειξε την Plexscape ως την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που πέτυχε με απλό τρόπο τη διασύνδεση του AutoCAD, με τα δεδομένα που παρέχουν τα Google Earth, Bing Maps, ArcGIS ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα γεωγραφικής/γεωλογικής απεικόνισης.

Η κατάταξη στα πρώτα επτά συμβατά προγράμματα με Autodesk Forma AI

Στην πρόσφατη συμμετοχή της εταιρείας στο καθιερωμένο συνέδριο του Autodesk University στο Las Vegas, το Plex-Earth κατατάχθηκε μέσα στα πρώτα επτά συμβατά προγράμματα με το Forma AI, το καινούργιο διαδικτυακό σχεδιαστικό εργαλείο της Autodesk, το οποίο λειτουργεί με την υποστήριξη Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Καθώς το Plex-Earth έχει από δημιουργίας του εξαιρετικές επιδόσεις στα αρχικά στάδια σχεδιασμού και ιστορικά ήταν το πρώτο διαδικτυακό SaaS (Software as a Service) στον τομέα των AEC, αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα του Forma, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές της νέας πλατφόρμας με την εξειδίκευση του στα γεωχωρικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι, όπως διευκρίνισε ο CEO της Autodesk, Andrew Anagnost, το Forma AI δεν αναπτύχθηκε με σκοπό να αντικαταστήσει εφαρμογές όπως το Revit ή το AutoCAD, αλλά ως ένας διαδικτυακός κόμβος επικοινωνίας: Ο τελικός στόχος του είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη των αρχικών σταδίων σχεδιασμού Έργων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υποστηρίζοντας τον σχεδιασμό έργων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με την έκδοση του εγχειριδίου του Plex-Earth «Geospatially-Informed Design (GiD)», που στοχεύει να γίνει σημείο αναφοράς στον χώρο του σχεδιασμού και της κατασκευής των έργων, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και κατασκευαστές, να μοιράζονται άμεσα φωτογραφίες, δεδομένα και πληροφορίες με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό του έργου που έχουν αναλάβει.

Τα πρώτα αντίτυπα του εγχειριδίου έγιναν ανάρπαστα στο Las Vegas από την πρώτη μέρα, ενώ το ενδιαφέρον για το Plex-Earth ήταν τόσο μεγάλο, ώστε χρειάστηκαν δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις του προκειμένου να χωρέσουν στην αίθουσα οι ενδιαφερόμενοι.

H ανάγκη για ευκολότερη πρόσβαση σε περισσότερα γεωχωρικά δεδομένα

Τόσο η ζήτηση για τα εγχειρίδια GiD όσο και το γεγονός ότι το Plex-Earth επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα και βασικότερα συμβατά προγράμματα του Autodesk Forma, αποδεικνύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει κατακτήσει πλέον μια ηγετική θέση στο χώρο της υποστήριξης του AEC με γεωχωρικά δεδομένα. Αποτελεί επίσης μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο τομέας σχεδιασμού και ανάπτυξης έργων έχει άμεση ανάγκη για πιο εύκολη πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα, ανάγκη την οποία τα συμβατικά προγράμματα παροχής δεδομένων GIS δεν έχουν κατορθώσει να καλύψουν.

Τι άλλο, παρά να δώσουμε συγχαρητήρια στην μεγάλη πλέον ομάδα της Plexscape, που στελεχώνεται κυρίως από Έλληνες μηχανικούς, αρχιτέκτονες και επιστήμονες και στον ιδρυτή της, τον πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ και software developer Λάμπρο Καλιακάτσο. Είναι σίγουρο, ότι με τόσα μεγάλα έργα στη χώρα μας, το πρόγραμμα Plex-Εarth και το εγχειρίδιό του θα προσφέρουν σημαντική υποστήριξη!

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»